tomasko Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Witam Jestem inwalidą (problem z chodzeniem) i poruszam się po mieście czymś jakby motorek. To pojazd trzykołowy na baterie jednoosobowy. Mam pytanie czy mogę go nazywać motorek , rowerek czy porostu pojazd? Chodzi o to jak ktoś się mnie pytam co to jest?
Mod Team durnykot Napisano 16 Lutego 2017 Mod Team Napisano 16 Lutego 2017 Według producenta/sprzedawcy to się nazywa (jeśli mówimy o tym modelu ): Trójkołowy pojazd elektryczny ZT-15 http://www.ztechbike.pl/pojazdy-trojkolowe/pojazd-trojkolowy-zt-15/ a jak Ty go nazwiesz, to już Twój wybór,ale rower to to nie jest.
sedymen Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Jeżeli pojazd: ma szerokość do 90 cm, zasilany jest prądem o napięciu do 48V silnik rozwija moc znamionową ciągłą do 250W moc ta stopniowo spada, do zera po przekroczeniu 25 km/h, to wówczas taki pojazd może być uznany jako rower i poruszać się po drogach rowerowych nawet jeżeli ma trzy koła. Jeżeli któryś z tych parametrów nie jest spełniony np: szerokość przekracza 90 cm to wówczas jest to wózek rowerowy i nie może jeździć po infrastrukturze rowerowej. To tak w praktyce, a nazwać to możesz sobie jak chcesz.
cervandes Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Nie, nie może być, bo rower to pojazd napędzany siłą mięśni.
tomasko Napisano 16 Lutego 2017 Autor Napisano 16 Lutego 2017 Roztaw tylnych kół to 70 cm Prędkość max 25 km/h Silnik elektryczny napędzany prądem z 4 akumulatorów...razem 48V Jak go rejestrowałem to nie było na niego określenia i zarejestrowałem go jako motorower. Nie było innej możliwości według urzędników. To chyba według prawa jest to motorower?!? Zasięg 20-30 km Producent podaje ze 60km
Jerry6 Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 silnik rozwija moc znamionową ciągłą do 250W Tutaj mamy 500W. Więc nie podejdzie. Wychodzi, że to będzie motorower tak jak piszesz.
tomasko Napisano 16 Lutego 2017 Autor Napisano 16 Lutego 2017 Tu jest dokładny opis tego mojego pojazdu. http://sklep.ztechbike.pl/trojkolowce-elektryczne/10-pojazd-trojkolowy-trilux-20-zt-18.html
Jerry6 Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Przepisy ogólne/ Kodeks drogowy Art. 2. Pkt. 58 motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h; Pasuje idealnie do definicji.
HarveyDent Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Motorower elektryczny. Analogicznie samochód z silnikiem elektrycznym nadal jest samochodem w dowodzie rejestracyjnym.
sedymen Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Silnik rozwija 500W więc to nie jest rower. Nie, nie może być, bo rower to pojazd napędzany siłą mięśni. Już nie. Kodeks drogowy się zmienił klasyfikując jako rowery również takie, które posiadają wspomaganie silnikiem elektrycznym z ograniczeniami, o których pisałem już wyżej.
zekker Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Przeczytaj jeszcze raz definicję roweru i jakie są stawiane warunki na zadziałanie silnika wspomagającego. Od wrześnie 2016 chyba nic się w tej kwestii nie zmieniło.
tomasko Napisano 16 Lutego 2017 Autor Napisano 16 Lutego 2017 Mi to wychodzi że z tego co napisaliście i tak jak przy rejestracji wpisane mam że to motorower to , że to właśnie jest motorower.
