agentwp Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Prawdopodobnie (bo brak w specyfikacji roweru) mam ten amortyzator http://www.srsuntour-cycling.com/fileadmin/user_upload/Downloads/Consumer/Bike/Exploded%20views/2015/SF15-XCT/SF12-XCT-JR-DS-24-50-(2).PDF Jest to amortyzator w rowerze Junior koła 24 cale, skok 50 mm. Amortyzator w max ugięciu ma jeszcze sporo zapasu "na rurach". Zastanawiam się czy skrócenie bądź wyjęcie elementu nr 7 nie zwiększy skoku. Drugie co bym chciał zrobić to zmiękczenie amortyzatora poprzez zastosowanie miększej sprężyny. Oryginalnie jest chyba sprężyna FEP455. W internecie można kupić sprężynę FEP455-20 którą niektórzy oznaczają jako soft. Ktoś się orientuje w oznaczeniach sprężyn Suntour i wie czy ta sprężyna będzie faktycznie miększa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 pozycja 6 i 7 służą tylko jako osłona dobicia górnych lagów. Można to usunąć. Co do sprężyn to ci nie pomogę bo nie sprawdzałem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
agentwp Napisano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Dzięki. Pomierzę sprężynę i sprawdzę co się nada jako zamiennik. Tylko wtedy przydałoby się jakieś tłumienie odbicia bo teraz z tego co widzę to nie ma nic oprócz sprężyny. Tandetny projekt. Można coś tłumiącego dopasować np do drugiej goleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 To tłumienia odbicia musiał byś wmontować kartridż, natomiast w tym modelu nie da rady tego wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi_ST Napisano 27 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Zastanawiam się nad wymianą sprężyn w amortyzatorach Suntour XCT 24" w rowerach moich dzieciaków obecnie są twarde i nie są w stanie pracować przy wadze zawodnika 30 kg znalazłem coś takiego https://activia.sgl.pl/cena/czaci-zamienne/sprazyny-i-podzespoy/sprazyny_sprezyna-miakka-do-xct-24-cale-80mm/1618 ktoś ma pojecie czy taka wymiana sprężyny ma sens i będzie lepsza praca takiego amortyzatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Miękkie sprężyny są od 60-65kg pod koła 26/27,5/29". Pod koła 24" to nie wiem czy wagę taką samą stosują czy inną. Co do kół 24" to miałem już jedną osobę dla której Suntour z Niemiec podesłał do mnie sprężyne dedykowaną której nie ma w sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi_ST Napisano 28 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Wiadomo coś o działaniu tej dedykowanej sprężyny amortyzator zrobił się bardziej miękki ?? te obecne w rowerach to wyglądają na wagę zawodnika jakieś 70-80 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi_ST Napisano 29 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 W takim razie kupie te miękkie sprężyny się zobaczy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi_ST Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Dotarła pierwsza sprężyna. Wymiarowo pasują do obu amortyzatorów ale niestety nie jest bardziej miękka od tych które są aktualnie zainstalowane. Raczej nie ma szans aby zrobić te amortyzatory bardziej miękkimi przynajmniej nie przy pomocy tych sprężyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 Według producenta to ta co jest w ofercie jest miękka. Nic miększego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zibi_ST Napisano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2020 no jak by się nie spróbowało to by się nie wiedziało teraz nie bardzo wiem jak dalej temat ugryźć... jakieś pomysły ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Jeśli koniecznie chcesz zachować taki "amortyzator" (IMHO więcej tu będzie wad niż zalet bo bez tłumienia i niewielkiej masie koło na pewno będzie się podbijało (brak przyczepności)) to szukaj sprężyn o tej długości i średnicy ale o mniejszej średnicy drutu np. na ali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi