Skocz do zawartości

[Chwyty] Rurka pod gripy

Quell

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie z serii dość dziwnych,ale może ktoś coś podobnego kiedyś rzeźbił.

Potrzebuję kilku rurek pcv pod gripy,oczywiście średnica wewnętrzna 22mm,oblatałem już kilka marketów budowlanych i nic nie pasuje,w opisach w sieci średnicę podają przeważnie zewnętrzną,więc tu też problem.

W zasadzie można kupić kilka najtańszych gripów do zniszczenia,ale to też bez sensu.

Może ktoś ma jakiś pomysł.

jn4KgmH.jpg

Dobry wieczór

Generalnie szukać czegoś o takiej średnicy wewnętrznej lub o innej zewnętrznej, ale z podanym parametrem grubości ścianek (można wyliczyć wewnętrzną). Może coś zbliżonego się znajdzie w czeluściach Internetu.

Może coś takiego, link: https://sklep.telka.eu/pl/p/Rurka-dystansowa-PCV-22/44 

Pozdrawiam, Grzegorz 

Kolego daj znać jak coś wymyślisz.

Zamontowałem właśnie gripy ESI extra chunky i te 34 mm średnicy to jednak mało pod moje bochny. 

Myślałem właśnie, żeby dać jakiś "dystans" w formie tulei, coś na Twój pomysł.

Może zajdę co Castoramy czy innego marketu i coś poszukam, to napiszę co wymyśliłem.

Pozdrower

Wojtek

Nawet, jeśli znajdziecie rurkę o średnicy wewnętrznej 22 mm, to:

1. Nie wbijecie jej na kierownicę, bo ta ma 22,2 mm.

2. Jeśli realny wymiar będzie większy i rurka wejdzie na kierownicę, to będzie się na niej obracać i przesuwać.

Więc tak czy siak trzeba zastosować rurkę z podłużnym rozcięciem + skręcaną obejmę. Dokładna średnica nie ma więc znaczenia - plastikowa rurka ~20 mm powinna się rozgiąć bez problemu.

Ew. zamiast rurki, okleić kierownicę grubą taśmą (np. Gorilla Tape) i na to gripy założyć - nie będzie się ślizgać i można sobie ergonomiczny kształt wyrzeźbic (np. grubsze w środku). Choć nie wiem, czy ma to sens, bo gumowe/silikonowe gripy rozciągnięte na taką średnicę zrobią się cieńsze - więc będzie bardziej twardo, a niewiele grubiej.

Dlatego lepiej byłoby po prostu ukręcić sobie gripy o odpowiedniej grubości i kształcie z owijki szosowej.

No to mogę nareszcie coś powiedzieć.

Mam rurkę jak z linku GrzesPL,i wodną 3/4 cala starego typu(klej) z castoramy.

Niestety WSZYSTKO co sprawdzałem jest za duże o dziesiąte części mm.

Jednym może to nie przeszkadzać,ja dałem na kierownicę jedną warstwę taśmy i jest idealnie.

Unclednken,moje chińskie pianki,plus rurki mają 35mm,dla mnie jest optymalnie,bo są dosyć sztywne.

Wooyek,wchodzą bez problemu.

Nie będzie się obracać,bo pierścionki ją będą trzymały :

http://allegro.pl/chwyty-kellys-foam-lockon-dokrecane-super-wygodne-i5848192750.html

Taśmą robiłem,samowulkanizujący scotch 23,rurka jest lepszym (dla mnie) rozwiązaniem.

Efekt końcowy:

52ItNgC.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...