Skocz do zawartości

[Tubeless] Problem z powietrzem

Mieteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Więc tak mam problem z uciekającym powietrzem między obręczą a nakrętką wentyla.Nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu, robiłem dziesiątki jak nie setki razy koła bezdętkowe bez większych problemów.Kilka informacji o sprzęcie:

-koła zamówione u daveo: 533d dt swiss,novatec 772 26"

-mleczko caffelatex

-taśma gorilla tape

Opiszę trochę moje doświadczenia, żeby łatwiej było rozpoznać problem.

Więc tak mleczka caffelatex używam 1 raz, wcześniej używałem mleczka stans i mleczka z forum od leo2.Więc w pierwszy dzień po założeniu systemu powietrze w miarę trzymało, więc zostawiłem na noc.Następnego dnia miałem 3 dniowy wyjazd w góry temp ok. -15 stopni.Teoretycznie mleczko caffelatex ma wytrzymać około -34 stopnie.Przez 3 dni powietrze w miarę trzymało, jednak musiałem bardzo bardzo mocno dokręcić nakrętkę od wentyla.Po powrocie było już tylko gorzej, po napompowaniu powietrze cały czas uchodzi spod nakrętki wentyla.Więc zacząłem szukać rozwiązania.Pierwsza sprawa taśma, ściągnąłem oponę.Taśma jak zawsze trzyma perfecyjnie(szczerze polecam gorilla tape'a).Kolejna sprawa wentyl, na początku założyłem oryginalne wentyle bezdętkowe, ale spróbowałem też z tymi wycinanymi z dętki, bez różnicy.Więc ostatnia sprawa czyli mleczko.Teoretycznie włoscy koledzy piszą na opakowaniu caffelatexa, że super się pieni i wystarczy około 60ml do koła mtb.Ja mam 26" i oponę 2,25 sch Fat albert.Nalałem 100ml czyli prawie 2x więcej.Minęło około 2tyg od zakładania systemu i przez ten czas jeździłem przez 3 dni na wyjeździe cały czas i 2 razy po powrocie.Po ściągnięciu opony, moje zdziwienie było nie małe, ponieważ w oponie nie było prawie w ogóle mleczka tyle na ściankach opony został biały twarożek(dosłownie zrobił się ser).

Ktoś, coś jakieś propozycje?

Napisano

Wentyl sześciokątny.Tak w ogóle, nigdy nie używałem tego ze stożkową główką?Można jednoznacznie powiedzieć, który jest lepszy/gorszy?Jakie mają wady/zalety?

Używam tylko kompresora.

Napisano

Jak najlepsze:) Ale nie mam dużego porównania. Miałem tylko do czynienia z jakąś szarą z marketu budowlanego (w cale nie najtańsza) która okazała się porażką. Po 2 miesiącach zaczęła sie odklejać i mleko zaczęło wypływać z nypli :) Gorilli nic nie rusza. Jedna warstwa trzyma jak wściekła.  Wentyle bodajże Stansa kupowałem. Znajdziesz w sieci bez problemu.

Napisano

Właśnie chodziło mi o konkretny model.Znalazłem schwalbe, stansa i jeszcze pare innych tylko kurcze cena trochę zaporowa ok. 80zł za 2szt.Jutro spróbuję zrobić taki stożek samemu z jakiejś twardej gumy i zobaczymy efekty.Teraz pytanie co jest z tym mleczkiem nie tak.

Napisano

Ogólnie mleczko z forum uważam, za najlepsze.Problem w tym, że potrzebowałem na już i kupiłem caffelatex, ale wygląda na to, że nie daje rady w temperatura ujemnych.

Napisano

Jakiś czas temu też miałem problem z przeciekającym mleczkiem w okolicy zaworu (zawór Stans, taśmy nie pamiętam). Robiąc otwór w taśmie pod zaworek, użyłem noża do tapet i przeciąłem taśmę na krzyż. Okazało się że jedno cięcie było minimalnie za długie i stąd był wyciek, niby powinno się uszczelnić ale się nie uszczelniło. Od tego czasu jeżeli zakładam nową taśmę to otwór pod zaworek robię delikatnie, gwoździem rozgrzanym do czerwoności nad gazem. Działa :laugh: 

Napisano

kupiłem caffelatex, ale wygląda na to, że nie daje rady w temperatura ujemnych.

Spokojnie daje radę przynajmniej do -18 stopni, to była najniższa temperatura przy której jeździłem na tym mleku.

