Mychu Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Cześć, przesiadam się w tym sezonie na 29" i właśnie zakupiłem CUBE LTD PRO 29" blackline 2016, który przyjechał do mnie z hamulcami Magura MT2 Zanim jednak zdecydowałem się na zakup 29", kupiłem nowe hamulce SLX M675 z metalicznymi klockami i radiatorami w dobrej cienie (500/zestaw). Kupiłem je dlatego że je w zeszłym roku testowałem u kumpla a do tego mają świetne opinie. I mam teraz dylemat, czy zostać przy fabrycznych MT2 a te SLX-y sprzedać/zwrócić czy lepiej zamontować SLX-y a MT2 sprzedać Czytam, ze te MT2 też są niczego sobie i mam zagwostkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 czy kasa jest kwetią nr 1? bo jak tak to znacznie łatwiej będzie sprzedać po dobrej cenie slx ale z drugiej str pytanie ile kosztujà klocki do magury i jaki są koszty przelania tych hampli; tylko nie porównuj z klockami radiatorowymi bo moim zdaniem w rowerze do xc to przerost formy jak nie serwisujesz sam bajka to się podpytaj o koszty i przede wszystkim możliwość w swoim ulubionym warsztacie ja używam slx i to na żywicy i to na tanich tarczach i to wziętedo kupy (w allroder'ze) naprawdę fajnie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Jeśli mozesz to oddaj SLXy i odzyskaj cala kase bo roznica miedzy nimi to raczej nie jest przepasc na plus ani minus w zadna strone.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mychu Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 czy kasa jest kwetią nr 1? bo jak tak to znacznie łatwiej będzie sprzedać po dobrej cenie slx ale z drugiej str pytanie ile kosztujà klocki do magury i jaki są koszty przelania tych hampli; tylko nie porównuj z klockami radiatorowymi bo moim zdaniem w rowerze do xc to przerost formy jak nie serwisujesz sam bajka to się podpytaj o koszty i przede wszystkim możliwość w swoim ulubionym warsztacie ja używam slx i to na żywicy i to na tanich tarczach i to wziętedo kupy (w allroder'ze) naprawdę fajnie chodzi Kasa jest ważna ale nie najważniejsza. Chcę mięć po prostu dobre hamulce bo do tej pory jeździłem na Avidach Juicy 3 i to był dramat. Stąd decyzja o zakupie SLX-ów do mojego 26" ale że w międzyczasie udało się kupić 29" w mocno "zimowej" cenie i to z MT2, to pojawił się problem. 26" idzie pod młotek a SLX-y mogę jeszcze spokojnie oddać, bo mam 14 dni na zwrot (kupione w sklepie internetowym) więc luzik. Pytanie czy je zwracać. Ale z tego co czytam, to MT2 mają naprawdę bardzo dobre opinie, szczególnie na amerykańskich forach, głównie ze względu na modulację i świetny stosunek jakość/cena. Chodzi o 2-gą serię MT2, tą która jest własnie u mnie. Aż dziwne, ze Cube w tegorocznych LTD-kach zamiast Magura MT2 montuje SHIMANO M315. Przecież to hample z niższej półki. Między innymi z tego względu wolę zeszłoroczny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Jeżeli chodzi o samą pracę i modulację to Magury MT moim zdaniem lepiej wypadają od shimano ale obsługa pierwszej serii to była masakra (też miałem seryjnie w Cube) , 2 seria jest zmieniona i ponoć nie ma już problemów z odpowietrzaniem - w tym wypadku chyba postawiłbym na magury tym bardziej , że za SLX bez problemu dostaniesz zwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie jestem jakoś zwolennikiem "chomikowania" szpejów ale jakoś nie dotyczy to hydrauliki. Jeść się temu nie daje więc jak potrzebujesz gotówki to zrób zwrot tych SLX'ów. Jak nie to sobie je zostaw bo nie wiadomo co Ci się przydarzy w trakcie sezonu. Mogą się nagle przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijanka96 Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ja posiadam starszą wersję Magura MTe. Chciałem je odpowietrzyć z dwóch powodów. Pierwszy to z samej ciekawości "jak to się je" ( to moje pierwsze hamulce hydrauliczne), a dwa że kupiłem rower używany. Co prawda namęczyłem się przy tym, ale to raczej