Skocz do zawartości

[Zestaw kół] Koła do XCM dla cieższej osoby do 4000zł

Maxen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję zestawu kół 29" do XCM
-mocowanie przód: 15x100mm
-mocowanie tył: 12x142mm
-mocowanie tarczy: obojętnie 6 śrub lub CL
-bębenek pod kasety shimano 10 z możliwością późniejszej zamiany na bębenek XD
Uwagi: masa użytkownika 104kg budżet ok 3000-4000zł

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat ponieważ mam duży problem w poszukiwaniu nowych kół ze względu na moją obecną masę.

[Krótka historia o mnie - nie trzeba czytać, ale informacje mogą komuś pomóc aby pomóc mi przy poszukiwaniu kół]
Nie mam budowy typowego kolarza w przeszłości fascynowała mnie kulturystyka i trójbój siłowy. 3 lata temu połamałem dobrze kostkę, strzałkę zerwałem więzozrost. Zespolenie blachą wkrętami. 3 lata bez większej aktywności sportowej. Złom wykręcony kostka wróciła do sprawności ale waga dobiła do 116. Półtorej roku temu wskoczyłem na rower i to było to zachorowałem na punkcie kolarstwa górskiego. Regularnie w sezonie startowałem w maratonach waga systematycznie powoli spadała, kondycja rosła i czasy się polepszyła i miejsca na liście ogólnie wielka radość.

Obecnie startuję ma rowerze Kellys Stage 70 r. 2016. Jeżdżę na kołach Crank Brothers Cobalt 1 generacji. Zestaw tych kół waży 1975g i nie ma możliwości w tej generacji wymiany bębenka na XD. Odłożyłem trochę pieniędzy i postanowiłem odchudzić rower. Wybór padł na nowe koła bo ich lekkość najbardziej odczuję niż np carbonową kierownice czy mostek.

Szukając nowych kół zwracam szczególną uwagę na limity wagowe. Przeglądając np koła DT-Swiss mieszczę się w limicie do 110kg, ale zastanawiam się czy przez te 6kg różnicy nie będę częściej te koła serwisował, centrował niż na nich jeźdźił.

Zdaję sobie sprawę że nie można mieć super lekkich kół oraz super wytrzymałych jednocześnie. W tej chwili mam na oku koła z wyprzedaży ze strony dt4ou a dokładnie:

Komplet kół DT-Swiss XM 1501 29 Spline One koła są na wyprzedaży za 2049zł z 3592zł
http://www.dt4you.pl/komplet-swiss-1501-spline-p-2477.html

Bedę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, opinie propozycje. Może zaproponujecie inne koła a może w takim przypadku lepiej coś złożyć konkretnie pode mnie ? Chciałbym kupić lekkie koła ale mieć pewność że wytrzymają pod mną. Możecie pomóc wydać mi te pieniądze mądrze ? Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Koła spline xm1501 przy tej wadzę będą raczej na granicy swoich możliwości

Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie z jakaś dużą walką z wagą kół. Oczywiście na lżejszych kołach łatwiej się przyśpiesza i hamuje, ale efekt jest mocniej odczuwalny przy osobie 70kg, 80kg, a im większa waga użytkownika to waga kół nie ma już aż tak dużego znaczenia. Fakt że będziesz woził 150-200gramówmniej na kołach, ma się nijak do tego że na sobie masz zawieszone dodatkowe 2 worki ziemniaków

Sam ważę 106kg i w szosie koła o wadze 1500gramów wiele mi nie pomagają ;))

Postawiłbym na w miarę lekkie, ale niezawodne koła, tak żeby żadne defekty Cie na trasie nie nękały

Przykładowo mógłbyś zrobić sobie takie koła:
Piasty DT 350 straight pull 28h przód i 32h tył

Obręcze EX471 29er

Szprychy DT Competition

Nyple aluminiowe dt squorx

Takie koła wyjdą Cię w okolicy 1600zł

waga wyjdzie gdzieś 1900gramów

Piasty DT 350 są świetnie skonstruowane, przy takiej wadzę masz też pewnie sporo siły pod butem, a w tym wypadku warto mieć mocny system zapadkowy, którego nie zerwiesz :) Konwersja na sram xd jest łatwa do przeprowadzenia.

Jak byś chciał koniecznie lzejsze koła to mozesz dopłacić do piast DT 240s, ale są one dwu krotnie droższe, a zyskach raptem 50gramów

Obręcze EX471 mają niby te same limity wagowe co xm401 (te same co są w kołach spline xm1501), ale obręcz ta jest solidniejsza

Szprychy DT Competition to takie optimum, są lżejsze od niecieniowanych, a zapewniają taką samą wytrzymałość kół

Koła na piastach Straight Pull pozwolą urwać kilkadziesiąt gramów, a na przód 28szprych jeszcze sobie poradzi

Jak byś był zainteresowany takimi kołami to zapraszam na priv :)

Napisano

Na Twoim miejscu nic bym nie ruszał przy tej wadze. Sorry, ale lekkie części nie są dla Ciebie. Tych 300g obecnie prawdopodobnie nawet nie poczujesz. 

Moja waga waha się 76-79 kg i uwierz mi że wyraźnie czuć te 3kg jak trzeba wywieść na góre. Jak masz z czego to zrzucaj wagę, a jak jesteś 100 kg chłopem w mięśniach to kopyto masz/będziesz miał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...