Napisano

Ja używam wentylków Rubeny. https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/wentyle-adaptery-nakretki/p,wentyle-presta-do-kol-bezdetkowych-2-sztuki-rubena,39644.html

Tanie i spełniają swoją rolę doskonale. Mają wymienne zaworki które można podmienić z dętek continentala lub kupić w sklepach rowerowych.

Co do przeciekania płynu przez otwór przy wentylku to ja kupiłem takie małe o-ringi w sklepie hydraulicznym i założyłem na wentylki. Uszczelniło to miejsce styku wentylka z taśmą.

Napisano

Wentyle WTB od siebie polecam, miałem też ZTR i żadnych problemów. Co do taśmy, ja używam Pulsar - w auchan na dziale samochodowym można dostać, 8zł rolka 5x300cm, nie odkleja się, nie rozrywa przy naciąganiu, jedna warstwa wystarcza. Mleka używałem tylko Trezado, ale złego słowa nie powiem.

Napisano

Mi się momentalnie ścięło "forumowe" mleko po awaryjnym wstrzeleniu naboju CO2.

Niestety dwie rzeczy przeszkadzają uszczelniaczom lateksowym w CO2:

obniżenie temperatury w trakcie pompowania

obniżenie pH płynu

Napisano

Weź pod uwagę możliwość, że powietrze wcale nie ucieka Ci z okolic wentyla, ale gdzies indziej pod taśmą, we wszystkich otworach nyple masz w miarę szczelne i pierwsze syczenie słyszysz właśnie przy nakrętce wentyla, która szczelna nie jest.

Najbezpieczniej będzie wymienić taśmę i nakleić nową gorillę.

Napisano

mam pytanie pokrewne z tematem. Co ile trzeba dopompowywać koła po uszczelnieniu mleczkiem ?? mam obrecze TLR DT Swiss M442  i opony Vittoria TNT. Powietrze schodzi mi po dwóch tygodniach o połowę. Pytanie czy to normalne, czy opona nie weszła idealnie na obręcz ??

Napisano

Jeżeli chodzi o taśmę, tak jak wspomniałem wcześniej, taśma jest nie do zajechania i nie ma prawa, żeby uchodzi pomiędzy taśmę.Wyciągnąłem wentyl i zrobiłem podkładki z grubej gumy dobrze wyciętej i od nowa zrobiłem wszystko.I jak na razie pomogło.

Wydaje mi się, że po pierwsze wentyle prostokątne są troche jak loteria raz trzymają a raz nie.Może to też zależeć od obręczy, ale pamiętam, że na kole bontragera się sprawdziły, a tutaj jednak nie.

@maczet190399

Zanim jeszcze używałem tego systemu pytałem w serwisach jak sprawa wygląda z dopompowywaniem.Między innymi w serwisie Szobak Bike w Rzeszowie(którego serdecznie nie polecam), Pan powiedział mi, że pompuje koła raz na 2 dni, więc opinie jak widzisz opinie są różne.

Jednak przy dobrze zrobionym systemie z dobrymi wentylami i mleczkiem(najlepsze moim zdaniem albo z forum albo stans) i oczywiście taśmą, koło bez pompowania może wytrzymać bardzo długo.Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że koła Bontrager mustang elite tlr 29 z taśmą gorilla, mleczkiem z forum i wentylami rubeny oraz oponami racing ralph tlr, używałem zestaw około 2 miesiące i później koła leżały następne 3 miesiące nie używane, więc przez około 5 miesięcy nie uszło ani grama.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że koła Bontrager mustang elite tlr 29 z taśmą gorilla

Kolego, ktora tasme Gorilla uzywales, bo mam te same obrecze, wlasnie kompletuje zestaw pod TLR i szreokosc wewnetrzna obreczy to 19,2mm, a najwezsza tasma jaka widze to 25,4mm? Trzeba ja przycinac z szerokosci? Jedna warstwa wystarczy czy dwie? Mozesz po krotce opisac?

Napisano

Jak doliczysz zagłębienie na "środku" to wychodzi idealnie.

Tak podejrzewałem, ze tu może być rozwiazanie. A łatwo się ja klei czy trzeba się nagimnasytykowac i ile warstw dałeś??

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Właśnie chodziło mi o konkretny model.Znalazłem schwalbe, stansa i jeszcze pare innych tylko kurcze cena trochę zaporowa ok. 80zł za 2szt.Jutro spróbuję zrobić taki stożek samemu z jakiejś twardej gumy i zobaczymy efekty.Teraz pytanie co jest z tym mleczkiem nie tak.

Ja zainstalowałem zestaw od Joe's i póki co bez zarzutu. Po zimie odświeżyłem zestaw wymieniłem taśmy, mleko i zaworki. Z zaworki wyszło mniej niz 50 zł i trzymają dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...