Skocz do zawartości

[KOŁO] WTB Asym i-29

Mateusz95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

Planuje wymiane całego tylniego koła i na chwile obecną zdecydowany jestem na WTB Asym i-29, z tym, że ta obręcz jest asymetryczna i złapała mnie taka rozkmina, min. Jeżeli koło nie ma poprowadzonych samym środkiem szprych to czy bedzie pasowało mi do ramy? Z mojego pkt widzenia koło przesunie sie w lewo/prawo w zależności od tego na którą strone otwory do sprych zostały przesuniete. Mam nadzieje, że sie myle. Czy mógłby sie podzielić wiedzą ktoś kto miał styczność z tymi obręczami? Dodam, że po cichu chciałbym tam wcisnąc coś  koło 2.2-2.4 cala.

29er

Napisano

W asymetryczności obręczy nie idzie o przesunięcie w jakąkolwiek stronę samego koła co było by absurdalne tylko o równomierne rozłożenie sił naprężających działających na szprychy przy tej samej ich długości. 

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Powitoł

Szprychy nie są takiej samej długości z tego co rozumiem koncepcję tej obręczy.

Punkt podparcia na obręczy nie przesuwa się na tyle żeby to zapewnić.

Tu już musiałbyś mieć całkiem inną budowę tylnego trójkąta (asymetryczną właśnie :) ).

Napisano

nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło ;) bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy

Napisano
Jeżeli koło nie ma poprowadzonych samym środkiem szprych to czy bedzie pasowało mi do ramy? Z mojego pkt widzenia koło przesunie sie w lewo/prawo w zależności od tego na którą strone otwory do sprych zostały przesuniete.

Mam takie koła, na feldze Bontrager Ranger, wszystko siedzi centralnie na srodku, oprócz otworów w obreczy, które to sa przesuniete na jedna strone, 

Na tym zdjeciu https://www.pinkbike.com/photo/13401621/

Nawet widac na kole w drugim planie, ze otwory sa dosc mocno przesuniete wzgledem srodka obreczy.

Z tego co pamietam, felga w przektroju tez nie jest symetryczna, wydaje sie ze ma wiekszy spadek od strony ktoregos z rantów.

Tak czy siak kola siedzią centralnie, przód i tył ;-)

Napisano

Powitoł

nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło ;) bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy

A zdarzyło ci się pleść koło 29", piasta pod kasetę 8-10 i tarczę, rozstaw osi 135/142mm i korzystać z takiej samej długości szprych po obydwu stronach? Tylny trójkąt tradycyjny-symetryczny, a nie asymetryczny jak w niektórych cannonach.

Pytałem lokalnych (Kraków) kołodziejów, czy da się tak zapleść i orzekli, że nie (też mi się tak wydaje), ale każdy dosyć długo się po głowie skrobał :)

Napisano

Powitoł dawid, dnia 01 Sie 2017 - 10:40 AM, napisał: nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło ;) bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy A zdarzyło ci się pleść koło 29", piasta pod kasetę 8-10 i tarczę, rozstaw osi 135/142mm i korzystać z takiej samej długości szprych po obydwu stronach? Tylny trójkąt tradycyjny-symetryczny, a nie asymetryczny jak w niektórych cannonach. Pytałem lokalnych (Kraków) kołodziejów, czy da się tak zapleść i orzekli, że nie (też mi się tak wydaje), ale każdy dosyć długo się po głowie skrobał :)

To akurat musiałeś trafić na wyjątkowych fachowcóf w swojej branży, bo tak się składa że na DT 240s, Novatecu D772, różnica w długości szprych to zazwyczaj około 0.2mm dla obręczy symetrycznych

A będzie jeszcze trochę piast innych producentów gdzie wykorzystuje się szprychy tej samej długości, bardzo rzadko to się trafia dla kół przednich, ale w tylnych kołach nikogo to nie zaskoczy kto składał przynajmniej 4-5 różnych kompletów mtb w swoim życiu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...