Skocz do zawartości

[błotnik] Adaptacja pełnego błotnika do widelca

qwoot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Adaptery bywają ale równie dobrze możesz wykorzystać do tego celu uchwyty do rur typu P-clip. Dobierasz odpowiednią szerokość do goleni widelca i mocujesz proste i tanie pełne błotniki.

Nawet jak nie masz otworu w koronie widelca idzie to obejść kawałkiem blaszki.

Napisano

@MikeSkywalker No, przyznam fajny patent - pewniejszy niż opaski kablowe. Estetyka tylko leży ale to nic, kto decyduje się na pełne błotniku w MTB automatycznie rezygnuje z estetyki:)

Otwór w koronie widelca na szczęście jest - obsłuży mi błotnik i odblask. lecz sam efektownie utrzymać pełnego błotnika nie daje rady.

A co do adapterów tego typu - to jak je wyszukać, co wpisać by znaleźć na serwisie aukcyjnym, co mówić ewentualnie w sklepie? Przed założeniem tematu przejrzałem internety, nie znalazłem nic (nie wiem dokładnie czego szukać)

Teraz tylko porównanie ceny mi pozostaje i zapewne postawienie na metalowo gumowe uchwyty do rur (jak będzie chora cena za ten adapter)

Napisano

Jak wybiorę obejmę na rury, to nawet nie będę jej szukał w moim mieście - wszystkiego co z działu budowlanego akurat potrzebuje zawsze nie ma.

Ale mam też stacjonarny sklep rowerowy, nawet 2 - Pytaniem o adapter miałem na myśli jak wygląda i kosztuje taki pełnowartościowy rowerowy, obejmę montażową na rury już wyszukałem :)

Pytam bo być może różnica obejma na rury + koszt wysyłki / adapter w sklepie stacjonarnym będzie malutka - wtedy kupię pełnowartościowy adapter.

Napisano

"Pełnowartościowego" adaptera w żadnym rowerowym nie kupisz.

Możesz jedynie kupić błotniki które coś takiego mająw zestawie ale nie wiem czy jest jakiś tani komplet 

http://velo.pl/akcesoria/blotniki/sks/raceblade-pro

http://velo.pl/akcesoria/blotniki/sks/raceblade-pro-xl

Według mnie zestawu obejmy P-Clip za kilka złotych (plus wysyłka) i błotniki ATB 60/Routing 42 z ewentualnie dorobionym własnoręcznie chlapaczem nic nie pobije cenowo. Pręty masz do dogięcia/przycięcia więc też sobie odpowiednio dopasujesz. 

Nie wiem czy gdzieś w sieci kupisz te P-Clipy ale jak zamawiałem w oddziale Tubes International (nie wiem czy jakikolwiek sklep ma taki wybór jak oni) to za kilka dni bez kosztów wysyłki przyjeżdżały im z dostawą towaru. 

Napisano

Aha, czyli źle na początku zrozumiałem pierwsze zdanie pierwszej odpowiedzi, myślałem że takie są. Skoro nie ma takich adapterów to idę w stronę tych P-clipów, będzie solidne połączenie :)

Błotniki już mam, pełne z prętami "orion" za 34zł które (jako wadę) nie mają żadnych śrubek montażowych względem roweru, pręty oczywiście do cięcia. Błotniki z linków od Ciebie to w zasadzie to samo co ten mój komplet orion + odpowiedniki p-clipów. (niemniej piękne, z solidnymi chlapaczami)

P-clipy kupię bez problemu w sieci, na alledrogo tego pełno jak wpiszesz odpowiednią frazę.

Dzięki za pomoc :thumbsup:

Napisano

Nie ma problemu.

Wiem że gdzieś miałem zapisane jak dobrać szerokość opaski do szerokości goleni amortyzatora ale nie wiem czy znajdę te informacje. A niestety chwilowo nie mam dostępu do roweru więc nie sprawdzę. 

Napisano

Znajdę :) a jak nie, i dobór będzie skomplikowany to zwyczajnie suwmiarką zmierzę widelec i napiszę sprzedającemu by przysłał na taką grubość rury / doradził.

jak dobór odpowiedniego p-clipu jest jakiś szczególnie trudny dla innych, to niby zawsze jest i takie coś (solidniejsza trytytka z możliwością "przytwierdzenia" pręta) gdzie o zakres rury już prawie nie trzeba się martwić:

http://www.ewnar.eu/obejma-opaska-zaciskowa-slimakowa-metalowa-w1-110-1309-p-28.html

tylko dobrać gumę ze starej dętki i prawie to samo - jednak pewnie trochę mniej wytrzymałe / pewne jak p-clip

ja i tak wybiorę te p-clipy

Napisano

Właśnie chodzi o to doradzenie jaka średnica opaski na jaką średnicę rury. Bo w porównaniu do średnicy dolnych goleni widelca dawałem opaskę na kilka mm węższą/szerszą rurę. Poszukam tych zapisków i dam znać. 

Napisano

Nie było żadnego problemu w znalezieniu i zamówieniu - wysyłka polecona za 4 zł, obejma jeszcze tańsza.

Wystarczy tylko zmierzyć goleń widelca czy inne miejsce gdzie cokolwiek chcemy zaczepić i tyle.

Przykładowa oferta:

OBEJMA UCHWYT Z GUMĄ DO RUR 3/8"(17-19) ROFIX

Podany jest zakres rurki w mm w nawiasie i wystarczy by nasz wynik był w tym przedziale.

Jak w tytule nie ma informacji to z reguły w opisie akcji jest swoista tabelka.

Zawsze lepiej brać trochę większą obejmę niż za małą, do większej zawsze można jakiej gumy czy czegoś napchać by pasować :thumbsup:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mała korekta, może komuś pomoże.

Wyżej pisałem o zwykłej obejmie ślimakowej - nic z tego, nie da się podpiąć pod nią błotnik bo ta śrubka z niej ani trochę się nie wysuwa, a i ma "agresywne" gwintowanie

A co do p-clipów, są wersje z przyspawaną nakrętką, mój początkowy plan był taki by pod to dodatkowe podłączenie podłączyć pręty błonnikowe - też nic z tego bo śruba za gruba pod ten otwór w prętach błotnikowych.

W p-clipach trzeba wykorzystać jedynie śrubkę mocującą i połączyć pręty oddzielną nakrętką - tylko o niej pamiętajcie, a i po 2 podkładki na mocowanie wysoce zalecam:)

Na moim przykładzie: 32mm-widelec, a obejma z zakresami 32-36. Jak mam zakres dolny, czyli 32mm to słabiutko się zaciska, w miejscu zacisku musiałem pogrubić widelec dwiema trytytkami standardowymi, obejma o takim zakresie jaki podałem wyżej wchodzi bez problemu nawet na rurę o średnicy 39mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...