Skocz do zawartości

[Zestaw kół] Koła XC do 2000zł

W1TM3N18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

szukam kół do XC 29", budżet 2000zł. Raczej wolałbym gotowe zestawy czyli koła systemowe. Do kół składanych nie jestem do końca przekonany, sam takie mam i wiele razy mnie zawiodły. 

Aktualnie zastanawiam się nad: Fulcrum Red Passion 3 oraz Dt Swiss XR 1501 Spline One. Za wszelkie propozycję z góry dziękuję, prosiłbym o pomoc w wyborze. Pozdrawiam 

Napisano

dobrze zrobione koła składane wyjdą Cię taniej i równie dobrze co XR1501 czy Fulcrumy

Przykładowo zestaw na piastach DT 350, obręczy DT XR361 i szprychach DT Competition race możesz za około 1600zł osiągnąć wagę 1590gramów. 50gramów więcej od XR1501, a cenowo dużo lepiej

Pytanie jeszcze jaka jest Twoja waga i styl jazdy, bo to też kluczowa sprawa przy doborze kół

Napisano

Miałem tworzyć dokładnie taki sam temat więc podepnę się pod ten temat na stałe. Ważę 71kg i latam XC i maratony. Jaki najlepszy zestaw mógłbym złożyć do tych 2k zł? Bardz mi się podobają te koła DT swiss x1700

Napisano

Miałem tworzyć dokładnie taki sam temat więc podepnę się pod ten temat na stałe. Ważę 71kg i latam XC i maratony. Jaki najlepszy zestaw mógłbym złożyć do tych 2k zł? Bardz mi się podobają te koła DT swiss x1700

Odradzałbym koła x1700, obręcze jakie tam użyli nie są szałowe. Prawdopodobnie jest to obręcz X392, lekka, ale niespecjalnie sztywna i wytrzymała, ma tendencję do łatwego krzywienia się

Lepszy efekt można by uzyskać składając koła na lżejszych szprychach i cięższych obręczach. Waga całości będzie zbliżona, co prawda masa rotująca będzie w mniej korzystnie rozłożona, ale za to koła będą sztywniejsze i bardziej wytrzymałe

Przykładowo możesz zrobić koła na piastach DT 350 + Obręcze DT XM401 lub XM421 + szprychy DT Competition race
Waga wyjdzie w okolicy 1670gramów, niewiele więcej od X1700, a koła do XC w takiej konfiguracji będą pancerne i bez przygód 2-3sezony przelatasz zapominajac o kołach

Jak walczysz z wagą kół to wrzucasz obręcz XR361 i masz koła w wadze 1590gramów, aczkolwiek już mogą wymagać od czasu do czasu podcentrowania

• Mod Team
Napisano

Potwierdzam to, co Dawid napisał. Mam zresztą od Dawida koła na piastach DT350 plus obręcze XM401 ( choć teraz dałbym XM421 ze względu na większą szerokość wewnętrzną )i nie ma powodów do narzekań.

Fulcrumy są ok, ale może być problem z częściami do tych kół.

Napisano

Na alledrogo są DT Swiss XR 1501 Spline One teraz na promocji za 2050 zł, wydaje mi się że jest to dobra cena, użyto tam piast DT 240 SP, waga lekko ponad 1,5 kg. Właśnie zamówiłem :P

Zostały jeszcze 2 sztuki, także jeśli ktoś jest na zakupie to raczej polecam, bo patrząc po komponentach użytych to warto, no i części serwisowe łatwo dostępne w PL 

Napisano

1.Czy ten zestaw w porównaniu do tego co mam będzie dużo lepszy i tak bardzo odczuwalna jest ta masa koła? Mam Kross Rio B8

PIASTA PRZÓD Shimano Deore HB-M618 15x100mm, PIASTA TYŁ Shimano Deore FH-M618 12x142mm, OPONY Schwalbe Rapid Rob 29"x2,1", OBRĘCZE WTB STP i19 29" Tubeless Ready

Właśnie takie kółka chciałbym zmienić na jakieś lekkie i wytrzymałe do XC.

