RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Witam planuje odchudzić swój rower do jazdy rekreacyjnej stwierdziłem że nie potrzebuje amortyzatora czy geometria ramy zmieni sie drastycznie ? i jakie opinie macie o tym widelcu? Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 To, jak zmieni się geometria, zależy od tego jaki widelec masz teraz. Nie napisałeś nic o tym, czy jest to 26 czy 29 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Mosso to podobno to samo co sztywniak Force. O jedynych usterkach jakich czytałem to: krzywo wspawane mocowanie hamulca, ale tutaj wymieniają od ręki widelec na nowy i o ile pamiętam to strzelanie z okolic łączenia rury sterowej z koroną. Sam dość długo zastanawiałem się nad tym widelcem i myślę że warto. Geometria dużo się nie zmieni, widelec jest nieco "niższy" niż amor, ale odliczeniu prawidłowego SAG'u w amorze długość obydwu wyjdzie podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Skom, przecież nie wiesz, czy to rower miejski 26" z amorkiem 60mm, czy 29tka na 120mm widelcu. Skąd wytrzasnąłeś, że wysokość się nie zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 W temacie jest XCM, czyli amor na 99% o skoku 100mm. A czy to 26' czy 29' to stosunek długości jest zachowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Akurat XCM występuje w długościach od 80 do 120mm, a zapewniam cię, że 26 jest troszkę krótsza od 29, a więc nie bardzo wiem o jakim stosunku mówisz, skoro mosso m3 pro występuje w jednej długości. Z tą 60 w miejskim no to faktycznie popłynąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 O kurde, masz rację, co za głupota że do każdego koła jest ten sam rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Fabrycznie to zawsze dają w XCM-ie skok 100mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Skom ma racje posiadam widelec XCM o skoku 100mm i koła 29 cali rower to northtec cayon al 29 2016 Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Czyli widelec moge śmiało brać bz obaw że rozpadnie mi sie rękach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Fabrycznie to zawsze dają w XCM-ie skok 100mm I jak sam wiesz najlepiej, nic nie stoi na przeszkodzie żeby go przestawić. Co nierzadko w oem'ach się zdarza, bezpiecznie jest więc spytać ile ma akurat ten rzeczony. @RainbowHunterPL Możesz spokojnie kupić ten wideł, akurat wersja która cię interesuje to ten podwyższony mosso, a więc można go bez ryzyka używać w ramach 29" przystosowanych do amorków 100/80mm. Możesz ewentualnie zostawić troche wiecej sterówki, bo mostek mimo wszystko będzie minimalnie niżej niż przy amortyzatorze. Zadbaj też o dobre chwyty, bo sztywny, aluminiowy widelec, będzie miał niewiele litości dla nadgarstków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Chwytami się akurat martwie najmniej aktualna sterówka to 18cm co daje 2 podkładki ile proponujesz zostawić ? spróbuje wynegocjować lepszą cene i go zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 (edytowane) Wartość a2c dla twojego widelca, to, o ile dobrze pamiętam około 510mm. Odejmując sag, wychodzi okolice 495, natomiast mosso ma a2c 470. Będzie więc niżej o około 25mm i tyle proponuję ci zostawić na początku, ewentualnie skrócisz, jeśli uznasz, że tego nie potrzebujesz. Tak więc sterówkę dałbym lekko poniżej 21cm.A2C to inaczej axle to crown, czyli odległość od osi koła do dolnej bieżni sterów. Edytowane 9 Lutego 2017 przez derwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Dobra dam sterówke 20cm i zobacze jak będzie to wszystko wyglądało będe musiał chyba dodać 2 podkładki 1cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derwisz Napisano 9 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Czy dasz 2x1cm, 4x5mm, czy jedną 2cm to już twoja decyzja, niemniej jest tak jak piszesz, bez podkładek dodatkowych się nie obejdzie przy dłuższej sterówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Dobra wielkie dzięki za wyjaśnienie tego po zakupie dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrCh Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 i jakie wnioski po przesiadce na sztywnego wideła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi