Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] słabe napięcie łańcucha

mloxey

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam do Was pytanie. Czy macie jakiś pomysł co zrobić, żeby łańcuch na nierównych zjazdach nie "latał" góra dół i nie uderzał w ramę? Mam założony napinacz ale niespecjalnie to wygląda, poza tym łańcuch przy niektórych przełożeniach jest mocno połamany (nie przebiego po linii prostej od korby do wózka przerzutki). Znajomny wspomniał mi, że można zwiększyć napięcie sprężyny od wózna przerzutki, ale jakoś nie mam pomysłu jak to zrobić. Jakieś pomysły? Będę wdzięczny.

Marek

napiecie sprezyny od wozka? trzeba ją skrocic. kiedys w bike boardzie byla na ten temat informacja przy tescie tylnego xt.

no raczej nie bardzo sie da cos zaradzic - poza napinaczem. sila bezwladnosciowego ruchu lancucha jest bardzo duza. tak to jest. mozesz kupic piaste rolhoffa - wtedy wlasciwie wogole nic nie masz na wierzchu. cena tylko 3000 zl. :)

skrocic mksymalnie lancuch

zalozyc napinacz

napiac bardziej sprezynke w wozku przerzutki-nie w kazdej sie da i nie jest to latwe

mozna tez srama przrzutke zalozyc one mniej sie telepia z gruntu i nie udezaja o rame

zalozyc neopren na widelki aby wytlumic dzwieki uderzen

jako ektremum widzialem kiedys zwykla spirlna doc dluga sprezyne zaczepiona na koncu wozka i na koncu tylnich widelek ktora odciagal wozek do tylu jednak tutaj raz ze to dziwnie wyglada trzeba troche pokombinowac to przypuszczam ze zuzycie chocby kolek przerzutki jest dramatyczne przy zbyt mocnej sprezynie

mialem kiedys wynalazek tektro ktory nazywal sie derelieur tensioner (chyba tak albo podobnie) sprezyna mocowana do sruby regulacyjnej przerzutki a na drugim koncu zaczepiona przy dolnyk kolku przerzutki. ale kupilem to dawno temu i nie pamietam jaki byl skutek - mnie telepanie przerzutki nie przeszkadzalo.

Zmienić przerzutkę na Srama.

w necie moza znalesc filmik, pokazujacy roznice w zachowani na wybojach: sram znacznie mniej latal (we wszystkich plaszczyznach).

co do sprezyny: podchodz do tego ostroznie. nieznaczne zwiekszenie jej sily nie wplynie zauwazalnie na latanie lancucha, a wieksza bedzie utrudniac redukacje przelozen (kiedy lancuch wchodzi na wieksza zebatke, dziala przeciwko sprezynie napinajacej).

prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem jest zalozenie oslony na rure tylnego widelca :)

Zmienić przerzutkę na Srama.

To wyeliminuje tłuczenie przerzutki, ale nie łańcucha. Łańcucha nie da się napiąć tak, żeby nie tłukł przy solidnie kamienistym zjeździe (teoretycznie można by, ale to by dramatycznie zwiększyło opory w napędzie). Najlepszym rozwiązaniem jest osłona na rurę łańcuchową (najskutecznie wytłumia kawałek starej opony).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...