Skocz do zawartości

[Tubeless] Problem z powietrzem

Mieteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na 19mm zostaje troszkę na boczne ścianki obręczy i wydaje mi się, że jest to plus.Gorilli zawsze wystarcza 1 warstwa bo jest gruba i elastyczna.Z pozoru wydaje się, że taki średnio mocny klej, ale jak przykleisz i spróbujesz odkleić to wtedy się nagimnastykujesz. ;)

Napisano

wentyle są dożywotnie więc nie trzeba non stop zmieniać.. taśmę można profilaktycznie co sezon jeśli startujemy w zawodach i kapeć oznacza większe kłopoty niż tylko założenie dętki..

niektórzy twierdzą że gorilla po dłuższym czasie podcieka mlekiem, mi się nie zdarzyło - wydaje mi się że jak ktoś przez zimę zaniedba i zejdzie całkiem powietrze to może rzeczywiście zanurzone w mleku na kilka tygodni zanim wyschnie może rozpuścić taśmę - zależy też od mleka, te z amoniakiem pewnie niszczą taśmę szybciej

Napisano

zależy też od mleka, te z amoniakiem pewnie niszczą taśmę szybciej

Zamowilem forumowe, ono jest z domieszka amoniaku? Pytam bo moze lepiej w takim wypadku pojsc w kierunku opaski zamiast gorilli? 

Napisano

Panowie bez paniki amoniaku jest poniżej 0.8%.

Taśmę a dokładnie to klej pod taśmą powolutku rozpuszcza glikol który mimo że jest mało reaktywnym alkoholem to jak każdy alkohol rozpuszcza kleje lateksowe którymi powleczone są taśmy klejące zbrojone.

Glikol dodaję się do płynów uszczelniających w celu stabilizacji i obniżenia temperatury krystalizacji.

Napisano

Musiałem wymieniać obręcz, więc zerwałem taśmę (gorilla) po roku. Trzymało to pieruństwo, nieźle. Brak jakichkolwiek oznak, by mleko miało zły wpływ.

Napisano

Brak jakichkolwiek oznak, by mleko miało zły wpływ.

Jak dlugo ta taśma jeździła z mlekiem i jakie mleczko?? ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Podobnie jak wyżej, z z tym że nie używałem dodatkowego kleju. Nie zamierzam nic ruszać i w październiku będzie 2 lata. Nie spodziewam się nic złego. Gorilla trzyma jak wściekła.

Napisano

po co ?

przedsezonowe odświeżenie. Wg zalecen producenta po pół roku zaglądnałem do opony. Wentyle zostawiłem bez zmian bo nie ma potrzeby, tak jak piszecie. Zmieniłem mleko na świeższe taśmę w sumie też wymieniłem bo zostało mi nadmiar więc wykorzystam ;)

Przy zakupie trochę poruszyłem temat bo mleko, które wybrałem występowało w dwóch wersjach lateksowe i bezlateksowe. To z lateksem było też na bazie amonu, które ma jakiś tam wpływ na nasz sprzęt dystrybutor zapewnił, że nie są to degradujące postępowania z taśmą  czy obręczą ale w skrajnych przypadkach możemy zauważyć ślady żużycia. Więc myślę, że bez obaw dla naszych kół możemy używać mleka z amoniakiem. 

Napisano

Witam,

podepnę się do tematu, bo właśnie mam zamiar przejść na TLR na kołach DT 533d.

Z tego co wyczytałem w wątku, już wiem, czego i jakich marek potrzebuję :D

Ale nurtuje mnie jedno pytanie: czy w systemie TLR można zmieniać ciśnienie w oponach?

Po lesie aktualnie, na dętce jeżdżę na ok. 1,8-2,0 bar, ale jak czasem robię interwały, to cisnę po asfalcie i min. muszę mieć te 2,3-2,5 bar, żeby jazdę można było nazwać jazdą.

Czy mogę tak "bezkarnie" upuszczać i dopompowywać powietrze?

Napisano

możesz bez problemów, przy opuszczaniu powietrza obróć koło wentylkiem do góry.

