Skocz do zawartości

[wentyl] co to za typ?

kakara

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwszy raz mam z tym do czynienia, co to jest za wentyl a przede wszystkim czym go pompować?. Kompresor ze stacji benzynowej poradzi sobie z nim? Pompka do tzw wentyli samochodowych też sobie poradzi?

5002185000_1486055508.jpg
3868756300_1486055509.jpg

Napisano

Wentyl presta.

Aby to napompować należ odkręcić z góry "to coś". Potrzebujesz do tego odpowiedniej przejściówki lub pompki. Typowy zawór szosowy. 

wfZXD1O.jpg

Napisano

To coś odkręca się tak, że całkiem można to wykręcić czy zostaje na gwincie? Bezpośrednio kompresorem da się napompować? Coś znalazłem o jakimś reduktorze. Można go (ten reduktor) użyć czy trzeba? Możecie podlinkować do takiego reduktora...

Napisano

Ewentualnie możesz napompować go zwykłą pompką rowerową.wystarczy ze trochę wykręcisz zaworek,pompkę musisz tak dociskac żeby poluzowac zaworek i możesz pompować

Napisano

Presta, odkręcasz do końca ale tak że "nakrętka" zostaje na końcu tego gwintowanego pręcika.

Nie ma co kombinować, przejściówka Presta -> AV kosztuje jakieś 3 zł.

Pamiętaj żebyś nie był zdziwiony, że zawór presta otwiera się dopiero po wytworzeniu ciśnienia w wężyku, także w przypadku pompki nożnej/ ręcznej będziesz musiał wykonać ruch pompką i dopiero wtedy pojawi się odczyt na manometrze.

Napisano

Wykręcasz trochę i pompujesz, ten "gwint" jak to nazwałeś zostaje w wentylu, a poprzez dociskanie otwiera się. Zazwyczaj pomki rowerowe mają możliwość pompowania zaworów presta i samochodowych. Co do przejściówki do kompresora to ja kupiłem w brico za około 5-7 pln.

Napisano

Dzięki za info, kurcze, prężne forum !!!

Jeszcze jedno bo tego nie wiem, jak sprawdzić czy koło jest z dętką czy bez bo z tego co znalazłem często ten zawór występuje przy bezdętkowych kołach.

Napisano

Poszukaj na oponie oznaczenia ust , albo sprawdź czy nic w środku nie lata jak przekręcisz. Jednakże w Twoim przypadku na pewno będzie tam dętka.

Napisano

Jest inna metoda, chyba skuteczna. Spuszczasz trochę powietrza żeby była dość miękko, odkręcasz tą nakrętkę która dociska wentyl do obręczy i próbujesz wcisnąć wentyl do środka obręczy. Jak zacznie się chować to znaczy że dętka, nie będzie chciał się chować to UST.

Ale nie licz na bezdętki.

Napisano

Ja na nic nie liczę kupiłem dla córy z polecenia znawcy i nawet nie przyszło mi do głowy zapytać czy ma to dętki czy nie Ponieważ piszą o tym wentylu najczęściej w kontekście bez dętek dlatego zapytałem.

Nie no jakieś pojęcie mam :) Ale ja się zatrzymałem jakieś kilkanaście lat temu i sobie chwalę bo wtedy wszystko było prostsze ... Teraz hamulce już hydrauliczne w rowerach no kto to widział ! Lada momet będę elektroniczne i uautomatyczne przerzutki a może już są ?

Napisano

Chyba jednak są dętki wyczuwam po nacisku na wentyl nie znajduję żadnych oznaczeń że miało by nie być Ten rower to Cross lea f4

Napisano

Ciekawostka: wszedłem na stronę Krossa z modelem który podał kolega. Nie wiem czy oślepłem, ale na zdjęciach nie ma wentyli  :thumbsup: Grafik poprawiał tak mocno że aż chyba przesadził, no chyba że się schowały za rurką i widelcem 

Napisano

Na pewno dętki są.Nawet po jednej w każdym kole.

Uffff kilkanaście lat temu tez była jedna w jednym kole, dobrze że chociaż  tu się nic nie zmieniło... :icon_lol:

Napisano

a Ty taki ekspert?może chłop nie ma o tym zielonego pojęcia dlatego o wszystko pyta.

Zamiast pytać to trzeba ściągnąć opony i będzie sprawa jasna.

Napisano

W rowerze za 1500 bezdętkowe kółka?Wentyle nie licują z całością,rower za 17 koła z wentylami?toż to herezja.

Napisano

Następnym razem jak pożyczysz samochód nie pytaj czy to Benzyna czy Diesel, tylko wymontuj bak i zajrzyj do środka, sprawa będzie jasna.

Napisano

Nie wiem czy oślepłem, ale na zdjęciach nie ma wentyli
 Wszedłem też z ciekawość i chyba na żadnym z zdjęć nie ma wentyli. Wcześniej na to w ogóle nie zwróciłem uwagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...