tomekz1991 Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Cześć, chciałbym się dowiedzieć ile mniej więcej kalorii spalam podczas jazdy na rowerze. Chodzi o dystans 5,5 km, jazda po mieście ze średnią prędkością około 15km/h. Ważę 70 kg przy wzroście 170 cm. Czy możecie polecić jakieś opaski, które zmierzą mi spalone kalorie? O ile mi wiadomo jest z tym problem, gdyż takie opaski działają na podstawie ruchu ręką, a na rowerze ręce spoczywają. Idealnie gdyby taka opaska mierzyła również spalone kalorie na siłowni na treningu siłowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 jesli ma to miec sens, i byc w miarę wiarygodne, to musi chyba posiadac co najmniej pulsometr wbudowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Nie słyszałem o takich opaskach. Ale przy takim dystansie i jak mniemam niskiej intensywności nawet najbardziej czułe instrumenty będą pokazywać wyniki na granicy błędu. Pewnie kilkadzisiąt kalorii...w zasadzie pomijalna ich ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz1991 Napisano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A może jesteście w stanie oszacować ile to może być tych kalorii tak w przedziale [min, max] ? Czasami wiozę też ze sobą jakieś ciuchy na siłownie i obiad w plecaku . Moim zdaniem to będzie jakieś 120-150 kalorii. Potrzebuję tego szacowania, bo jestem w trakcie budowania masy mięsniowej, ale do pracy dojeżdżam rowerem. Dlatego chciałbym wiedzieć ile kalorii dziennie muszę dołożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Albo bedziesz brac dane z tabelki dla danej dyscypliny - jak to np robi Endomondo - wybierasz odpowiednia dyscypline np jazda rowerem - i na podstawie dystansu/czasu masz wynik. Nie uwzgledni to ani plecaka ani przewyzszen, ani interwałów. Albo kupujesz cos z pulsometrem i wtedy masz w "miare" rozsadne dane. Np Garmin Fr235 lub jakis inny tanszy cudak z pomiarem tetna na klacie. Ew nawet ponoc Endo przechodzi na obliczanie kalorii z pulsu jesli masz podpiety pulsometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz1991 Napisano 15 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A gdzie znajdę taką tabelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 np http://mediweb.pl/interactive/calc07.php Tu mozesz poczytac, co ktos rozkminiał, http://www.rovver.pl/index.php/trenowanie_kat/ile-spalam-kalorii-podczas-wysilku-treningu/ Majac Garmina np FR235, jak troche pobiegasz to ten zegarek wyliczy ci VO2, o którym wspomina autor wywodu z ostatniej strony. Do roweru zeby zadziałało wyliczenie V02 z tego co czytałem trzeba miec podpiety wskaznik mocy, wiec robi sie drogo. No ale jesli biegasz regularnie to V02 będziesz miał i to po taniosci.... no w cenie tego zegarka ;-) I ten wzór na V02 MAx = 15 HRmax/HRmin to jakas lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.