Skocz do zawartości

[Hamulce] Brązowaty osad na tarczy

BLiTzPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem dzisiaj nowe klocki do hamulców tarczowych - metaliczne (poprzednie organiczne zalałem dotem...) i tak jak wcześniej jak i teraz widać na tarczy brązowaty osad, jest to może wina nowych niedotartych jeszcze na max klocków? Wcześniej zdarzyło mi się nakapać na tarcze (jak i na poprzednie klocki) płynem hamulcowym ale przeczyściłem ją preparatem do czyszczenia tarcz + wymyłem dokładnie wodą i wysuszyłem. Po pokoju z zaciśniętą na 3/4 klamką rowerem jeździłem w przód i tył (oczywiście nie będąc na rowerze  :laugh:) i słabo hamuje więc stawiam na niedotarte klocki..czy może jednak ten osad? - nie wiem skąd się wziął. Tarcze były bardzo mało używane bo kupione na samym początku zimy i mają przejechane może z 10-15km. Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro :)

post-183769-0-82142200-1486075432_thumb.jpg

Można powiedzieć ,że mam taki rozmach  :laugh:.

Mi to wygląda na rdzę która pojawiła się w miejscu gdzie z tarczy zeszła powłoka starta przez klocki. 

Z drugiej strony tarczy widać jak ta powłoka jest zdarta na środku a po bokach nadal jest, co dziwne to ,że na tyle się osadziła ,że nie da się tego aż tak łatwo pozbyć  :icon_confused:

Trudno powiedzieć jak z siłą hamowania bo hamulce jak i tarcze kupione na początku zimy + przejechane te 10-15 kilometrów, tylko to było takie wyjechanie z domu, zauważyłem ,że coś cieknie i z powrotem, teraz podczas zimy masa serwisów, sprawdzania czy coś nie cieknie + nowe klocki więc sam nie mam porównania :) Ale według mnie jest ok.

Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza? :)

Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem.

Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu.

Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza?   Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem.   Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu.

Oglądałem chwilę temu ten filmik u GMBN, trochę trudno będzie na fullu no ale można spróbować :)

Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro :)

Umówmy się, że to jednak kolor tarczy coś jak po przypaleniu. Moim zdaniem a opieram się na dwóch rowerach z innymi tarczami ale klockami tej samej firmy w tym oba organiczne to wina właśnie klocków. W obu przypadkach po przejściu na metaliki tarcze się "wyczyściły". 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...