Skocz do zawartości

[Układ kierowniczy]Standardy XC

Celir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Dziś zakupiłem amortyzator a co za tym idzie przyszła kolej na mostek i kierownice. I tu zaczynają się schody bo nie mam o tym zbyt wiele pojęcia. Rower składam w oparciu o ramę Accent Peak 29 do XC. Jakie są standardy jeśli chodzi o wymiary. Wiem że to kwestia indywidualna ale od standardów trzeba zacząć potem będę modyfikować do własnych preferencji.

Napisano

Według mnie jeżeli chodzi o długość mostka to najlepiej szukać czegoś w zakresie 80- 100mm, przy takiej długość rower nie jest "zamulony" ani "narwany".

Jeżeli chodzi o kierownice, to wydaje się że 680mm to jest aktualnie minimum.

Napisano

Podaj swoje wymiary, to będzie łatwiej coś powiedzieć.

Ja mam Peaka 19", wzrost 180cm, noga 84cm. Mostek ma 100mm -6* z 20mm podkładek (kiedy się ścigałem był bez podkładek), kierownica 680mm prosta.

Sztyca 350mm prosta (bez offsetu), wyciągnięta prawie do ogranicznika.

Napisano

Wzrost 183 noga 86. Do tej pory miałem Unibike z 2009 który miał kierownice około 600. I nie za wygodnie mi się śmigało często miał bóle pleców i rąk ale to chyba bardziej od tego że amortyzator miałem zardzewiały.

Napisano

Kierownica to indywidualna sprawa jak chodzi o kąty, tutaj ciężko doradzić jaka będzie najlepsza, ale lekko gięta o małym wzniosie, powiedzmy 720mm, jak będzie za długa skrócisz po np 10mm/stronę.

Mostek też o małym kącie i długość jakoś 80mm, widelca nie przycinaj póki co i sprawdź jaka wysokość jest dla ciebie najlepsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...