cervandes Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Shimano przedstawia nową grupę M6000. Moim zdaniem wszystkie komponenty bardzo ładne. M6000 to grupa wyłącznie 10 biegowa. http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/16006/nowe_shimano_deore_m6000_i_wiele_wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Ciekawe czy korba jest pusta w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Ladniejsze zdjecia. http://magazynbike.pl/artykul-nowosci-shimano-w-grupach-mtb-w-sezonie-2017.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) Ciekawe czy korba jest pusta w srodku. Liczysz na cud Ciekawe czy pokażą XTRa 12-biegowego. Jeśli tak to już umieram z ciekawości jaki będzie nowy bębenek 12 i jaka minimalna szerokość piasty. Edytowane 21 Lutego 2017 przez Cona78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Myślicie, że wypuszczą XTR Eagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Myślicie, że wypuszczą XTR Eagle? To tylko kwestia czasu. Przecież te kasety XT i SLX z zakresem 11-46 i wyprzedaże dopiero co pokazanej grupy XT to rozpaczliwa próba dogonienia SRAM. W tej chwili 1x12 jest bez konkurencyjne, narzekać można tylko na cenę. Ostatnio długo szukałem i kupiłem "po taniości" łańcuch XX1 12s za ....€67 w holenderskim sklepie. W Polsce po 405zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa1987 Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Z kupnem Shimano jest jak z kupnem samochodu z salony. Zaraz po wyjeździe z salony traci wartość. Shimano traci wartość jak cholera, dlaczego? Bo co roku zasypuje nas nowościami. SRAM jak robi napęd np. X0 to przez 5 lat nie wychodzi ani jedna zmiana. Nawet SRAM XX1 eagel to jest zwykły XX1 który jest od kilku dobrych lat, tylko dostosowany do 12-biegów. W tym czasie były już 3 XTRy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 21 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 To jest temat o nowym deore... Moim zdaniem ciekawa ewolucja. Zwłaszcza nowe stopniowanie korb (co 10 a nie 14 zębów) i kaseta 11-42, 10 rz. Teoretycznie mógłbym rozważyć upgrade swojego 2x10. Ale pewnie gdy zobaczę stopniowanie tej kasety, to od razu mi przejdzie. Ciekawostką jest też kaseta 11-36, 9 rz. Trochę poniewczasie. Najpewniej nie będzie to konstrukcja na pająku. Najpewniej będzie ciężka. Ostatecznie jest to deore. Fajnie, że te nowe zabawki pomogą niektórym tchnąć nowe życie w stare napędy. Brak opcji 1x10. Pewnie kilka osób zapłakało. Moim zdaniem jest to akurat rozsądne. Górale nizinni i tak świetnie od dawna radzą sobie na 1x9 i 1x10. Tworzenie dedykowanego napędu górskiego 1x10, który nadaje się w góry tylko przy akceptacji mocnych kompromisów moim zdaniem nie ma większego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 poprawiam link Shotguna: http://magazynbike.pl/artykul-nowosci-shimano-w-grupach-mtb-w-sezonie-2017.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 To ze jest kaseta 9rz to mnie cieszy. Puki mnie sytlacja nie przymusi(brak dostepnych czesci) bede mial 9rz. Czemu? 9 rzedow daje mi wystarczajacy zakres przelozen. No chyba ze bede mial nadmiar gotowki to kupie 10/11rz ale tylko z powodu zachciewajki nie z potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Moim zdaniem ciekawa ewolucja. Zwłaszcza nowe stopniowanie korb (co 10 a nie 14 zębów) i kaseta 11-42, 10 rz. Od dawna uważam że korba ze stopniowaniem co 14 zębów to porażka... (dlatego pozostaję wierny 3x) i jak widać Shimano też zaczyna dojrzewać do tego wniosku zostawiając takie korby tylko w niższych grupach... mimo wszystko szkoda że nie będzie korby Deore 1x... zawsze można by obniżyć koszty składania takiego napędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Obnizyc koszt ale pogorszyc uniwersalnosc napedu. Ja nie rozpaczam nad tym ze nie ma korby 1rz. A co do stopniowania przelozen korby. Jakie to ma znaczenie ile zebow roznicy? Jedynie trzeba przyznac ze 22T z tylu 32T lub wiecej jest dosyc miekka. Choc majac 22T mozna sie pokusic o twardziejsza kasete np. 11-28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jezu