BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Witam, kupiłem dzisiaj nowe klocki do hamulców tarczowych - metaliczne (poprzednie organiczne zalałem dotem...) i tak jak wcześniej jak i teraz widać na tarczy brązowaty osad, jest to może wina nowych niedotartych jeszcze na max klocków? Wcześniej zdarzyło mi się nakapać na tarcze (jak i na poprzednie klocki) płynem hamulcowym ale przeczyściłem ją preparatem do czyszczenia tarcz + wymyłem dokładnie wodą i wysuszyłem. Po pokoju z zaciśniętą na 3/4 klamką rowerem jeździłem w przód i tył (oczywiście nie będąc na rowerze ) i słabo hamuje więc stawiam na niedotarte klocki..czy może jednak ten osad? - nie wiem skąd się wziął. Tarcze były bardzo mało używane bo kupione na samym początku zimy i mają przejechane może z 10-15km. Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mi to wygląda na rdzę która pojawiła się w miejscu gdzie z tarczy zeszła powłoka starta przez klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorek Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 nakapać na tarcze i klocki - w sensie, że Ty masz taki rozmach czy raczej nieszczelne zaciski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Można powiedzieć ,że mam taki rozmach . Mi to wygląda na rdzę która pojawiła się w miejscu gdzie z tarczy zeszła powłoka starta przez klocki. Z drugiej strony tarczy widać jak ta powłoka jest zdarta na środku a po bokach nadal jest, co dziwne to ,że na tyle się osadziła ,że nie da się tego aż tak łatwo pozbyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Trzeba się po prostu kawałek przejechać i pohamować trochę, jak zniknie to rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mi to wygląda na przypalony brud mam identycznie na obu tarczach jak siła hamowania nie spadła to olej to Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Trudno powiedzieć jak z siłą hamowania bo hamulce jak i tarcze kupione na początku zimy + przejechane te 10-15 kilometrów, tylko to było takie wyjechanie z domu, zauważyłem ,że coś cieknie i z powrotem, teraz podczas zimy masa serwisów, sprawdzania czy coś nie cieknie + nowe klocki więc sam nie mam porównania Ale według mnie jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Dotknij palcem i powiedz co zostaje na palcu. Jak suchy brud to olej temat, jak oleista substancja to masz problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Po dotknięciu tarczy sucho, klocki tak samo, dzisiaj jadę przetestować i napisze jak efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 3 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Daj się okładzinom dotrzeć. Jak się ułożą z tarczą to powinien osad zniknąć jeżeli to nic tłustego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Jak nie pomoże to tarcze zdjęć, umyć dokładnie, odtłuścić, można zmatowić lekko papierem, a klocki wrzucić w otchłań piekielną 500+ niech się smażą, aż sie zrobią czerwone ze wstydu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Chyba kolega raczej niema metalików Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witboj Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Tylko ta tarcza wygląda na Magurę Storm HC a w takim razie jest z nierdzewki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Chyba kolega raczej niema metalików Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Teraz mam metaliczne, poprzednie miałem organiczne a od tamtego czasu nie jeździłem jakoś dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RainbowHunterPL Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 No to wrazie czego śmiało możesz je wypalić tylko po wypaleniu przetrzyj je papierem ściernym aby usunąć sadze Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Na razie poczekam do jutra i rano jadę je trochę dojechać zjeżdżając z jakiejś górki większej, jak nie pomoże to zostaje wypalenie, na ile minut i w jakiej temperaturze starczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Pojeździj trochę, pohamuj i z czasem się dotrą. Gdzieś czytałem, że nie powinno się docierać hamulców tak jak chcesz to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 No trochę przesadziłem to ,że dojechać bo obok mnie niema tras typu Stożek czy Góra Żar ale chodzi o jakieś wzniesienie gdzie będzie dało się rozpędzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza? Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem. Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 4 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Szczerze mówiąc to nie widziałem jeszcze rdzewiejącej tarczy, może ta jest pierwsza? Po co górka, wsiadasz na rower, zaciskasz hamulce żeby pojawił się lekki opór i pedałujesz. Kilkadziesiąt metrów i zagotujesz klocki, mi to pomogło gdy lekko przybrudziłem. Zresztą zobacz sobie jak YT GMBN jak się dociera klocki po zamontowaniu. Oglądałem chwilę temu ten filmik u GMBN, trochę trudno będzie na fullu no ale można spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A tak zapytam, co ma piernik do wiatraka? Jakie znaczenie czy HT czy full? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Nie mogę, za chwilę będą tematy "dlaczego mam brudne opony". @@BLiTzPL zamiast od dwóch dni debatować, wsiądź na rower, przejedź się 10 min, przyhamuj mocniej kilka razy i tarcze będą lśniły jak psu jajca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 4 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Tak więc czym może być ten osad? Przejąć się tym? Zdjęcie w załączniku. Pozdro Umówmy się, że to jednak kolor tarczy coś jak po przypaleniu. Moim zdaniem a opieram się na dwóch rowerach z innymi tarczami ale klockami tej samej firmy w tym oba organiczne to wina właśnie klocków. W obu przypadkach po przejściu na metaliki tarcze się "wyczyściły". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLiTzPL Napisano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Przejechałem się kilka razy w ciągu tych dwóch dni i nie widać już aż tak tego brązowego "czegoś" na tarczy więc była to wina poprzednich klocków organicznych. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.