wynika z braku doświadczenia. Teraz już by mi poszło dużo łatwiej. Dużej różnicy nie odczułem, więc albo poprzedni właściciel regularnie serwisował sprzęt, albo po prostu układ był szczelny od nowości (około dwa lata) co idzie na plus. Nie za bardzo znam się na sprzęcie rowerowym, ale te hamulce Shimano bym oddał, a co najwyżej zakupił nowe hamulce gdyby z obecnymi były problemy. Dostaniesz zwrot całej wydanej kasy, a jeżeliby się obecne hamulce sprawdziły to byś już nie odzyskał całej kwoty (chyba?). Jeśli to tak samo działa z zasadą, że wartość rynkowa towaru maleje wraz z czasem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mychu Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 To fakt że sprzęt często traci na wartości, ale akurat SLX M675 to model sprawdzony i polecany. Niestety od niedawna zastąpiony przez Shimano serią M7000. Z tego względu M675 raczej będą drożeć niż tanieć. Może ktoś chce odkupić? Cenę jak za metaliki miałem całkiem ok. Jak nie, to chyba je mimo wszystko oddam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Jeśli to tak samo działa z zasadą, że wartość rynkowa towaru maleje wraz z czasem To nie będzie dotyczyć SLX'a z tej serii. Są lepsze od XT z serii 8000-et. Przez jeszcze spory czas będą wysoko stały i będą poszukiwane. Dlatego bym je zostawił ale to już nie mój kłopot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ja bym zostawił SLX-y a sprzedał (nawet tanio) Magury powodując, że SLX-y wyjdą jeszcze taniej a niepotrzebne graty nie walają się po domu. Obsługa Shimano jest łatwa do zrobienia samemu, popularność i dostępność części też bezproblemowa i w razie czego serwisy ogarniają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 jeżeli możesz oddać hample do sklepu za pełen zwrot kasy to sprawa jest chyba jasna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Jak te MT2 mają aluminiowe dźwignie klamki to nawet ich nie używaj, tylko sprzedaj jako nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mychu Napisano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Wg tej strony "do produkcji klamek użyto materiału Carbotecture®, ten nowy materiał określany jest jako karbonowy termoplastyczny kompozyt" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gary4 Napisano 5 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja bym zostawił SLX-y a sprzedał (nawet tanio) Magury powodując, że SLX-y wyjdą jeszcze taniej a niepotrzebne graty nie walają się po domu. Obsługa Shimano jest łatwa do zrobienia samemu, popularność i dostępność części też bezproblemowa i w razie czego serwisy ogarniają. Miałem magury mt 2. Ładne, mocne, dopracowane. Miło było patrzeć. Do pracy nie mam żadnych zarzutów. Ale koszty serwisu to nieporozumienie. Do sprzedaży roweru z martami drżałem żeby coś się nie rozciekło. Shimano serii 6XX to porządne hamulce. I jak kolega Nastar napisał...głos rozsądku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 5 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Chodziło mi bardziej o to że 1 wersja miała inne klaki i zaciski i było to dno a nie hamulec, nowe jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 9 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Dobrze odpowietrzone Magury MT plus dobre klocki mają znacznie lepszą modulację i porównywalną siłę do Shimano ( SLX 675 czy XT 785 ). Niestety problem tkwi w tym,że Magury po pewnym czasie stają się bardzo wrażliwe na prawidłowe odpowietrzenie ,co w połączeniu z delikatnymi śrubkami mocowania klamki i odpowietrznikami w klamce ( śrubki EBT ) stawia je na gorszej pozycji względem Shimano. Przykładowo w ciągu jednego sezonu odpowietrzałem chyba 4 razy Magury MT6 ,a XTki - ani razu. jeśli stawiasz na bezobsługowość i "taniość" to zostaw sobie SLXy, jeśli zaś cenisz sobie ergonomię i modulację- zostaw Magury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.