Skocz do zawartości

[Zebatka nexus] dobór zebatki do nexusa

pmarszal84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam;

Czy mogę do nexusa 8 założyć zebatke 24 zeby? Czy może to mieć negatywny wpływ na piaste? Założyłem takową zebatke i super się jeździ. Na prostej dużo częściej używam biegów 7 i 8. Wcześniej wcale ich nie używałem. Z przodu mam 42t i jak zakładam na tył 24 to nie jest to dokładnie z zaleceniami shimano. Oni zalecają by stosunek zębów na zebatka chyba był 2,1.

Czy 24 na tyle może przyspieszyć szybsze zużycie piasty? Poprzez czesta jazdę na "wysokich" biegach.

• Mod Team

Mówisz o nexusie ? tutaj biegi się nie zużywają ... no znaczy po jakimś czasie coś tam się dzieje, ale nie to co w normalnym napędzie.

Masz łańcuch, korbę i 1 zębatkę na piaście ... to się zużywa ciągle, nie zależnie na którym biegu jedziesz.

Jak widzisz, są tam małe koła zębate, które chcąc nie chcąc, poprzez to że są dość małe, nie są tak mocne jak nawęd klasyczny.

Mówisz o nexusie ? tutaj biegi się nie zużywają ... no znaczy po jakimś czasie coś tam się dzieje, ale nie to co w normalnym napędzie.

Polecam się wyspać? ;)

Wniosek taki odnosząc się stricte do mojego pytania, że teoretycznie rzecz ujmujac,jazda na biegach niskich (lekkich) napęd zużyje mniej niż na wysokich?

Jeżeli mówimy o zębatkach i łańcuchu, to im większe zębatki, tym zużycie powinno być mniejsze.

Przy przekładniach planetarnych praktycznie cały mechanizm ciągle działa niezależnie od biegu (+/- ile przełożeń ma dana piasta i jakie rozwiązania techniczne).

• Mod Team

Polecam się wyspać?

To że jestem nie wyspany to raz :P ale to że przekładnia planetarna się nie zużywa jak zębatki pracujące z łańcuchem to dwa :P Owszem zużywa się ale w inny sposób :P A może za bardzo jestem nie wyspany ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...