fundil Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Na pewno to nie jest rower. Jest to pojazd mechaniczny o napędzie elektrycznym. Podlega rejestracji i nie może poruszać się po chodniku i ścieżkach rowerowych
michal__k Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 tak jak przy rejestracji wpisane mam że to motorower to , że to właśnie jest motorower Jakie miałeś dokumenty do rejestracji? Świadectwo zgodności (certificat of conformity)? Jeśli tak to jaka była wpisana w nim kategoria? L2e? Zgodnie z definicjami ustawy Prawo o ruchu drogowym będzie to motorower trójkołowy lub wózek inwalidzki, o ile można przyjąć, że 25 km/h to prędkość pieszego (raczej naciągane), albo pojazd wolnobieżny: wózek inwalidzki – pojazd konstrukcyjnie przeznaczony do poruszania się osoby niepełnosprawnej, napędzany siłą mięśni lub za pomocą silnika, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do prędkości pieszego; pojazd wolnobieżny – pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyłączeniem ciągnika rolniczego; motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h; Tak naprawdę to wszystko zależy od tego jak określił go producent. Z powyższym wiążą się wymagania dotyczące prawa jazdy (na wózku inwalidzkim jesteś pieszym, na wolnobieżny "normalne" prawko, na motorower nie jest wymagane prawo jazdy, o ile w dniu wejścia w życie ustawy o kierujących pojazdami miałeś ukończone 18 lat).
cervandes Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Silnik rozwija 500W więc to nie jest rower. Już nie. Kodeks drogowy się zmienił klasyfikując jako rowery również takie, które posiadają wspomaganie silnikiem elektrycznym z ograniczeniami, o których pisałem już wyżej. ta 47) rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; No chyba, że "siłą mięśni" interpretujesz wciskanie gazu w manetce.
michal__k Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Cervandes - cytujesz starą definicję. Aktualna brzmi tak: rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;
SovaLTD Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny Widzisz gdzieś pedały w tym wynalazku, którym porusza się @tomasko?
sedymen Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 Przecieź @tomasko nie jeździ rowerem. Po co mu pedały. Ma elektryczny motorower. A rower elektryczny ma pedały bo bez pedałowania nie ruszy, nie rozpędzi się i nie utrzyma szykości. Silnik silnikiem, ale nie pedałujesz nie jedziesz.
SovaLTD Napisano 16 Lutego 2017 Napisano 16 Lutego 2017 A rower elektryczny ma pedały bo bez pedałowania nie ruszy, nie rozpędzi się i nie utrzyma szykości. Silnik silnikiem, ale nie pedałujesz nie jedziesz. Bzdury piszesz
AkadaemiaStolarstwa Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 Bzdury piszesz Wcale nie bzdury. Jeżeli w rowerze ze wspomaganiem się nie pedałuje, wmontowany czujnik nie powinien uruchamiać silnika. W momencie zaprzestania pedałowania powinien on się samoczynnie wyłączać. To że rowery takie są masowo przerabiane na takie które do pracy silnika elektrycznego pedałowania nie wymagają jest po prostu nielegalne
cervandes Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 Cervandes - cytujesz starą definicję. Aktualna brzmi tak: rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h; No i co udowodniłeś? Że nadal rower to pojazd "poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem" a potem jest tylko rozszerzenie, że może być DODATKOWO wyposażony. Bzdury piszesz To wsiądź na taki rower, wyrżnij nim we mnie na DDRze i wyrządź jakąś krzywdę. Taki pozew Ci zasadzę, że na hasło "rower z silnikiem" będziesz się moczył do końca życia
michal__k Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 No i co udowodniłeś? To, że pojazd w temacie nie jest rowerem. Spełnia definicję motoroweru, pojazdu wolnobieżnego i na upartego (brak definicji prędkości pieszego) wózka inwalidzkiego. Czekam na odpowiedź autora tematu o dokument od producenta, który był podstawą rejestracji.
konec Napisano 17 Lutego 2017 Napisano 17 Lutego 2017 @tomasco. Sugeruję, że masz skuter. Miłej jazdy. Pozdrawiam serdecznie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
tomasko Napisano 18 Lutego 2017 Autor Napisano 18 Lutego 2017 jaka była wpisana w nim kategoria? L2e? Kategoria w dokumencie "Świadectwo zgodności WE" Kategoria - L2e Ja nie wiem co ten skrót znaczy?!?
gtb Napisano 18 Lutego 2017 Napisano 18 Lutego 2017 Kategoria - L2e Pojazd trójkołowy o pojemności silnika nie większej niż 50cm3 lub 4kW przy silniku elektrycznym. http://www.patronat.pl/Akty_prawne/Pliki_HTML/2004/Dz.U.2004-005_0029_zal/Dz.U.2004-005_0029-zal_01.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.