Ciemny5757 Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam, Co robić po piaskowaniu ramy? Kiedy malować? Dawać podkład? Kiedy rezać papierem? Kiedy łatać w gniotki szpachlą? Kiedy pozbywać się rys? Czy kolor matowy szybko się brudzi od kurzu, błota itp? Co robić w której kolejności? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Kiedy rezać papierem? Co robić? Kiedy łatać w gniotki szpachlą? Wtedy kiedy są, to chyba jasne Kiedy pozbywać się rys? Rysy po piaskowaniu? Lakier matowy jest trochę trudniejszy w utrzymaniu, w miejscach częstego kontaktu być może również się "wybłyszczy". Swoją drogą być może Cie z kimś pomyliłem, ale czy Ty przypadkiem nie zakładałeś już bliźniaczego tematu przy okazji twierdząc że pracujesz w lakierni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciemny5757 Napisano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 rezać potocznie trzeć ale czy latac w gniotki przed piaskowaniem czy po? Podkład się daje po piaskowaniu? pomyliłeś mnie z kimś Co robić? Wtedy kiedy są, to chyba jasne Rysy po piaskowaniu? Lakier matowy jest trochę trudniejszy w utrzymaniu, w miejscach częstego kontaktu być może również się "wybłyszczy". Swoją drogą być może Cie z kimś pomyliłem, ale czy Ty przypadkiem nie zakładałeś już bliźniaczego tematu przy okazji twierdząc że pracujesz w lakierni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) No przecież piaskowanie zrywa wszystko do gołego metalu. Szpachli chyba też nie kładzie się na goły metal, poczytaj na forach lakierniczych. A czym masz zamiar malować? Edytowane 19 Lutego 2017 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciemny5757 Napisano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 niebieskim ciemnym mtalikiem samochodowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Szpachli chyba też nie kładzie się na goły metal Na pewno się nie kładzie na goły metal. Pierwsza warstwa to epoxyd, potem ewentualna szpachle (można użyć natryskowej), Następnie podkład,lakier lub baza + clar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 19 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Na matowym zdecydowanie widać wszelkie plamy tłuste. Szczególnie na moim srebrnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Matowy metalik? Jaki to ma sens? Bardziej pytam czy bedziesz malowal sprayem, pistoletem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Czy to spray czy pistolet procedura jest ta sam. Obecnie można sobie nabić dowolny kolor do sprayu. Poleciało z X-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Brud widać i na błyszczącym i na matowym lakierze. Wszystko zależy od koloru ramy - na jednej widać bardziej, na jednej mniej. Różnica jest jednak taka, że z gładkiego, błyszczącego lakieru zaschnięte błoto usuniesz nawet palcem, przetrzesz śliną ślad po nim i nie będzie widać, natomiast na matowym może nie być to już takie łatwe. W moim wypadku (matowa czarno-grafitowa rama) przy usuwaniu błota najlepiej sprawdza się strumień wody i miękka szczotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Różnica jest jednak taka, że z gładkiego, błyszczącego lakieru zaschnięte błoto usuniesz nawet palcem, przetrzesz śliną ślad po nim i nie będzie widać, natomiast na matowym może nie być to już takie łatwe. Dlaczego tak sądzisz że z matowego gorzej się usuwa zanieczyszczenia. Przykładowo lakiery bezbarwne matowe mają podobną chropowatość jak połysk. Nie wiem dlaczego by miał z matu gorzej bród schodzić Edytowane 20 Lutego 2017 przez fundil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Piszę na podstawie własnych doświadczeń. Gdy na moją ramę chlapnie błoto - owszem, mogę po zaschnięciu wykruszyć je palcem, ale ślad na ramie i tak zostaje. Usuwam je potem wodą i szczotką, jak napisałem wcześniej. Nie znam się na lakierach i nie wiem, jakie są ich rodzaje i właściwości. Edytowane 20 Lutego 2017 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fundil Napisano 20 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Tak jest to zależne o lakieru. Prosty przykład. Ty masz mat i bród ciężko się usuwa. Ja też mam mat i bród usuwam tak samo jak z amora który jest w połysku. Poleciało z X-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciemny5757 Napisano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Matowy metalik? Jaki to ma sens? Bardziej pytam czy bedziesz malowal sprayem, pistoletem itd. Napisałem niebieski metalik bez matowy pistoletem będę malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi