Skocz do zawartości

[Korba] Bicie boczne korby w nowym Kands Maestro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc na samym wstępie pragnę wszystkich serdecznie przywitać :)

Parę dni temu kupiłem przez internet nowy rower Kands Maestro 2016. Rowerem nawet jeszcze nie jeździłem a już mam problemy.. Korba posiada bicie boczne, z tego co zmierzyłem suwmiarką to wynosi ono ok. 2,7 mm. Jest to wystarczająco dużo aby łańcuch zahaczał o wózek przerzutki przedniej. Wyregulować się tego raczej nie da. Po naciągnięciu linki pokrętłem przy manetce tarcie prawie znika, ale wtedy nie wskakują już niższe biegi z powodu zbyt mocnego naprężenia linki. Załączam film obrazujący opisany wyżej problem (jego jakość nie jest na najwyższym poziomie, ale po odgłosie można rozpoznać już ocieranie wózka przerzutki o łańcuch). Czy coś mogę sprawdzić/dokręcić/wyregulować aby pozbyć się problemu? Nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o rowery, więc proszę o pomoc bardzej doświadczonych użytkowników forum. Mam nadzieję, że nie będę musiał pakować roweru i odsyłać na gwarancję.. 

Link do filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=bJMPO3r0ZGo

Jeszcze trochę danych:

Rower: Kands Maestro 2016

Przerzutka przód: Shimano Alivio,

Korba: Shimano FCM-371 ramiona 175mm tarcze 48/36/26

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

Nie bardzo widać, wszystkie zębatki odchylają się równo czy tylko jedna?

Napisano

Jeśli zębatka jest krzywa to albo wymiana jeśli korba ma wymienne zębatki , albo próba prostowania.

W każdym razie powinieneś mieć gwarancję , więc korzystaj.

Napisano

Wydaje mi się, że największe bicie ma największa zębatka, na pozostałych jest mniejsze, lecz w tym samym zakresie. Problem z ocieraniem łańcucha o przerzutkę występuje tylko na 3 biegu. Około połowa największej zębatki ociera o wózek przerzutki, druga połowa przechodzi swobodnie. Wygląda to tak, jakby oś była krzywa albo zębatki.. 

Jeśli zębatka jest krzywa to albo wymiana jeśli korba ma wymienne zębatki , albo próba prostowania.

W każdym razie powinieneś mieć gwarancję , więc korzystaj.

Gwarancja niestety to tylko wysyłka roweru, w niektórych przypadkach może okazać się nieopłacalna..

Napisano

To odkrec zębatki i połóż na czymś płaskim , wtedy zobaczysz jaka jest sytuacja ;)

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ściągacz trzeba mieć do korby na kwadrat i przydałby się też specjalny klucz do śrub blatów (nie jest konieczny). Jak wszystkie blaty mają odchylenie to może być jakiś prob z osadzeniem korby na osi lub wręcz z samą osią.

Napisano

Jutro poszukam we Wrocławiu ściągacza, jeśli nie dostanę to zamówię ze znanego serwisu aukcyjnego. Klucza imbusowego o takim rozmiarze też nie posiadam, ale to już nie problem. Przyczyną może być też za słabe dokręcenie korby? 

Napisano

Żeby odkręcić i zdjąć największa zębatkę wcale nie musisz ściągać całej korby - spokojnie przejdzie przez pająk. Słabe dokręcenie można odrzucić, bo byłby luz na połączeniu i tyle.

Napisano

Za zgodą sprzedawcy oddałem rower do lokalnego serwisu. Korba faktycznie ma lekkie bicie, ale wyregulowanie wysokości przerzutki rozwiązało problem. Za usługę regulacji przerzutki przedniej i doregulowanie tylnej zapłaciłem 15 zł (na koszt sprzedawcy). 

Rowerem teraz jeździ się bardzo przyjemnie. 

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...