Raf90 Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Witam, Zauważyłem że na ramie pojawiło się pęknięcie (lakieru?) o grubości włosa. Pęknięcie znajduję się pod sztycą na łączeniu z rurą górną. Jest to rama aluminiowa (T7005).Moja waga to 74 kg. Sztyca posiada zapas w ramie. Na ramie przejechałem nie więcej niż 1000 km. Link do zdjęć: http://imgur.com/a/gUvby Rama wydaję mi się bezpieczna w użytkowaniu ale prosiłbym o wasze sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Pęknięcie w tym miejscu jest bardzo prawdopodobne,ale pewności w tym momencie nie ma.Jeździj dalej i obserwuj czy pęknięcie/rysa się nie powiększa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf90 Napisano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Zdaję sobie sprawę że siła x ramię = moment i wrażliwe miejsce "pracuje" podczas pracy i lakier może pęknąć. Sztyca jest długa i ma zapas w ramie to nie powinno być problemu. rama nie jest mocno "slopingowa". Dzięki za zapewnienie, zamierzam dalej użytkować z ramy i kontrolować czy rysa tak zostanie czy jednak trzeba będzie oddawać rower do producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carraluch Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Ponieważ podejrzane miejsce jest dobrze dostępne, to proponuję zrobić taką próbę: - wysuń sztycę z ramy - miejsce pęknięcia na zewnątrz posmaruj kredą (zwykłą szkolną) - od środka nanoś naftę Jeśli to jest pęknięcie, to nafta przeniknie przez nie i będzie widoczna na kredzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raf90 Napisano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Dostałem odpowiedź od producenta żę takie pęknięcia [powłoki lakierniczej zdarzają się pod wpłyem naprężeń. Temat można zamknąć. Dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.