Skocz do zawartości

[Amortyzator] RST M7 vs Suntour Swing 28"

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić amortyzator w rowerze trekingowym. Rower jest używany głównie w mieście i przez cały rok, czasami na jakichś weekendowych wypadach.

Terenu raczej nie widuje, chyba że sporadycznie uklepane leśne ścieżki.

Oba amorki mają ok 30 mm skoku co mi w zupełności wystarczy.

Niestety opinii o powyższych jak na lekarstwo. 

Jak wygląda serwisowanie RST M7? Swing pod tym względem jest genialny, wystarczy tylko raz na jakiś czas przemyć i przesmarować. Co jest pod gumą w RST? Który lepiej sprawdzi siew miejskim syfie drogowym?

Są jeszcze inne konstrukcje tego typu (poza sztywniakami)?

Paragon jest zwykłym widelcem, który wymaga dużo zachodu żeby go utrzymać w działaniu, szczególnie jeżeli z roweru korzysta się całorocznie.

Znalazłem jeszcze na allegro coś takiego jak KOGA F3 FEATHER SHOX, ale również dużo opinii co o pozostałych ;)

Idealny amor to taki który wystarczy spłukać karcherem i nie trzeba co 3 miesiące rozbierać połowy roweru żeby go przeserwisować. M7 ma gumową osłonę (nie wiem co pod nią), a Swing jest zwykłym wahaczem więc nie straszny mu brud (tak myślę).

W tej chwili katuję amor aż do śmierci, ale coś czuję, że niedługo może się rozlecieć na części pierwsze.

• 2 tygodnie później...

Przemyślałem sprawę i zdecydowałem się jednak na sztywniaka. Kupiłem Force z aluminium, zobaczymy jak się będzie jeździło.

Obie koncepcje z tematu są ciekawe, ale jednak trochę ryzykowne ze względu że ciężko znaleźć jakiekolwiek o nich opinie.

Po wymianie RST Neon na Force Alu przód roweru jest niżej o ok 2-2,5 cm. Nie wygląda to najgorzej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...