telik87 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Witam, niedawno kupiłem buty rowerowe. W załączniku załączam zdjęcie. 1. Do czego one służą (mowa o tych w górnym prawym rogu)? Podejrzewam, że wkręca je do tych, co oznaczyłem kółkami nr 1. 2. Czy to jest normalne, żeby się przesuwało w dół i w górę? Oznaczone numerem 2. W prawym bucie się przesuwa, natomiast w lewym już nie. To są moje pierwsze buty rowerowe i proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytania są lamerskie.
Abermon Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Ad1. Tak, wkrecasz w gwinty, jak chcesz chodzić w cięższym terenie. Ad2. Na pewno rusza się w obu butach. Służy do regulacji bloków.
shiler Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 1. Miejsce do wkręcenia korków (w rogu zdjęcia) polepszających podbieganie pod górę. 2. Miejsca do montażu bloków do pedałów zatrzaskowych. Gdy nie jest tam nic wkręcone to latają luźno.
telik87 Napisano 5 Lutego 2017 Autor Napisano 5 Lutego 2017 Ad 1. Czyli nie trzeba je wkręcać, jak się jeździ? Ad 2. W lewym to widocznie trzeba mocno przesunąć.
Abermon Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Ad 1. Czyli nie trzeba je wkręcać, jak się jeździ? Ad 2. W lewym to widocznie trzeba mocno przesunąć. Nie trzeba wkręcać.
solar21 Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Nie trzeba ich przykręcać, tym bardziej, że i tak łatwo się gubią, jeśli zdarza ci się więcej chodzić. W lewym trzeba rozruszać blachę - pewnie w produkcji się przykleiła lub przycięła. Docelowo i tak się nie będzie ruszać po przykręceniu bloków.
cervandes Napisano 5 Lutego 2017 Napisano 5 Lutego 2017 Pytanie tylko czy kolega ma zamiar bloki przykręcać... bo równie dobrze mógł kupić buty mtb i chce jeździć w nich na platformach. Za długo mam internet, żeby nie dopuścić takiego scenariusza
telik87 Napisano 18 Lutego 2017 Autor Napisano 18 Lutego 2017 Akurat o tym wiem Pedały MTB wraz z blokami kupione. Właśnie mam pytanie: Co jeśli będę chciał jeździć w innych butach rowerowych? Bloki trzeba będzie dokupić czy wystarczy odkręcić te z pierwszych butów?
Yassey Napisano 18 Lutego 2017 Napisano 18 Lutego 2017 Prawidłowa regulacja bloków to czasem żmudna i czasochłonna procedura, więc jeśli zamierzasz mieć 2 pary butów warto wydać na drugi komplet bloków. Przekładanie jednych między różnymi butami moim zdaniem kompletnie mija się z celem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.