Skocz do zawartości

[piasty] Novtatec D772SB vs D712SB

dzemi15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Jestem na etapie składania koła tylnego 29er. Mam kilka pytań odnośnie wyżej wymienionych piasty?

1. 772SB posiada stalową wstawkę która ponoć chroni bębenek, czy ta wstawka chroni bębenek czy to tylko chwyt marketingowy?

2. Co różni te piasty oprócz w/w wstawki i możliwości konwersji na 142x12 w przypadki D772SB?

3. Czy widział ktoś piastę D712SB z mocowaniem pod centerlock? Jakoś nie mogę znaleźć.

4. Przeglądając oferty dotyczące D772SB natrafiłem na informację że bębenek jest przystosowany pod kasetę 11rz, ale dzięki podkładce można zamontować kasetę 10rz. Cz można dostać piastę z bębenkiem do wersji 10rz bez konieczności stosowania podkładki?

1. 772SB posiada stalową wstawkę która ponoć chroni bębenek, czy ta wstawka chroni bębenek czy to tylko chwyt marketingowy?

Niestety chwyt marketingowy... Mam tą piastę i kasetę hg80 przejechałem może z 100km i już widać nacięcia. :wallbash:

4. Przeglądając oferty dotyczące D772SB natrafiłem na informację że bębenek jest przystosowany pod kasetę 11rz, ale dzięki podkładce można zamontować kasetę 10rz. Cz można dostać piastę z bębenkiem do wersji 10rz bez konieczności stosowania podkładki?

Nie. Podkładka znajduję się w komplecie z piastą. 

1. w jakimś tam stopniu chroni, ale bębenek i tak będzie ponacinany

2. pierścień zębaty na którym zazębiają się zębatki jest wprasowywany na wielowpuście dzięki czemu nie ma możliwości żeby zaczął się obracać. w d712 jest wkręcany na gwincie w aluminiowy korpus piasty, czasem się zdarza że gwint się zrywa i pierścień kręci się razem z bębenkiem. Pozostaje albo rękodzieło cudownego ślusarza, albo piasta do wymiany. D712 ma oś aluminiową o mniejszej średnicy która czasami pękała, D772 ma oś aluminiową o sporej średnicy, raczej jeszcze nie było przypadku żeby udało się komuś ją złamać

3. nie ma takiej piasty

4. raczej nie da się takiego bębenka dostać, producent nie miałby interesu w projektowaniu 2 osobbnych bębenków, skoro 1gramowa aluminiowa podkładka załatwia sprawę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...