Skocz do zawartości

[Buty] Obuwie rowerowe MTB

telik87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

niedawno kupiłem buty rowerowe. W załączniku załączam zdjęcie.

1. Do czego one służą (mowa o tych w górnym prawym rogu)? Podejrzewam, że wkręca je do tych, co oznaczyłem kółkami nr 1.

2. Czy to jest normalne, żeby się przesuwało w dół i w górę? Oznaczone numerem 2. W prawym bucie się przesuwa, natomiast w lewym już nie. 

To są moje pierwsze buty rowerowe i proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytania są lamerskie.

post-197960-0-37128800-1486295354_thumb.jpg

Napisano

Ad1. Tak, wkrecasz w gwinty, jak chcesz chodzić w cięższym terenie.

Ad2. Na pewno rusza się w obu butach. Służy do regulacji bloków.

Napisano

1. Miejsce do wkręcenia korków (w rogu zdjęcia) polepszających podbieganie pod górę.

2. Miejsca do montażu bloków do pedałów zatrzaskowych. Gdy nie jest tam nic wkręcone to latają luźno.

Napisano

Nie trzeba ich przykręcać, tym bardziej, że i tak łatwo się gubią, jeśli zdarza ci się więcej chodzić.

W lewym trzeba rozruszać blachę - pewnie w produkcji się przykleiła lub przycięła. Docelowo i tak się nie będzie ruszać po przykręceniu bloków.

Napisano

Pytanie tylko czy kolega ma zamiar bloki przykręcać... bo równie dobrze mógł kupić buty mtb i chce jeździć w nich na platformach. Za długo mam internet, żeby nie dopuścić takiego scenariusza :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Akurat o tym wiem :) Pedały MTB wraz z blokami kupione.

Właśnie mam pytanie:

Co jeśli będę chciał jeździć w innych butach rowerowych? Bloki trzeba będzie dokupić czy wystarczy odkręcić te z pierwszych butów?

Napisano

Prawidłowa regulacja bloków to czasem żmudna i czasochłonna procedura, więc jeśli zamierzasz mieć 2 pary butów warto wydać na drugi komplet bloków. Przekładanie jednych między różnymi butami moim zdaniem kompletnie mija się z celem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...