Skocz do zawartości

[Stalowa rama] przerobienie ramy

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, nabyłem droga kupna ramę stalowa. Rama bardzo tania i prosta, początkowo miała być stosowana do roweru na zimę, obecnie zrodził się pomysł budowy lekkiego, nietuzinkowego roweru. Niestety projekt zakłada skorzystanie z widelca z taperowana sterowką. Czy znacie jakieś miejsce gdzie można wykonać poszerzenie główki ramy? Pan Orłowski nie przyjął zamówienia i najbliższy możliwy termin to jesień, Pan Rychtarski zażyczył sobie minimum 400 zł. Jeżeli są jakieś inne to prosiłbym Was o pomoc.

Tania i prosta stalowa rama, a do tego nowoczesny widelec? Co Ty chcesz popełnić? Co na to geometria?

Poszerzenie główki ramy to wg mnie podejście trochę nie od tej strony co trzeba :sweat: Kolega ACTIVIA wymienia rury sterowe i może mógłby Ci włożyć prostą. Może dałoby się zastosować stery-adaptery? A może w ogóle lepiej upłynnić widelec, a kupić pasujący?

Niestety nie wiem co na to geometria i dopiero dzisiaj zacząłem się zastanawiać czy jest to dobre posunięcie. Chciałbym złożyć przelaja z widelcem z węgla. Niestety majfrendy tłuką ostatnio widelce w wersji na prostą, aluminiowa sterówkę bądź węglowa ale taperowana. Szczerze mówiąc chciałbym mieć w pełni carbonowy widelec w celu lepszego tłumienia oraz dużo niższej wagi. W takim przypadku odpada niestety możliwość zmiany sterowki, a jedynie ingerencja w samą ramę.

Poczytaj o sterach które umożliwiają wsadzenie rury Taper do zwykłej główki, tyle że z tego co wiem to jest loteria.

Według mnie zbyt duże kombinacje zwłaszcza że piszesz że rama to jakiś stalowy przeciętniak. 

BTW, jesteś pewny że rura sterowa ma jakikolwiek wpływ na tłumienie drgań?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...