BratDalton Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Z czystej ciekawości dokonałem takiego porównania i wyszło mi że rowery są... dość podobne w kwestii realnych wymiarów. Chciałem zobaczyć jak można wykorzystać Wolverina żeby zbudować z niego coś bardziej zwartego niż wymyślili twórcy. Trochę też byłem ciekaw jak się przekładają wymiary producenta na rzeczywiste liczby. Główna widoczna różnica to 0.5 stopnia więcej kąta podsiodłowej i niższy przekrok na rzecz Wolvie (przy maksymalnie dużych oponach jakie wchodzą do obydwu rowerów). Minimalnie niżej będzie suport w RAG+. Nieco dłuższa baza kół w RAGu (to większy rozmiar jednak). W Wolverine mogą pojawić się minimalne overlapy na paluchach stóp. Dane wziąłem z wypisek producentów, wyrysowane w BikeCAD. Nie jest to szczyt precyzji ale to tylko zabawa Płynie z tego dość ciekawy wniosek dla mnie. Rozważając jeden z tych rowerów do zakupu mamy do wyboru ramę stalaka + zapas pieniędzy na komponenty lub ramę alu+wideł karbon i cały rower. Biorąc pod uwagę podobieństwo geometrii rozjaśnia się co warto wybrać. SOMA Wolverine 52 (TT c-c 557) na kołach 28" z oponą 2.2: NS Bikes RAG+ M (TT c-c 553mm) na kołach 28" z oponą 42mm: Nałożone: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2017 Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 hej, i na czym stanął Twój wybór? Sam jestem zainteresowany kupnem Raga ale jego cena (6500) to trochę kosmos... Nie wspominając o tym że NS wprowadza nowa markę Rondo ale tam ceny są jeszcze bardziej po... Chyba za bardzo wzorowali się na OpenUp nie tylko konstrukcją ramy ale i ceną... :/ Ostatnio trafiłem przypadkiem na rowery Fairdale i ich model Weekender Drop na stalowej ramie http://fairdalebikes.com/bikes/2017-weekender-drop-bar/ Cena w zeszył roku była ustalona na poziomie 6k (wyprzedają po 4,5k), z tego co wiem nowa kolekcja już leci do polskiego dystrybutora i zobaczymy ile będzie kosztował w tym roku. Anyway cena i tak jest straszna... za kwotę 5k można kupić rower z amortyzatorem.. Pozostaje czekać aż ramy a'la szosowe z miejscem na większe kalosze spowszednieją, bo póki co to jest dramat i złodziejstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 20 Marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Ostatecznie zrezygnowałem z obu i kupie Ronina jak wjedzie kasa. Za różnice pojadę z dziewczyna na wakacje Żaden z tych rowerów nie ma istotnej *dla mnie* przewagi nad Roninem. Sa za drogie, wyjątkowo rzucają sie w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi