Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Pod 20-30-40

Piter233

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję pomocy w kwestii przedniej przerzutki. Aktualny napęd:
Korba FC-M612 (20-30-40 - z zębatką od trybo, przerobiona z 22-30-40)
Przerzutka przód: Deore lx, dość stara, pracowała wcześniej z korbą 22-32-42
Manetka przód - sram x9 - trigger.
Tył: Deore 592, SGS, 12-36.
Próbuję zmusić do współpracy przednią przerzutkę ale raczej nie dam rady. Gdy wrzuca dobrze jest problem z zrzucaniem i na odwrót. Pytanie jest następujące: jaką przerzutkę teraz wybrać, aby była jak największa szansa na dobre działanie?

Kandydat pierwszy: alivio m4000 - dedykowana pod korby 22-30-40, z tym że pojemność ma 18T, a z 20T raczej nie znajdę
Kandydat drugi: coś z side swing, np. SLX - pomijając pojemność wszystko się zgadza.
Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Ja bym osobiście szedł chyba w jakąś klasyczną przerzutkę do korb 42/32/22 (20T pojemności), ale M4000 powinna to ogarnąć moim zdaniem podobnie zresztą jak przytoczony SLX.

Pamiętaj jednak, że ten SLX jest 10 rzędowy, więc będzie miał lekko węższą klatkę i łańcuch 9 rzędowy może o nią ocierać przy większych przekosach.

Napisano

Ten mój lx właśnie ma taką pojemność, więc wybór zostaje pomiędzy tym alivio a slx. Jak już kupię napiszę jak to się sprawdzi, ale ciągnie mnie w stronę side swinga z samej ciekawości, bo kwotowo będzie niewiele więcej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...