Skocz do zawartości

[koła] zmiana kół z 26" na 27,5"

beja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, Mam pytanie do Kol, czy jest sens zmieniać koła z 26" na 27,5" rower to Kellys Scarpe 19,5". Przymierzam się do wymiany hamulców z v-brake na tarcze i przy okazji zrodziło się takie pytanie. Dodam że jeżdżę głownie po mieście  asfalty, żadziej teren, jak już to szutry ewentualnie leśne dukty.. Drugie pytanie jakie konsekwencje niesie z sobą taka wymiana.

Pzd be-ja

Napisano

W tej samej ramie i widelcu chcesz z 26' na 27,5' ?

Napisano

Niesie takie konsekwencje że istnieje szansa że koła się nie zmieszczą.

Napisano

Bardzo możliwe, choć znalazłem temat wymiany z 26 na 28" i nikt nie zasugerował takiego problemu więc ogarnęły mnie wątpliwośći i to też powód pytania, ale zakładając że się zmieszczą to jakie będą tego plusy i minusy ( jeżeli nie wejdą to nie ma tematu}.

Pzd be-ja

Napisano

Zmieni się zachowanie roweru, podniesie się suport, nie będziesz mógł wsadzić opon jakie Ci się podobają tylko będziesz musiał patrzeć na rozmiar żeby nie tarło.

A dlaczego chcesz wsadzać 27,5' ? 

Co to za rower dokładnie?

Napisano
Dodam że jeżdżę głownie po mieście asfalty, żadziej teren, jak już to szutry ewentualnie leśne dukty..

Kup sobie opony 1,5-1,6 cala które do takich zastosowań będą optymalne, to zmiana kół na 27,5 w zasadzie niczego nie zmieni w Twoim rowerze jeśli chodzi o geometrię. A koła z takimi oponami spokojnie wejdą w ramę pod 26.

Napisano

Cześć,

Zmieniłem koła 26"x 2.1 na 27,5"x 2.1 w swoim Levelu A2 19". Zmieściły się bez problemow. Żadnych negatywnych uwag co do zmiany prowadzenia roweru, rower poszedł o 1,5 cm w górę.

Jedyny problem jak zrobisz "8" z koła wtedy opona będzie ocierać o tylni trójkąt.

Najlepiej przymierz koło 27,5 z innego roweru i będziesz wszystko wiedział.

Pozdrawiam

Napisano

Rower to Kellys Scarpe z ramą 19,5" napisałem w pierwszym poście. Odstęp między oponą a poprzeczką ramy wynosi 30mm.

http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/69/Kellys.Scarpe/    dane roweru wraz z geometrią. Po co zmiana? dokładnie to sam nie wiem , chodzi mi po głowie wymiana hamulców co wiąże się ze zmianą kół więc jest okazja spytać o ewentualną zmianę rozmiaru koła na większą srednicę i związane z tym plusy i minusy (komfort jazdy itp)

Pzd be-ja 

Napisano

Kol. Dexter  jakie wrażenia z jazdy co się zmieniło na + . Proszę też o  opinie innych Kol z Forum którzy dokonali podobnej zmiany

Pzd be-ja

Napisano

Jeżeli planujesz kupić porządne koła, to możesz wziąć 27,5. Będą jak znalazł przy zmianie roweru na 27,5. Z oponą możesz zawsze tak zrobić, że kupujesz, delikatnie zakładasz i jak nie pasuje - odsyłasz. Natomiast jeżeli koła chcesz kupić raczej po taniości, albo marzy Ci się 29er, to bez sensu, bo:

- koła 26 cali łatwiej wyrwać niezmęczone, fajne używki

- po płaskim to dla mnie nie ma znaczenia rozmiar koła

- po taniości możesz zwiększyć obwód koła zakładając większą oponę, np. http://allegro.pl/opona-schwalbe-big-apple-26x2-35-performance-refle-i6171383757.html albo http://allegro.pl/opona-continental-speed-king-ii-race-sport-26x2-2-i6090342593.html 

Napisano

Po uwzględnieniu opinii Kol zostanę przy 26" biorąc pod uwagę że przy zmianie na 27,5" rama pójdzie o ok 2 cm do góry to w przypadku jakiejś nie przewidzianej kraksy mogę mieć jajecznicę na kiełbasie. Serdecznie dziękuję za porady , w razie ewentualnych pytań odświeżę temat.

Pzd be-ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...