Skocz do zawartości

[Cross] do +/- 2000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje roweru crossowego w budżecie około 2000 zł.

Rower będzie wykorzystywany  cały rok do dojazdów do pracy ok 20 km w jedną stronę jak również do weekendowych wycieczek +/- 100 - 150 km.

Chciałbym żeby posiadał hamulce v-brake i jeśli to w ogóle możliwe sztywny widelec.

Rozważę również rower typu fitness, gravel po warunkiem że będzie możliwość założenia do niego szerszych opon na zimę minimum 35-40.

Czy macie coś godnego polecenia?

Napisano

Szukasz nowego czy używki? Jeśli nowego, to popatrz na firmę TREK, Kross, Unibike.

Jeśli natomiast dopuszczasz możliwość zakupu używki z hamulcami hydraulicznymi to popatrz na to

https://www.olx.pl/oferta/focus-urban-planet-shimano-slx-hydraulika-CID767-IDiAmbB.html#abf7507665

Jakiś miesiąc temu byłem o włos od kupienia tego roweru. Również szukałem roweru na dojazdy do pracy (trafiła mi się inna okazja)

Rower wygląda naprawdę super. 

Tak dla jasności - nie znam właściciela roweru :)

Napisano

Rower Giant ESCAPE 2 2016 (6008) - e-Sportowiec Rower Giant ESCAPE 2 CITY 2016 (6009) - e-Sportowiec

A jak z możliwością założenia szerszych opon w tym giancie? 

Napisano

Miej na uwadze, że jeśli zamierzasz jeździć przez cały rok, to po pierwszym sezonie amortyzator będzie bardzo wyeksploatowany. 

Rower, który sobie upatrzyłeś ma słabiutki amorek (z racji na klasę sprzętu), więc jest duże prawdopodobieństwo, że sól, woda i mróz go wykończą.

Popatrz na to

https://www.scott.pl/produkt/82/601/rower-sub-speed-40/

Na dojazdy do pracy rewelacja

Błotniki (niezbędnik) w cenie :)

Napisano

Miej na uwadze, że jeśli zamierzasz jeździć przez cały rok, to po pierwszym sezonie amortyzator będzie bardzo wyeksploatowany.  Rower, który sobie upatrzyłeś ma słabiutki amorek (z racji na klasę sprzętu), więc jest duże prawdopodobieństwo, że sól, woda i mróz go wykończą.   Popatrz na to   SCOTT Poland - www.scott.pl   Na dojazdy do pracy rewelacja Błotniki (niezbędnik) w cenie

Błotniki mam co do jakości amortyzatora w pełni się zgadzam.

Ten podlinkowany rower zapewne zaraz po zakupie miałby amor wymieniony na sztywniaka. 

Ten scott ciekawy tylko ten kolor taki paskudny.

Napisano
Rower miejski ROMET MISTRAL CITY - WYPRZEDAŻ (6071371857) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. do wspomnianych zastosowań prawdopodobnie najlepsza opcja i cena (chyba , że jesteś z tych co mają wstręt do marki).

Wstrętu do marki nie mam, a wręcz może nawet sentyment. 

Ale zdecydowanie bardziej odpowiada mi ten

http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-urban-2016-promocja-i6372901956.html?reco_id=425b4c53-ee07-11e6-a407-56847afe9799&ars_rule_id=201#thumb/1

lub

http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-cross-2016-promocja-i6372879964.html?reco_id=04de5ee9-ee08-11e6-8a17-023feca9bdbb&ars_rule_id=201#thumb/1

Napisano

Tylko ciekaw czy coś więcej niż te 35 mm tam da się wcisnąć.

Mistral City (ten co podałem jako pierwszy) w standardzie ma oponki 37 i dodatkowo pełne błotniki zatem miejsca jest jeszcze sporo.

Napisano

P_olo86, dnia 08 Lut 2017 - 3:42 PM, napisał: Tylko ciekaw czy coś więcej niż te 35 mm tam da się wcisnąć. Mistral City (ten co podałem jako pierwszy) w standardzie ma oponki 37 i dodatkowo pełne błotniki zatem miejsca jest jeszcze sporo.

Chodziło mi o mistral urban 

Napisano

Tylko ciekaw czy coś więcej niż te 35 mm tam da się wcisnąć.

Mam tego Mistrala Urban 2015. Miejsca tam mało żeby wcisnąć większe oponki. Odrobinę większe powinny wejść. Mogę coś pomierzyć - daj znać jaki wymiar Cie interesuje :-)

Napisano

Oba mają tą samą ramę i widelec - skoro wchodzi do City wejdzie i do Urbana

Ale inne hamulce więc tu może być problem.

Mam tego Mistrala Urban 2015. Miejsca tam mało żeby wcisnąć większe oponki. Odrobinę większe powinny wejść. Mogę coś pomierzyć - daj znać jaki wymiar Cie interesuje :-)

Był bym wdzięczny chodzi jakie maksymalnie wejdą 37, może 40.

A mógł byś się podzielić opinią na temat roweru.

Napisano

Był bym wdzięczny chodzi jakie maksymalnie wejdą 37, może 40. A mógł byś się podzielić opinią na temat roweru.

Dokonałem pomiarów: wysokość opony od krawędzi obręczy 32 mm, przerwa między oponą a widelcem 5,6 mm. Miejsca jest zatem naprawdę mało. Nie udało mi się znaleźć błotnika który dałoby się tam zamontować - jeśli to dla Ciebie ważne. Widziałem kiedyś w sklepie rower na tej ramie tylko z innym napędem i oponami, które były na pewno szersze od fabrycznych więc większe da się włożyć tylko niewiele większe.

Jeśli chodzi o sam rower to: jw błotników ze sklepu nie zamontujesz - chyba że coś poprzycinasz albo sam zmajstrujesz. Używam go na dojazdy do pracy i śmigania po mieście. Rower jest zwinny i szybki, choć nieco twardy ale to przez wąskie opony. Ja przy kupnie zmieniłem kasetę za dopłatą 1 ziko na 11-34 bo mamy w mieście dość ostre podjazdy. Napęd 1x9 jest aż nadto wystarczający na moje potrzeby. Jedynie kultura pracy napędu przy największej koronce mogłaby być większa ale to przez duży przekos łańcucha (taka specyfika napędów 1 na X). Rower bardzo lekki 11 kg 2015 r przy modelu na 2016 podają 10kg.

Z innej beczki. Z rowerów z v-kami masz jeszcze Unibike Viper GTS czy Crossfire GTS.

Napisano

Mam na sklepie Merida Crossway 40-D 2015. Rama 52 cm. 

Cena 1860 złotych.

Zastanów się poważnie nad tarczami, robiąc takie przebiegi będziesz co chwilę wymieniać klocki hamulcowe. 

Napisano

Tarcze hydrauliczne zdecydowanie odpadają. Miałem i zdecydowanie wolę dobre v-ki niż kiepskie tarcze. Co do wymiany klocków nie jest to ani drogie ani skomplikowane ani wcale takie częste. Mi spokojnie klocki starczają na pół roku. Dojeżdżając codziennie do pracy tą samą trasą po pewnym czasie praktycznie wcale się nie używa hamulców.

Co do Krossa to orientuje się ktoś jakie najszersze opony tam wejdą?

Napisano

Już chyba wybrałem krossa pulso tylko mam teraz problem z rozmiarem m - 19' czy l-21'. Mój wzrost 175 cm, przekrok około 79 cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...