Skocz do zawartości

[Amortyzatory] Użyteczność blokady z poziomu manetki

Rekomendowane odpowiedzi

A może tak pytanie sięgające nieco do podstaw użytkowania amortyzatorów jakie waszym zdaniem amortyzatory są lepsze, te z blokadą na goleni czy z poziomu manetki? prosił bym o uzasadnienie lub przykłady wyższości jednego rozwiązania nad drugim.

Mój amortyzator zardzewiał już z 2 lata temu i nei trzeba go blokować:). A pytam bo chcę zaopatrzyć się w nowy i nie wiem czy robi to aż taką różnice a cena to około 100-200 zł w przypadku choćby raidon.

Warto, wyobraź sobie ( jeżeli będziesz jeździł agresywniej) ile możliwości daje Ci blokada pod palcem. Mając blokadę na goleni tak naprawdę warto było blokować amortyzator tylko na dłuższym kawałku asfaltu albo podczas długiego podjazdu, bo ani to nie było bezpieczne ani wygodne. Mając to pod palcem możesz użyć nawet na 10 metrowej prostej żeby nie pompować.

To naprawdę kwestia osobistych preferencji, trudno będzie nam przewidzieć, co będzie dla Ciebie wygodniejsze. Sam miałem kilka amortyzatorów, w jednym miałem manetkę przez chwilę, ale się jej pozbyłem bo nie korzystałem, a dla mnie zawsze to jedną linkę i jedną pierdołę na kierownicy mniej. Jak ostro trenujesz, zależy Ci na każdym ułamku sekundy i nie masz czasu podczas jazdy zatrzymać się i przestawić wihajster na goleni a wiesz, że będziesz tej blokady używał - weź wersję z manetką.

Zasadnicza kwestia nie chcę żebyście mi doradzali a chcę usłyszeć wasze opinie. Ponad 5 lat śmigałem na amortyzatorze SR nawet nie wiem co to za model któryś z najtańszych i nie wiem za dużo o tym temacie.

Jakieś 30% las/park a reszta powierzchnia utwardzona. Jestem przyzwyczajony do twardego zawieszenia a co za tym idzie opcja blokowania z manetki wydaje mi się nie do końca niezbędna. Może jest tu ktoś o podobnych doświadczeniach i wyrazi swoją opinię?

Często korzystasz z blokady ? - manetka na kierownicy

Rzadko albo w ogóle ? - na goleni

I na tym można by zakończyć temat.

Kiedyś miałem amortyzator z blokadą w manetce i stosowałem to rozwiązanie przez kilka lat, jednak tylko gdy zjeżdżałem z asfaltu w teren i odwrotnie. Później poszedłem w minimalizm i usuwanie wszystkich zbytecznych "ulepszaczy", od kilku lat mam blokadę wyłącznie na goleni i takie rozwiązanie mi pasuje, stosuję blokadę bardzo rzadko, zresztą mam rock shoxa więc nawet jeśli wjadę w teren i zapomnę odblokować widelec to jest floodgate który w razie czego ratuje mi dupę.

dla mnie blokada amortyzatora w rowerze górskim,  jest zupełnie zbędna.

Można jej użyć na asfaltowych podjazdach, jak masz nastawienie na zdobycie koma na Stravie :laugh:

Przy technicznych podjazdach lepszą przyczepność uzyskasz, bez jej używania,

przy dobrej technice nie wiele energii ucieka w amortyzator.

Przy technicznych podjazdach lepszą przyczepność uzyskasz, bez jej używania, przy dobrej technice nie wiele energii ucieka w amortyzator.

Powiedz to zawodowcom :thumbsup:  

ja mam z manetki na rebie dual air i nie zamontowałem manetki bo nie po to mam amortyzator (za tyle keszu) bym go co chwile blokował i odblokowywał... 

Panie zlituj się nad autorem tych słów....  

Nie będę tu robił off top'a i nieprzyjemnej atmosfery, ale teksty typu: nie potem kupiłem taki super drogi amortyzator żeby go teraz blokować i odblokowywać brzmią lekko mówiąc żenująco. Jakby to ile kosztował amortyzator miało znaczenie czy trzeba go blokować czy nie.

Oglądając zawody DH

Po co komu blokada w DH?

czy XC raczej nie widziałem blokady na manetce

Jest, przyjrzyj się dokładnie. W przypadku FS taka manetka blokuje widelec i damper jednocześnie. 

Fakt co do DH mało użyteczne a w XC powaga nie widziałem ale może temu że nie zwracałem na to uwagi. Co nie zmienia faktu że śmigając amatorsko po lasach raczej mało zwraca się uwagę na czasy a raczej na frajdę a przynajmniej w moim przypadku. Masz rację warto wzorować się na najlepszych tylko nie zawsze warto na wyrost.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...