Mateusz95 Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 Siema, Planuje wymiane całego tylniego koła i na chwile obecną zdecydowany jestem na WTB Asym i-29, z tym, że ta obręcz jest asymetryczna i złapała mnie taka rozkmina, min. Jeżeli koło nie ma poprowadzonych samym środkiem szprych to czy bedzie pasowało mi do ramy? Z mojego pkt widzenia koło przesunie sie w lewo/prawo w zależności od tego na którą strone otwory do sprych zostały przesuniete. Mam nadzieje, że sie myle. Czy mógłby sie podzielić wiedzą ktoś kto miał styczność z tymi obręczami? Dodam, że po cichu chciałbym tam wcisnąc coś koło 2.2-2.4 cala. 29er
beskid Napisano 11 Lutego 2017 Napisano 11 Lutego 2017 W asymetryczności obręczy nie idzie o przesunięcie w jakąkolwiek stronę samego koła co było by absurdalne tylko o równomierne rozłożenie sił naprężających działających na szprychy przy tej samej ich długości.
Mateusz95 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Napisano 11 Lutego 2017 dlatego też wolalem spytać, nie znam sie na tym :c Dzięki!
KarCze Napisano 31 Lipca 2017 Napisano 31 Lipca 2017 Hej, I zaplatałeś koła na tych obręczach? Stosowałeś takie same długości szprych ?
porcelanowy Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Powitoł Szprychy nie są takiej samej długości z tego co rozumiem koncepcję tej obręczy. Punkt podparcia na obręczy nie przesuwa się na tyle żeby to zapewnić. Tu już musiałbyś mieć całkiem inną budowę tylnego trójkąta (asymetryczną właśnie ).
dawid Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy
Gość Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Jeżeli koło nie ma poprowadzonych samym środkiem szprych to czy bedzie pasowało mi do ramy? Z mojego pkt widzenia koło przesunie sie w lewo/prawo w zależności od tego na którą strone otwory do sprych zostały przesuniete. Mam takie koła, na feldze Bontrager Ranger, wszystko siedzi centralnie na srodku, oprócz otworów w obreczy, które to sa przesuniete na jedna strone, Na tym zdjeciu https://www.pinkbike.com/photo/13401621/ Nawet widac na kole w drugim planie, ze otwory sa dosc mocno przesuniete wzgledem srodka obreczy. Z tego co pamietam, felga w przektroju tez nie jest symetryczna, wydaje sie ze ma wiekszy spadek od strony ktoregos z rantów. Tak czy siak kola siedzią centralnie, przód i tył ;-)
porcelanowy Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Powitoł nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy A zdarzyło ci się pleść koło 29", piasta pod kasetę 8-10 i tarczę, rozstaw osi 135/142mm i korzystać z takiej samej długości szprych po obydwu stronach? Tylny trójkąt tradycyjny-symetryczny, a nie asymetryczny jak w niektórych cannonach. Pytałem lokalnych (Kraków) kołodziejów, czy da się tak zapleść i orzekli, że nie (też mi się tak wydaje), ale każdy dosyć długo się po głowie skrobał
dawid Napisano 1 Sierpnia 2017 Napisano 1 Sierpnia 2017 Powitoł dawid, dnia 01 Sie 2017 - 10:40 AM, napisał: nie wiem jak szacujecie czy szprychy są tej samej długości czy nie, bez znajomości piasty na jakiej ma być zbudowane koło bo to od piasty zalezy jakiej długości mają być szprychy A zdarzyło ci się pleść koło 29", piasta pod kasetę 8-10 i tarczę, rozstaw osi 135/142mm i korzystać z takiej samej długości szprych po obydwu stronach? Tylny trójkąt tradycyjny-symetryczny, a nie asymetryczny jak w niektórych cannonach. Pytałem lokalnych (Kraków) kołodziejów, czy da się tak zapleść i orzekli, że nie (też mi się tak wydaje), ale każdy dosyć długo się po głowie skrobał To akurat musiałeś trafić na wyjątkowych fachowcóf w swojej branży, bo tak się składa że na DT 240s, Novatecu D772, różnica w długości szprych to zazwyczaj około 0.2mm dla obręczy symetrycznych A będzie jeszcze trochę piast innych producentów gdzie wykorzystuje się szprychy tej samej długości, bardzo rzadko to się trafia dla kół przednich, ale w tylnych kołach nikogo to nie zaskoczy kto składał przynajmniej 4-5 różnych kompletów mtb w swoim życiu
porcelanowy Napisano 2 Sierpnia 2017 Napisano 2 Sierpnia 2017 Powitoł Nie złożyłem pół koła więc nie potrafię ocenić fachowców poza tym, że ich koła się trzymają. Podziękował za info.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.