CC_PL Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Witam ponownie! Chciałem zapytać czy używacie, a jeśli tak to jakich specjalistycznych programów do projektowania / modelowania ramy roweru?? Jest sporo programów i aplikacji www, które pozwalają na zaprojektowanie geometrii ramy roweru, zapisanie do pliku CAD, wykonanie rysunków technicznych, czasami też prostych obliczeń wytrzymałościowych, itp. Korzysta ktoś z takich aplikacji? Jeśli tak, to jakich? Co polecicie? CC
HarveyDent Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Chyba prędzej na cnc.info.pl znajdziesz specjalistów.
me.wa Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Pytanie jest bardzo ogólne, model ramy+podstawowe obliczenia wytrzymałościowe (dla metali) możesz zrobić w każdym z popularnych programów do modelowania 3d, np. SolidWorks, Inventor, ProE. Do rozwiązywania zagadnień kinematycznych (fullsus) rzeczywiście przydatny jest linkage (już typowo rowerowy).
CC_PL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Napisano 4 Lutego 2017 Forum cnc.info.pl znam bardzo dobrze, ale pytam tu bo tu jest więcej maniaków rowerów Jeśli chodzi o programy CAD ogólnego przeznaczenia (jak wymienione SW, INV czy CREO) to oczywiście wiem, że można w nich zaprojektować wszystko - łącznie ze statkiem kosmicznym Ja pytam o programy specjalistyczne tylko do rowerów, a głównie do ram rowerowych. typu bikeCAD czy rattleCAD.
me.wa Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Szczerze mówiąc nie słyszałem, oprócz wspomnianego wyżej linkage, aby ktokolwiek z branży używał tego typu oprogramowania. Może jakieś małe manufaktury tego używają.
Jerry6 Napisano 4 Lutego 2017 Napisano 4 Lutego 2017 Widziałem, że jakaś firma projektuje ramy w Creo. W Creo jest możliwość stworzenia specjalnych modułów. Ja mam w pracy moduł do tworzenia orurowań więc pewnie ktoś ma moduł do tworzenia ram itd.
CC_PL Napisano 14 Lutego 2017 Autor Napisano 14 Lutego 2017 Wiem, wiem. CREO ma kilka interfejsów API, ale to samo jest w SW, SE, INV, CATIA, NX,.... Myślałem, że temat jest bardziej popularny, bo jeden z autorów takiego programu chwalił się, że ma kilkadziesiąt tys. użytkowników.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.