hulajnogaA Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 W poprzednim rowerze wystarczył klucz do kasety a tu niespodzianka, której nawet nie zauważyłem. Proszę o pomoc co to za klucz, jak się to nazywa bo sprzedawca w sklepie z uporem mi właśnie wciskal klucz do kaset i twierdził, że na pewno nim odkręcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Klucz do suportu HT II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Tylko musi być tego typu: http://rowerowy.interbikes.eu/file/8529/shimano-klucz-do-montazu-korb-systemu-hollowtech-tl-fc32.jpg.webp Tym w większości przypadków nie odkręcisz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Odkręci się, ale dopiero po zeszlifowaniu czoła. Inaczej może się obracać na nakrętce. Tego typu klucz będzie wygodniejszy od płaskiego, ale dopiero po wspomnianym zabiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ta, nasadką nie odkręcisz, potwierdzam, musi być klucz płaski do suportu HT II. Kluczem do kaset odkręcisz jak masz z przodu/tyłu QR, lub sztywną oś 12mm z tyłu, ale 15mm przód to już klucz HT II. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Odkręci się, ale dopiero po zeszlifowaniu czoła. Już widzę szczęście założyciela tematu kiedy kupuje nasadkę, idzie odkręcić tarczę i okazuje się, że musi go jeszcze zeszlifować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Można coś zrobić i można to zrobić dobrze. Jeżeli rower ma zostać na dłużej i to nie jest ostatnia wymiana tarcz to kupiłbym nasadkę i zeszlifował. Ciekawe jak to płaskie badziewie założyć na klucz dynamometryczny? Płaski to sobie można kupić klucz do konusów. Tym bardziej, że po zeszlifowaniu przecież nadal będzie się nadawał do suportu. Jeżeli ta tarcza jest zapieczona to nasadka też będzie o wiele lepsza od płaskiego. Kolega Activia na pewno pomoże w zeszlifowaniu, ma wprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Podałem to jako alternatywę. Jest to wyjście dla osoby, która już posiada taki klucz, a nie ma płaskiego. Jeżeli nie ma żadnego, a musi kupić aby tarcze odkręcić to wybór jest oczywisty. Sam mam u siebie płaski, a niedawno dokupiłem nasadkę i ją zeszlifowałem. Dużo wygodniej się odkręca nakrętkę, zwłaszcza wtedy kiedy mamy tarczę 180mm i większą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witboj, o czym ty piszesz? Człowiek chce sam odkręcić tarczę, nie zna się do końca na rzeczy, a ty o kluczu dynamometrycznym, którego być może wcale nie posiada. Jeśli autor tematu nie jest "pudzianem" i ma trochę oleju w głowie to w domowych warunkach śmiało może korzystać w podanego wyżej narzędzia. Nie mierz do komara z armaty. Po to są takie klucze (i to wysokiej jakości) żeby również z nich korzystać. Zgodnie z twoją logiką facet ma kupić narzędzie, odsyłać nie wiadomo gdzie i czekać kilka dni, aż mu zeszlifują aby mógł wreszcie odkręcić tę tarczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Klucz kosztuje z 30zł, ta nakrętka tak samo z 30-40zł, nie warto chyba próbować ją odkręcać i zniszczyć? Ja za taką od DT dałem 50zł i jest z aluminium więc klucz musi idealne pasować, albo będzie po nakrętce. Jak ta od Shimano jest stalowa, to już szybciej żabka hydrauliczna... ale to jest niepotrzebne druciarstwo i tyle, można też podejść do sklepu rowerowego i za 5zł nam tarcze wymienią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Klucz kosztuje z 30zł, ta nakrętka tak samo z 30-40zł, nie warto chyba próbować ją odkręcać i zniszczyć? Jeśli osoba biorąca się za odkręcanie nakrętki wygląda jak poniżej to rzeczywiście lepiej zostawić i klucz i nakrętkę w spokoju. Nie wiem co tu zniszczyć i w jaki sposób jeśli obie półkule mózgu pracują poprawnie. Z tą żabką hydrauliczną przyjmuję, że żartujesz więc nawet nie komentuję. Jeśli nakrętka jest zapieczona, to każdy z podanych kluczy można zablokować tak, aby nic się nie omsknęło. A nakrętka ze zdjęcia jest aluminiowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witboj, o czym ty piszesz? Bo Ty jesteś większym optymistą ode mnie. Ja zawsze zakładam najgorszy scenariusz i o tego się szykuje. Jeżeli ta tarcza jest zapieczona to płaskim tylko zniszczy nakrętkę. I wtedy to się dopiero zacznie. Dodatkowo jest duże prawdopodobieństwo, że ręką sobie rozora używając płaskiego klucza bo wtedy operujesz w pobliżu i na poziomie "skalpela" czyli boku tarczy. Na tym polegli nawet Ci co na youtube porady rowerowe dają, ale nikt im rękawic ochronnych nie doradził (chociaż nie przypominają tego z obrazka ;-) ) Myślę,że kol. phoe chyba dał jasną wskazówkę - serwis i 5 zł albo ... trzeba się uzbroić ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Mylisz się. Ja uważam, że pesymista to dobrze poinformowany optymista ;-) Klucz płaski nie zniszczy nakrętki, bo również można go zablokować. Poza tym ze względu na szerokość samej nakrętki zobacz jak głęboko wejdzie jeden i drugi klucz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulajnogaA Napisano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedzi. Kupię nasadkę i stoczę w razie potrzeby. Mam już wprawę w toczeniu bo nasadkę do nakrętki od amora też trzeba było toczyć. Używam klucza dynamometrycznego bo niestety urodziłem się z "imadłem w ręce" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Fajnie, widzę, że nadajemy na tych samych falach, pozdrawiam no i powodzenia ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 jprd, po co kupować coś, co trzeba na starcie przerobić? Ten klucz płaski Shimano jakoś 30zł kosztuje przecież... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.