Skocz do zawartości

[Rama accent ranger] do XC?

Grono

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spokojnie, to tylko luźny komentarz :), więżę w wyższość koła dużego nad kołem Bożego Narodzenia, tfu, nad kołem małym.

Napisano

Jeżeli kolega może wymienić amor to ja na jego miejscu też bym robił rower na 27,5'. Ale jeżeli zaczyna to sprawiać jakieś problemy lub generować dodatkowe koszty to trzeba się zastanowić czy warto.

Napisano

Jak wcześniej pisałem w podobnej cenie mogę na raidona wymienić co wydaje mi się bez sensu, skok niżej byle by mieć większe koło. Zostanę już chyba przy tym co mam bo do epicona 27,5 musiałbym pokryć różnice kilkuset zł plus wysyłki. Co do ramy peak'a to biorę ją pod uwagę, choć dalej mnie ciekawi ten ranger.

Napisano

Mowa o 26", ale idzie się pogubić bo przewijały oba rozmiary. Swoją droga, jakby ta z linka była w rozmiarze M to bym z miejsca brał, bo cena mega.

Dziś dzwoniłem w sprawie tego amora, gość powiedział mi coś bardzo ciekawego. Podobno można w razie czego wymienić dolne golenie na 27,5 i wszystko by grało. Czy ktoś słyszał o takim zabiegu?

A wybór padnie chyba na peak'a, poczekam i dozbieram.

Napisano

A gdzie dzwoniłeś? Euro Bike? Nie wiem czy to jest opłacalne, dolne lagi są makabrycznie drogie.

Napisano

Tak, do Euro bike'a dzwoniłem. Czyli ile? Tak orientacyjnie oczywiście. Ale czy po takim zabiegu są jakieś różnice w stosunku do takiego pełnoprawnego 27,5?

Napisano

Tego nie wiem, skoro mówią że nie, to raczej można im ufać, ale możesz dopytać @Activia.

U @Activia dolne lagi od Epixona z osią 15mm kosztują 450 zł.

BTW, zanim założysz amor na rower lub co gorsza zaczniesz jeździć, zrób mu serwis zerowy. Podobno bardzo często te amory są "suche" w środku.

Napisano

Faktycznie, cena dosyć wysoka ale nie aż tak tragicznie. O widzisz, nawet nie wiedziałem, dzięki za radę. Nie znam się, ale czy amortyzatory 27,5 nie mają większego rozstawu w stosunku do 26 ?

Napisano

A nie sprecyzowałem. Tak, chodzi o rozstaw osi. Wnioskuję po wcześniejszych wypowiedziach, czyli koło o rozmiarze 27,5 w amortyzatorze 26" wejdzie max szer. 2.0. Czyli musiała by być szersza korona żeby nie było problemu z szerokością. Proszę mnie poprawić jeśli źle rozumuje.

Napisano

Nie, rozstaw osi jest taki sam. Ostatnio wszedł Boost ale to inna bajka.

Chodzi o to że amor 26' ma krótsze lagi niż 27,5', więc włożenie koła 27,5' do amora 26' i szerokiej opony spowoduje że będzie tarła o golenie. Dlatego uważam że takie kombinacje to poroniony pomysł. 

Napisano

Miałem ta ramę , przez 5000 km tyrałem ją , zaliczyła kilka maratonów ... Oprucz fatalnego lakieru i odpryskow od kamieni nic się nie działo . Jak będą jakieś pytanie mogę odpowiedzieć ;)

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Miałem ta ramę , przez 5000 km tyrałem ją , zaliczyła kilka maratonów ... Oprucz fatalnego lakieru i odpryskow od kamieni nic się nie działo . Jak będą jakieś pytanie mogę odpowiedzieć ;)

A i jeszcze jedna uwaga szerokość tylnych widelek Raceking 2.2 był na styk

Napisano

Tej ramie o ile dobrze spojrzałem, bliżej jest do mojego Hexagona niż do Peaka. 

Według mnie warto dorzucić do tego Peak'a, rama to bardzo ważny element, zwłaszcza że składasz rower od podstaw. 

Napisano

W sumie racja, dobra rama to podstawa. Zatem będzie peak, może uda mi się zdążyć z zakupem przed sezonowymi podwyżkami cen. O kiepskim lakierze w accentach to już też slyszalem, A wracając do kół, jest jakaś fizyczna różnica w oponach 27,5 a 26 w szer 2.0?

Napisano

Rower zbudowany na ramie cube acid 27,5.

Na zdjęciu ma założone opony kenda rozmiar 27,5 x1.95. Zakładałem też oponę shwalbe smart sam rozmiar 27,5 x 2.1 , tutaj odstęp opony od korony widelca był już niewielki, ale nadal nic nie ocierało. 

Uważam że wiele opon do rozmiaru 2.0 wejdzie, takie jak continental race king,  kenda small block eight. Są to fajne szybkie opony na suche warunki. W takich warunkach pogodowych najczęściej  używa się roweru.

Zaryzykował bym kupno ramy peak 27,5 z głowką ramy pod tapered,  aby w przyszłości wstawić dowolny amortyzator. 

Składajac osobiście rower, będziesz bardziej skory do kupna lepszego osprzętu, bo składa się rower na dłuższy czas użytkowania. Dlatego uważam że inwestowanie w 26 cali jest dobre na krótką metę i w dłuższej perspektywie czasu poniesiesz większe koszty. 

post-199621-0-84561000-1486225173_thumb.jpg

post-199621-0-50539400-1486225176_thumb.jpg

post-199621-0-67036500-1486225178_thumb.jpg

Napisano

Składajac osobiście rower, będziesz bardziej skory do kupna lepszego osprzętu, bo składa się rower na dłuższy czas użytkowania. Dlatego uważam że inwestowanie w 26 cali jest dobre na krótką metę i w dłuższej perspektywie czasu poniesiesz większe koszty.

Jakie znowu koszty? Złoży rower na 26' to będzie miał rower na 26'. 26' psuje się częściej niż 27,5' ?

Jak teraz poskłada sobie rower z głową to będzie długo jeździł aż do następnej "dużej" rozbudowy, a wtedy można pomyśleć o 27,5' czy 29'. 

Napisano

Dobra, może zbuduję rower na ramie 27,5 i najwyżej z czasem jak będzie mi jakoś przeszkadzało 26" w skórze to zmienię dolne lagi. To i tak mniejszy koszt niż nowy amortyzator. Amor jest 1,1/8" więc rama z główką taper nie bardzo będzie pasować, chyba że jakieś redukcje są? Podniosłeś skok do 120mm w tym Cube?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...