2. Czy złożyć zestaw jaki proponujecie?( Ile będzie to kosztowało z zapleceniem, nyplami i całą robocizną?) Czy te koła z aukcji kolegi W1TM3N18 są rzeczywiście super okazją jako lekkie koła do XC i brać w ciemno? Wtedy odpada całe to zaplatanie i dodatkowa zabawa.

Pozdrower

P.S. Dodatkowo po zmienie kółek przechodzę na bezdętki i zamieniam rapid rob na Racing Ralph 2.1 Snake skin

Napisano

Twoje koła prawdopodobnie będą ważyć w okolicy 2kg, a może nawet ponad 2kg, także zmiana kół na lżejsze o ponad 300-400gramów na pewno będzie odczuwalna

Koła o których wspomina W1TM3N18 są w dobrej cenie, mają świetne piasty, mocne szprychy i lekkie obręcze. Są to dobre lekkie koła do XC, aczkolwiek trzeba uważać żeby nie uszkodzić obręczy, bo są to już mocno wycieniowane obręcze

Napisano

Obręcze w kołach XR 1501 mają taką samą szerokość jak XR 361 (22.5 mm). Może to nawet ta sama obręcz z innym malowaniem? Wszystkie wymiary się zgadzają i też jest asymetryczna.

Napisano

Na alledrogo są DT Swiss XR 1501 Spline One teraz na promocji za 2050 zł, wydaje mi się że jest to dobra cena, użyto tam piast DT 240 SP, waga lekko ponad 1,5 kg. Właśnie zamówiłem :P

Zostały jeszcze 2 sztuki, także jeśli ktoś jest na zakupie to raczej polecam, bo patrząc po komponentach użytych to warto, no i części serwisowe łatwo dostępne w PL 

Potwierdzam. To są bardzo dobre koła. 

Napisano

Obręcze w kołach XR 1501 mają taką samą szerokość jak XR 361 (22.5 mm). Może to nawet ta sama obręcz z innym malowaniem? Wszystkie wymiary się zgadzają i też jest asymetryczna.

Na allegro za 2050zl jest model sprzed roku ktory jeszcze byl na obreczach xr331 co maja szer wew 20mm

Napisano

PietroPLsz ja osobiście wolę systemówki dalczego ? mam w szosie Ksyrium'y ES 8 letnie koła, nigdy nie centrowane, ani nie sprawdzany naciąg. Ważę 81 kg aktualnie, jak zaczynałem to prawie 90 kg. Mieszkam w górzystym terenie, więc dużo podjazdów, dodatkowo interwały, koła nie miały lekko. Według mojej opinii żadne koła składane by tyle nie wytrzymały, chociażby bez centrowania. Dodatkowym atutem jest gwarancja, w kołach systemowych dużo lepiej to wygląda, jeśli chodzi o składaki to zawsze producent może na Ciebie zrzucić winę. 

Napisano

A jak wyceniacie opisane przeze mnie wyżej, aktualnie posiadane koła? Za ile mógłbym je sprzedać? Jeżdżone sierpień-wrzesień po Szczecińskich pagórkach, więc stan to praktycznie nowe.

Napisano

Biorąc pod uwagę, że na allegro są np. takie koła za 379 zł: http://allegro.pl/kpl-28-29-lozyska-tarcza-fw-disc-novatec-2-kolory-i6718901065.html, co prawda cięższe od Twoich i pod QR, ale nowe i na maszynówkach, a jak ktoś szuka kół w tej cenie, to raczej na wagę nie patrzy, to ja bym Twoje wycenił na ~200 zł i w związku z tym zostawił je na gorszą pogodę, zimę lub treningi.

Jak teraz patrzę po cenach to same piasty są warte 320zł w moich kółkach. Nie chce mi się wierzyć, że komplet poszedłby tylko za 200zł kiedy cały rower kosztował 5k. 

Napisano

PietroPLsz nie sugeruj się wypowiedziami niektórych użytkowników, te koła z alledrogo są bardzo bardzo niskiej jakości. Patrząc na piasty wolałbym Twoją Deore niż tego Novatec'a, co z tego że Nova na maszynówkach. Obręcze WTB może i tańsza ale porównywać ją do tego modelu Rodi'ego, no bez przesady. Tak czy siak, jeśli szukasz czegoś po kosztach to używane Crossride'y, lub składane koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...