Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Shimano XT M-8000 GS czy SGS?

artfal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwłaszcza jeśli taka kasetę sparujemy z korbą np 36T.

Zmartwie cię ale Shimano średni wózek zaprojektowało raczej z myślą blacie 30-32T a nie 34T. O 36T nie wspominając.

I jak to się ma niby do tego? Czy mi też może każesz się p*****?

Napisano

Uzurpator z całą pewnością się zna. Ty natomiast, ani sie nie znasz, ani, najwyrazniej, nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Wszystko fajnie, mozna sie pośmiać, ale to przez ludzi takich jak ty, Internet zamiast być źródłem sprawdzonych informacji, jest zalewem bełkotu ludzi, którzy costam gdzies przeczytali, ale nie za bardzo zrozumieli. Przykre

Napisano

Masz sztywniaka - GS

Masz fulla - zależne od zawieszenia

Posiadam fulla. Mógłbyś trochę rozwinąć myśl odnośnie typu zawieszenia do jakiego pasuje GS, a do jakiego SGS ( oczywiście chodzi o fulla ) ???

Napisano

Chodzi o to o ile wzrasta odległość piasta - suport podczas ugięcia wahacza. Przelicz to sobie na ilość ogniw łańcucha i będziesz wiedział jakiej pojemności przerzutki potrzebujesz ponad samą różnicę zębatek.

Napisano

Dokładnie, przy niektórych zawieszeniach musi być więcej ogniw łańcucha niż przy innych. Sprawdź ruch wózka przy pełnym ugięciu, ruch wahacza może napinać napinać wózek, a przy za krótkim łańcuchu możesz mieć problemy z wykorzystaniem skoku.

@edycja

Poza tym jak to jest możliwe że zaczęła się tutaj taka gównoburza jak nikt o tak podstawową rzecz nie zapytał i główny determinant :]

Napisano

Niezaprzeczalnie tył wydłuża się wraz z wzrostem ugięcia, jednak naprawdę ciężko jest mi wyobrazić sobie, że zamyka się zawieszenie mając zapiętą koronkę 46t. Na kolejnym biegu mamy już 9 ogniw luzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...