Przy częstych manewrach z ciśnieniem, można co jakiś czas przeczyścić sam zaworek.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie zamówiłem forumowe mleczko, siedzę teraz w sklepie internetowym i zamawiam resztę "klamotów" to przejścia na UST. Mam nadzieję, że uda się bezproblemowo :)

Napisano

Witam,

podepnę się do tematu, bo właśnie mam zamiar przejść na TLR na kołach DT 533d.

Z tego co wyczytałem w wątku, już wiem, czego i jakich marek potrzebuję :D

Ale nurtuje mnie jedno pytanie: czy w systemie TLR można zmieniać ciśnienie w oponach?

Po lesie aktualnie, na dętce jeżdżę na ok. 1,8-2,0 bar, ale jak czasem robię interwały, to cisnę po asfalcie i min. muszę mieć te 2,3-2,5 bar, żeby jazdę można było nazwać jazdą.

Czy mogę tak "bezkarnie" upuszczać i dopompowywać powietrze?

Robiłem teraz na tych obręczach TLR.Taśma gorilla i mleczko caffelatex(ale bardziej polecam to od leo2).Wszystko działa tylko z wentylami był delikatny problem i musiałem zrobić gumowe podkładki między wentyl a obręcz.

Nie wiem skąd wziął się ten mit, że nie można dopompowywać powietrza czy opuszczać.Na początku jak miałem problem z wentylem to powietrze schodziło przez noc do zera.I rano potrafiłem zwykłą pompką ręczną napompować oponę mimo, że zeskoczyła z obręczy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wlasnie skonczylem zabawe, mam nadzieje, ze zapomne juz o detkach ;) Obręcze Bontrager Affinity Elite Tubeless uszczelnione Gorlla Tape, opony Bontrager XR1 Expert, wentyle Rubeny, poszlo latwiej niz sie spodziewalem ;) Najpierw sprobowalem na sucho bez mleka, opona ladnie sie ulozyla i uszczelnila, zero ubytkow cisnienia. Po spuszczeniu powietrza i zalaniu mlekiem (forumowe od Leo) przez chwile gdzies syczalo chyba na rancie, dobilem do 4 bar pokrecilem, potrzasnalem troche kolem ustalo. Po paru godzinach nie zeszlo nawet grama powietrza, upuscilem do 2 barow, zobaczymy co bedzie rano. Z braku czasu testy w terenie dopiero w czwartek, mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku.

Pzdr :)

Napisano

Panowie takie pytanie...rower stoi drugi dzien po przejsciu na TLR, niestety dzis nie mialem czasu pojezdzic, ale teraz wieczorem zauwazylem, ze jednak schodzi powietrze. Z 2 bar na jednym kole zeszlo do 1.5 bar, na drugim do 1.0 bar i teraz nie wiem, uszczelni sie to jak wyjade i mleko dobrze sie rozprowadzi czy zaczynac zabawe od nowa???

Napisano

Panowie takie pytanie...rower stoi drugi dzien po przejsciu na TLR, niestety dzis nie mialem czasu pojezdzic, ale teraz wieczorem zauwazylem, ze jednak schodzi powietrze. Z 2 bar na jednym kole zeszlo do 1.5 bar, na drugim do 1.0 bar i teraz nie wiem, uszczelni sie to jak wyjade i mleko dobrze sie rozprowadzi czy zaczynac zabawe od nowa???

Jak po nocy nie masz kapcia to jest dobrze :) TLR najlepiej sprawdza się jak koło jest w ruchu i mleczko cały czas "lata" sobie wewnątrz opony, więc spokojnie.

Napisano

Nie teraz żadnych, przez prawie miesiąc nie zeszło ani grama.2 dni temu wbiłem kilka gwoździ żeby zobaczyć co się stanie ;].Oczywiście wszystko uszczelniło i nadal trzyma jak poprzednio.Polecam zrobić taki test jak wytrzyma to jest gwarancja, że jak wyjedziesz w teren i rzeczywiście przebijesz to uszczelni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...