lukee Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Chcę wymienić amortyzator w rowerze trekingowym. Rower jest używany głównie w mieście i przez cały rok, czasami na jakichś weekendowych wypadach. Terenu raczej nie widuje, chyba że sporadycznie uklepane leśne ścieżki. Oba amorki mają ok 30 mm skoku co mi w zupełności wystarczy. Niestety opinii o powyższych jak na lekarstwo. Jak wygląda serwisowanie RST M7? Swing pod tym względem jest genialny, wystarczy tylko raz na jakiś czas przemyć i przesmarować. Co jest pod gumą w RST? Który lepiej sprawdzi siew miejskim syfie drogowym? Są jeszcze inne konstrukcje tego typu (poza sztywniakami)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jest jeszcze jedna słuszna propozycja. RockShox Paragon. Niestety nic nie mogę powiedzieć o serwisie RST i Suntoura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Paragon jest zwykłym widelcem, który wymaga dużo zachodu żeby go utrzymać w działaniu, szczególnie jeżeli z roweru korzysta się całorocznie. Znalazłem jeszcze na allegro coś takiego jak KOGA F3 FEATHER SHOX, ale również dużo opinii co o pozostałych Idealny amor to taki który wystarczy spłukać karcherem i nie trzeba co 3 miesiące rozbierać połowy roweru żeby go przeserwisować. M7 ma gumową osłonę (nie wiem co pod nią), a Swing jest zwykłym wahaczem więc nie straszny mu brud (tak myślę). W tej chwili katuję amor aż do śmierci, ale coś czuję, że niedługo może się rozlecieć na części pierwsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Nie lepiej sztywny karbon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jak uważasz że paragon wymaga wiele pracy to polecam sztywny widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jest jeszcze Lauf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klark Napisano 7 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Na rower całoroczny do miasta to tylko sztywny widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2017 Ok, to w takim razie jeżeli sztywny, to jaki? Ahead 1 1/8'', 28" koło z piwotami pod vbrakei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry6 Napisano 13 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Force Treking 28" aluminiowy, Możesz poszukać jakiegoś używanego ze stali Cr-Mo - może być ciężko lub jakiś Surly. Ewentualnie jakiś karbonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee Napisano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Przemyślałem sprawę i zdecydowałem się jednak na sztywniaka. Kupiłem Force z aluminium, zobaczymy jak się będzie jeździło. Obie koncepcje z tematu są ciekawe, ale jednak trochę ryzykowne ze względu że ciężko znaleźć jakiekolwiek o nich opinie. Po wymianie RST Neon na Force Alu przód roweru jest niżej o ok 2-2,5 cm. Nie wygląda to najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.