jak wy marudzicie na to 1x, po prostu zaakceptujcie rzeczywistość. Wiele osób docenia prostotę napędu i po przełamaniu się można dojść do wniosku, że ten nadmiar biegów był zbędny. Możecie sobie dalej jeździć na napędzie co ma rozpiętość 600%, tylko dajcie spokój z tym narzekaniem do porzygu że 1x11 się nie nadaje do niczego bo mało biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 A ja nadal sie zastanawiam czy nowa deore ma ramiona puste w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Mnie się tam podoba. Jest 10sp, są przednie zmieniarki więc czego chcieć więcej. Osobiście bardzo jestem ciekawy co tam porobili z tymi hebelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Wg tego http://productinfo.shimano.com/#/spec/1.7/MTB/Crankset?q=fc-m6000 FC-M6000 nie jest już "2-PIECE CRANKSET" tylko "HOLLOWTECH II" co by świadczyło o pustych ramionach. Edytowane 22 Lutego 2017 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 O ile wiem, to: hollowtech = ramiona puste w środku, hollowtech II = zintegrowana oś suportu. Z tego co widać, obstawiam zwykłe ramiona. Pewnie widok "od wewnątrz" rozwiałby wątpliwości. Inna sprawa, że ja nie widzę jakichś plusów ramion pustych w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 @@marcinusz małe sprostowanie - Hollowtech II to zintegrowana oś suportu i puste ramiona , sama zintegrowana oś to (jak to określa shimano) "2-piece". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Masz jakieś źródło tej wiedzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Oficjalne materiały shimano . Przykłady : FC-M617 http://productinfo.shimano.com/#/spec/1.7/MTB/Crankset?q=fc-m617 ( Deore bez pustych ramion "2-PIECE CRANKSET") FC-M785 http://productinfo.shimano.com/#/spec/1.7/MTB/Crankset?q=fc-m785 ( XT z pustymi ramionami "HOLLOWTECH II") Edytowane 22 Lutego 2017 przez gtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Chyba jest tak, jak piszesz, choć bez sensu te ich oznaczenia, bo dla mnie każda korba ze zintegrowaną osią powinna być oznaczona jako "2-piece crankset". Jeśli ma puste ramiona, to dodatkowo "hollowtech". Tymczasem XT nie jest "2-piece crankset". Jest tylko "HT II". Widać tak sobie Shimano te nazwy wymyśliło. Choć najlepiej byłoby mieć słowny opis od Shimano. W wikipedii piszą tak: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hollowtech (niestety tylko o samym hollowtech). Za wiele to nie wyjaśnia. Wręcz przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Niby jest Hollowtech-II co dla mnie jest równoznaczne z tym, że ramiona są puste. Z tym, że niżej jest pozycja "Hollowtech crank arm" i zaznaczone niedostępne. W wyższych grupach też niedostępne. Nie wiem o co biega w tym dokumencie Edytowane 22 Lutego 2017 przez Lumperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 W wikipedii piszą tak: Hollowtech – Wikipedia, wolna encyklopedia (niestety tylko o samym hollowtech). Za wiele to nie wyjaśnia. Wręcz przeciwnie. Wikipedia często ma błędy , w tym wypadku twierdzi że Hollotech (puste ramiona) są w Tiagrze, Sorze a ich tam nie ma. że "HOLLOWTECH crank arm" dla korb Deore jest niedostępne. Dla XT M785 też jest niedostępne a ramiona ma puste. "HOLLOWTECH crank arm" tyczy się korb bez zintegrowanej osi a z pustymi ramionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Ciekawe informacje można znaleźć tutaj: http://productinfo.shimano.com/#/lc/1.7/deore/2x10 M.in. o tym, że manetki deore będą też pod I-spec II (czyli będą pasować do hebli M8000 - dla mnie interesująca opcja). O tym, że przerzutki przednie będą top-, down- i side-swing. O tym, że będą dwie korby: M6000 Hollowtech II i M500 2-piece. Wreszcie o tym, jakie stopniowanie będzie miała kaseta 11-42. (11-13-15-18-21 ... -37-42) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 M.in. o tym, że manetki deore będą też pod I-spec II (czyli będą pasować do hebli M8000 - dla mnie interesująca opcja). A to dlatego , że nowe klamki Deore BL-M6000 też są pod I-Spec II . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi