HJK Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Cześć Wszystkim Jestem na ostatnim etapie poszukiwania roweru na sezon maratonowy 2017. W finale zostaje Merida Big.Nine 900 2017 (którą mam możliwość kupić pomimo znikomej dostępności) vs. Trek Superfly 6 lub 7 (raczeju 6 bo 7 nie ma zdalnej manetki amora a chciałbym ją mieć). Przeczytałem kilka tematów odnośnie rowerów. Merida jest sprzętem o nowej geometrii, nie była sprzedawana w ubiegłych latach. SF to konstrukcja sprawdzona, zgodnie chwalona za optymalne kąty, długości rurek jako odpowiednie do ścigania. Różnice pomiędzy oboma producentami są wyraźne. Trek nie ma boostowanych osi (Merida ma), oś sztywna tylko z przodu (Merida obie), nie wiem jak piasty obu kół (XT Merida vs. łożyska maszynowe Bontrager w Treku). Osprzętowo Merida na pełnym XT łącznie z hamulcami, Trek na Sramie GX. Finansowo korzystniej wypada Trek o około 1000 złotych, sprawa rozbija się o albo zakup droższej Meridy 900, albo wzięcie tańszego Treka SF 6 i za resztę dokupienie lepszych kół. Specyfikacje do obu modeli: http://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/mtb-hardtails/29-hardtails/2017/big-nine-900-6374.html http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-g%C3%B3rskie/rowery-xc/superfly/superfly-6/p/2058600-2017/ Każdy komentarz dot. tej sytuacji będzie bardziej niż mile widziany Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 28 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Wiesz,że Big Nine 900 nie jest dostępne w Polsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarzjedrek Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Jaki masz wzrost i przekrok Merida ma wysoki przekrok w treku jest znacznie nizej. Gdzies w kraju mozna obejrzec big nine 900 Szukalem big nine 800 ale dostepnosc zerowa i zdecydowalem sie na Treka superfly 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Piszesz chyba o zeszłorocznym modelu, bo w tym sezonie to Merida ma niższy przekrok (przynajmniej na papierze, ale na żywo tej Meridy prawie nikt nie widział, więc pewnie też opierasz się na danych producenta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareckiabc Napisano 1 Marca 2017 Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Mierzyłem Big Nine 800 2017 rozmias 19 i z katalogowych 771 przekroku mi wyszło 800 a nawet 810. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HJK Napisano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Wiem że rower jest niedostępny w Polsce. Mam natomiast możliwość jego kupienia, ale tylko zdalnie, bez przymierzania się do niego. Na Treku SF zrobiłem małą jazdę próbną, rozmiar 17,5" jest ok. Merida 17" ma bardzo zbliżoną geometrię (3mm dłuższa rura górna, 25mm dłuższa rura podsiodłowa + w komplecie bardziej sportowe kąty w Meridzie). Reach Treka: 412 Reach Meridy: 422 Stack Treka: 600 Stack Meridy: 619 Merida, przynajmniej na papierze, wygląda na rasowego sportowca. BTW mam 174 cm, noga 80/81 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi