Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Pytanie za 100 punktów... Jak będzie wyglądać współpraca tej przerzutki https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb/p,przerzutka-przednia-slx-fd-m7020-2x11-side-swing-front-pull-obejma-shimano,622746.html z korbą 32-22 lub 34-24 przerobionej z korby trzyrzędowej 42-32-24 i kasetą 10 rzędową 11-36. Dodam że cenę sobie 'czystą' pracę napędu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Powinno być ok, ale wersja 2x10 chyba będzie łatwiejsza w regulacji bo jest zaprojektowana do pracy z szerszym łańcuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 wersja 2x10 chyba będzie łatwiejsza w regulacji bo jest zaprojektowana do pracy z szerszym łańcuchem. Tylko pytanie jak ta przerzutka będzie współpracować z korbą gdzie jest różnica między blatami tylko 10T, a nie jak klasycznie 14T, bo z tego co widzę to wszystkie napędy 2x10 maja taką różnice na korbie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Skoro ta przerzutka ma 10T pojemności to w czym problem? Ona jest nie 10, a 11 rzędowa, a korby 11 rzędowe mają blaty 24/34, 26/36 i 28/38. Pozostaje kwestia lekko szerszego łańcucha, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jeździł na 11 rzędowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Pozostaje kwestia lekko szerszego łańcucha, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jeździł na 11 rzędowym. Czyli reacumując... Obecnie mam napęd 3x10... Odkręcam największy blat korby, środkowy wymieniam z 32 na 34 i uzyskuję tym samym korbę 34x24 do tego kupuję przerzutkę SLX 2x11 (lub XT ) oraz łańcuch 11 rzędowy i wszystko gra jak talala ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Jak będzie wyglądać współpraca tej przerzutki https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb/p,przerzutka-przednia-slx-fd-m7020-2x11-side-swing-front-pull-obejma-shimano,622746.html z korbą 32-22 lub 34-24 przerobionej z korby trzyrzędowej 42-32-24 Wg mnie nijak, próbowałem czegoś podobnego z fd-m677 bez zadowalającego rezultatu. Nie ma na tyle głębokiego wychylenia w stronę ramy, żeby nie obcierało przy kombinacji młynek + największe koronki. Rozwiązania są dwa: - dedykowana do takiego czegoś przerzutka, czyli stary, od dawna nieprodukowany SLX fd-m665 lub 667. Ale to też nie musi działać dobrze, bo one są pod 14T różnicy i konkretną kombinację 36/22T. - rozkręcenie prowadnika i dodanie podkładek, tak żeby był na końcu szerszy PS. Jakby co fd-m677 mam na sprzedaż. Side swing, low clamp, pod 10s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Wg mnie nijak, próbowałem czegoś podobnego z fd-m677 bez zadowalającego rezultatu. Nie ma na tyle głębokiego wychylenia w stronę ramy, żeby nie obcierało przy kombinacji młynek + największe koronki. Czyli jednym słowem jedynym sposobem na pozbycie się patelni z korby i zachowanie idealnie działającego napędu będzie to w miejscu największego blatu... http://allegro.pl/rockring-dartmoor-conquest-czarny-36-38t-promo-i6605573554.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 no.... wszystko rozwiązuje 1xx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 wszystko rozwiązuje 1xx Ale nie 1x10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 no.... wszystko rozwiązuje 1xxNie wszystko. Nie wiem co ludzie maja takie parcie na ten 1 na. Wiecej wad niz zalet. Ja mam przerobiona korbe fc-m760 z 42-32-22 na 36-22. Wszystko smiga bez rockringa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja mam przerobiona korbe fc-m760 z 42-32-22 na 36-22. Wszystko smiga bez rockringa Tylko że ja obecnie śmigam głównie na średnim blacie 32T (+ młynek na trudniejszych odcinkach) i w zasadzie nie korzystam z najmniejszej zębatki na kasecie, a z 13 T korzystam sporadycznie, więc zakładając 36T na korbie spowoduje że jeszcze większej części kasety nie będę wykorzystywał, a większa ilość ulubionych przełożeń będzie znajdować się pomiędzy patelnią z młynkiem na korbie. Czyli teraz mam takie quasi 1x, a zakładając 2x10 w klasycznym wydaniu będę musiał ciągle bawić się przednia zmieniarką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 1x to nie parcie (każdy tak pisze kto nie używał)..... to fajny napęd. Jak rzadko w górach śmigasz to daj 34x 11/36 przy średnim kole będzie fajnie. Jak nie to kaseta sunrace ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Czyli reacumując... Obecnie mam napęd 3x10... Odkręcam największy blat korby, środkowy wymieniam z 32 na 34 i uzyskuję tym samym korbę 34x24 do tego kupuję przerzutkę SLX 2x11 (lub XT ) oraz łańcuch 11 rzędowy i wszystko gra jak talala ??? Ja bym najpierw spróbował to zrobić, ale zastawiając obecną przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja bym najpierw spróbował to zrobić, ale zastawiając obecną przerzutkę. Problem polega tylko na tym że przerzutka od widełek ramy dzieli centymetr, więc rozsądnie mogę ją obniżyć 7mm, czyli nie będzie ona spełniać roli 'prowadnicy' przy korbie 32x24... Więc żeby łańcuch nie spadał trzeba by rockringa przykręcić zamiast patelni ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Skoro uzywasz 32na korbie i najmiejsza na kasecie 13T to straszny mlynek lubisz. Jadac z gorki powiedzmy 35 km/h to na siodelku skaczesz jak na siodle konskim podczas galopu. A nie powiesz ze nie zjezdzasz z gorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Skoro uzywasz 32na korbie i najmiejsza na kasecie 13T to straszny mlynek lubisz Uważaj bo Cie dopadnie gang 1XX! Jadac z gorki powiedzmy 35 km/h to na siodelku skaczesz jak na siodle konskim podczas galopu. Nie odnotowałem... A nie powiesz ze nie zjezdzasz z gorek. Nie każdy ma aspirację żeby bić rekordy prędkości na szutrowo-asfaltowych zjazdach... Jak jeżdzisz na maksa w terenie to czasami zjazd jest jedynym momentem wytchnienia od pedałowania. Czasami używam 11T na kasecie, ale bez niej też bym przeżył... Zresztą co tu gadać... Ci co używają swoich rowerów mtb zgodnie z przeznaczeniem, to przy kasecie 11-42, zakładają w napędach 1x najczęściej zębatki 30 i 32 do korby, więc nie sądzę żeby moja jazda odbiegała znacząco od normy. Lepiej Ty się zastanów czy nie robisz przypadkiem krzywdy swoim kolanom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_L Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 No wiesz 35km/h to nie jest jakaś zawrotna prędkość. Nie mówimy tu o 45 czy 50km/h (gdzie na maratonach i takie prędkości się zdarzają) Ja przy kołach 26" przełożeniu korba 36 kaseta 11 przy kadencji 90 mam na liczniku mam na liczniku 35km/h. Przy kadencji 100 mam 40km/h. Jak będę miał w przyszłości koło 29" to myślę że przełożenie 36 na 11 będzie takie akurat ponieważ przy kadencji szybkiej ale jeszcze znośnej te 100 będę jechał około 45km/h więcej dla roweru MTB nie potrzeba (przynajmniej moim zdaniem). Dzięki temu mam duży zakres. Od szybkich biegów do bardzo mocnych młynków Aktualnie jadąc około 25-28km/h używam przełożenia 36 na 14. ps. Nie odnotowałeś jechać 35km/h czy galopu na koniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może wymiana korby na 2x? wbrew pozorom to nie musi byc kosztowne. Od kiedy to w czasie galopu podskakuje się na siodle? Biedy koń, który trafi na takiego jeźdźca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 6 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Skoro uzywasz 32na korbie i najmiejsza na kasecie 13T to straszny mlynek lubisz. Jadac z gorki powiedzmy 35 km/h to na siodelku skaczesz jak na siodle konskim podczas galopu. A nie powiesz ze nie zjezdzasz z gorek.Skakanie w siodełku zależy od jakości techniki pedałowania. Można młynkować i nie skakać. Ja jednak przychylił bym do regulacji starej przerzutki obniżając ja jak się da a w miejsce 32 wsadził 34T. Będzie trochę dziura między koronką a wodzikiem ale nie na tyle duża aby łańcuch uciekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A może wymiana korby na 2x? wbrew pozorom to nie musi byc kosztowne. Faktycznie nie wygląda tak źle, tym bardzie że znalazł by się biorca do tej Deorki co mam teraz, w postaci sztywnego pocinaka 1x8 z blatem 42T http://www.cyklomania.pl/shimano-korba-slx-fc-m7000-11s-34-24-175mm,id7262.html Do tego przerzutka znajdzie pewnie nowego użytkownika , więc zakup tej do 2x11 też nie zabije... Pytanie jaki łańcuch kupić jakbym chciał z tyłu zostawić 10 rz? W sensie 10 czy jedenaście ? Stawiam na 11 ... Co myślicie? Od kiedy to w czasie galopu podskakuje się na siodle? Biedy koń, który trafi na takiego jeźdźca. Aktualnie jadąc około 25-28km/h używam przełożenia 36 na 14. Po pierwsze ja mam 27,5 i to już trochę zmienia... a po drugie każdy ma swoje preferencje i każdy jeździ gdzie indziej... a to teren generuje to jaki potrzebujesz napęd. Na forum jest o tym wiele "wojenkowych" tematów i nie ma co tego dalej ćwiartować a jednak przychylił bym do regulacji starej przerzutki obniżając ja jak się da a w miejsce 32 wsadził 34T. Będzie trochę dziura między koronką a wodzikiem ale nie na tyle duża aby łańcuch uciekał. Chwilowo z kasą się nie przelewa, a w najgorszym wypadku można zawsze przykręcić rockring w miejsce patelni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Wieczne rozterki ze zmieniarką. Mój kumpel z roboty zapiął 36 nw do 27 i ogarnia wyżynę śląską. Alsew nie słuchaj konserw..... zainwestuj 100 zł w NW i całą resztę pozostaw po staremu. Pojeździj a zobaczysz jak jest fajnie-inaczej. Zastanów się dlaczego wszyscy o tym NW paplają/krytykują/chwalą. Zmieniasz tylko zębatkę i jeździsz dalej na starej konfiguracji. Po pół roku sprawdzisz czego ci brakuje na kasecie i taką dokupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Zmieniasz tylko zębatkę i jeździsz dalej na starej konfiguracji. Po pół roku sprawdzisz czego ci brakuje na kasecie i taką dokupisz. Od ponad roku w 95 proc terenu robie na 32T i wiem czego mi zabraknie przy pozostałych 5 proc. Zmiana blatu na 30T uaktywnilaby koronkę 11T na kasecie, ale rewolucji w miękkich przełożeniach nie zrobi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 ale rewolucji w miękkich przełożeniach nie zrobi... ale w głowie tak. Zmiana przyzwyczajeń i zachowań, radocha z jazdy i odkrywanie roweru trochę od nowa. Ja to przeżywałem i uważam za świeży, świetny krok w MTB....mimo że już nie nowy.Używając blatu 34 używam całej kasety ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Używając blatu 34 używam całej kasety ;-)) A jaką masz kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 34x11/34 dla koła 29 ;-) Troszku twardo... ale z wiosny sunrace wpadnie (9f). Na 10/11 raczej nie będę przechodził-bo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.