Skocz do zawartości

[pierwsza szosa] Focus Culebro SL 4.0 2015 VS Romet Huragan 3 2017

MateuszD86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Piszę w związku z poradą odnośnie 2-óch konkretnych modeli. Od dwóch sezonów jeżdżę rekreacyjnie na crossie i zamarzyła się pierwsza szosa. Przeczytałem wiele postów odnośnie pierwszej szosy, z każdego coś wyciągam, ale chciałbym podesłać swoje 2 modele i poddać je ocenie Forumowiczów. Będę wdzięczny za Wasz opinie.

1) Focus Culebro SL 4.0 2015

http://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-focus-culebro-sl-4-0-2015.html

Czy:

2) Romet Huragan 3 2017

http://www.rowerzysta.pl/rowery-szosowe/rower-szosowy-romet-huragan-3-2017-52cm.html

pozdrawiam!

Zdecydowanie Romet. Nowa Tiagra, 10 rzedów. Zdajesz sobie sprawe ze geometria tych rowerów nie należy do wygodnych. Z Focusa przyjrzyj sie CAYO.

Rozumem tak, sercem nie. Nawet Tiagra 4700 nie może przesłonić brzydoty Rometa, Focus jako jeden z nielicznych ma w miarę normalną ramę, choć i u niego można zauważyć niepokojące symptomy slopingowej zarazy. 10-cio rzędowy napęd nie zawsze jest konieczny. Jeśli MateuszD86 nie wybiera się w góry, to starczy nawet ósemka. Wyższą pozycję na ramie endurance przypłaci większym wysiłkiem w czasie, zwłaszcza szybszej, jazdy.

Dzięki za odpowiedź RBTS,

Czy możesz mi podpowiedzieć jakiś model w cenie 3tys?

Moja jazda na szosie to będą głównie płaskie tereny, z niewielkimi podjazdami.

Szukam roweru w miarę wygodnego, z osprzętem, który będzie sprawiać mi radość z jady, nie wymagającym zbyt częstych regulacji etc. do rekreacyjnych wyjazdów na teraz (mój przebieg w sezonie będzie w okolicy 1800-2200tys) ale wolę mieć coś "na wyrost" bez zbędnej przesady natomiast.

Czy możesz mi podpowiedzieć jakiś model w cenie 3tys?...

Nie śledzę rynku na bieżąco, ale te dwa które wstępnie wybrałeś są dobrą propozycją. Z powodów o których pisałem, wybrałbym Focusa. 9-cio rzędowy napęd w zupełności wystarczy. 10-ka czy 11-ka nie wniesie w zasadzie nic nowego, chyba że będziesz często kręcił 11/50 lub 34/32, choć ta ostania raczej w szosówce nie przystoi...

Hej!

Bardzo dziękuję: RBTS maczet190399

Wasza wskazówki są dla mnie istotne.

Dodam w tej dyskusji, że mój znajomy (kolarz) sugerował Focusa z uwagi na wg niego dobrą ramę - i na to zwrócił uwagę w pierwszej kolejności, osprzęt Sora jak stwierdził nie będzie znacznie odbiegał od Tiagry w Romecie.

Moje odczucia są takie: Focus - najładniejszy, po prostu najbardziej mi się podoba - serce wybiera Focusa,

Romet - nie do końca mnie chwyta, ale zdaję sobie sprawę, że ma oczko wyżej osprzęt co powoduje, że rower kupuję bardziej na wyrost, i dłużej pojeżdżę, bez zmiany osprzętu.

Co do B'Twina 540 - rower o takim osprzęcie, że te parę stów pewnie warto byłoby dołożyć, chociaż nie wiem dlaczego rowery B'tiwn najmniej mi się podoba, najmniej jestem do niego przekonany. Chociaż kiedy zastanowić się dłużej to jest to najrozsądniejsza propozycje. Jeszcze 2 tygodnie temu był za 2999zł w Decathlonie w Opolu (moja miejscowość)

Konkludując - mamy 3 rowery (ostatecznie każdy w zasięgu budżetu) - każdy na innym osprzęcie. A mi nie wychodzi podjecie jednoznacznej decyzji...

Z Rometem sprawa wygląda tak, że mają opóźnienie z rocznikami 2017. Ostatnio jak z nimi rozmawiałem to obiecywali dostawy na kwiecień, ale gwarancji 100% nie dają.

Do rozpatrzenia jest jeszcze Kross Vento 4 z rocznika 2016. Niektóre sklepy sprzedają go już poniżej 3000 zł, a osprzęt na nowej Tiagrze.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...