kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam, Przymierzam się do zmiany moich hampli Tektro Draco na coś lepszego. Ogólnie znajomi polecają Shimano SLX albo XT. Z tego co czytałem to różnią się dodatkową baryłką do regulacji, wyglądem, napisem. Zastanawiam się czy warto dopłacać ponad 200zł do XT. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) No i jest jeszcze różnica w montowaniu klocków: skuwka vs śrubka. Różnic w działaniu nie ma. Sam zdecyduj czy warto dopłacić do napisu. Jak masz rower w full XT to przecie nie założysz SLX'a bo ssie Edytowane 13 Lutego 2017 przez HarveyDent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Akurat rower mam na Deorkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Nie warto do XT dopłacać. Bierz SLX i ciesz się dobrymi hamulcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Powiedz proszę w takim razie jakie tarczę byś polecił do SLX-ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 XT SM-RT81 polecam. Czuć różnicę w stosunku do Deore. Nie wiem jak się mają do SLXów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ilia Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A ja chciałem się dopytać do czego służy ta magiczna dodatkowa śrubka w XT? Używa się to chociaż, czy po prostu jest, a przydaje się niewiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemoo Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Do zacisków SLX można kupić tą śrubkę mocującą klocki i nawet lepsze niż XT bo są w różnych kolorach w klamce podobno tą "dodatkową śrubkę" też można dołożyć, ale z tego co ja wyczytałem w necie to tak naprawdę nic nie daje ta regulacja. Tapatalk...pszemoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 XT SM-RT81 polecam. Czuć różnicę w stosunku do Deore. Nie wiem jak się mają do SLXów Rozumiem że nie ma problemu z kompatybilnością - hample SLX z tarczą XT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Tarcza to tarcza, z każdym hamulcem działa. Przy większej średnicy(180 i więcej) co najwyżej musisz zastosować adapter oddalający zacisk. Co do tarcz to mam SLX SMRT-68 i nie mam zastrzeżeń, a na CL były swego czasu na allegro za 40zł. Edytowane 13 Lutego 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemoo Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 No i zwróć uwagę na mocowanie do piasty czy śruby (IS) czy CenterLock (CL). Tapatalk...pszemoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A wie ktoś czy warto dopłacać do tarcz XT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 w przypadku nowego slxa zacisk jest identyczny jak w xt to samo tyczy montowania klocków, bierz slx, a co do tarcz to miałem wpierw slx, teraz mam xt i.... obie działają identycznie jak miałbym porównać , pewnie na wadze wyjdzie jakaś różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) W takim razie czemu zmieniłeś tarcze na te z wyższej półki? Edytowane 13 Lutego 2017 przez kregiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WonszRzeczny Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 bo stara przednia po dzwonie się tak pokrzywiła że chciałem spróbować "niby" tego lepszego , co nie wybierzesz będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Patrząc na bikestację to XT wychodzą taniej niżeli SLX xD http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/hamulce/tarczowe-zestawy.html?dir=asc&order=price&producent=7252 Edytowane 13 Lutego 2017 przez kregiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) miałem tarcze xt, mam magure i różnic nie ma żadnych po za ceną Nowe slx 7000 są droższe od starych xt 785, w takim przypadku bierz xt chyba że znajdziesz slx675 Edytowane 13 Lutego 2017 przez grande1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Bikestacja od dawna nie ma 785 i sami mi potwierdzili jak chciałem kupić że nie będą już ich mieli. Jak chcesz 785 to szukaj okazji na allegro, ale coraz ciężej z dostępnością i dobrą ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 miałem tarcze xt, mam magure i różnic nie ma żadnych po za ceną Nowe slx 7000 są droższe od starych xt 785, w takim przypadku bierz xt chyba że znajdziesz slx675 A czy te nowe SLX-y poza nowszym wyglądem czymś się różnią? Warto się nimi zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Co do tarcz, też polecam XT. Rt 86 lub 76 i jest gitez. Sztywne, nie dzwonią, fajnie wyglądają. Co do dylematu czy nowsze SLX brać; bierz tańsze. Starsze są już tak dobre ze nowsze lepsze nie będą. Edytowane 13 Lutego 2017 przez sznib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mwawe Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 XT na aluminiowym pałąku sztywniejsze są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Bierz nowe SLX. Jak uda Ci się gdzieś znaleźć stare XT 785 to te będą lepszym wyborem. Ja właśnie kupiłem te starsze i nie żałuje. Były w porównywalnej cenie jak SLX 675. Tarcze koniecznie XT Ice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Czemu uważasz że koniecznie tarcza z IceTech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Teoretycznie lepiej rozprowadza ciepło, ale podobno łatwiej ja skrzywić, no i zawsze z 3-5g ucina masy ten aluminiowy rdzeń. | Ja mam 2x SLX 180mm z Ice Tech póki co są proste, pomimo braku alu pająka, który jest w XT sztywności im nie brakuje. Edytowane 13 Lutego 2017 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 14 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Temat wałkowany milion razy. Między m675 a m785 różnic w działaniu nie ma, śrubkę do mocowania klocków można dokupić, regulacja "free stroke" jest w praktyce bezużyteczna, co najwyżej jeszcze zwiększysz ruch jałowy klamki, bo fabrycznie jest ustawiony najmniejszy. Nowe m7000 i m8000 nie zbierają już tak pochlebnych recenzji, zresztą o ostatnich wypustach m675/875 też słyszało się narzekania. Tarcze ajstech i radiatory na klockach - moim skromnym zdaniem zawracanie tyłka. Wystarczy sobie wyobrazić jakie ilości ciepła mogą być wytwarzane i porównać sobie z wielkością tych radiatorków i warstewką aluminium w tarczy. Zwykły marketingowy bullsh*t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi