Skocz do zawartości

[Rama accent ranger] do XC?

Grono

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy ktos może się wypowiedzieć na temat tej ramy? Poszukuje ramy XC na górskie szlaki i lasy. Wiem, ze accent ma nie najgorsze ramy ale czy ten model akurat podoła wymaganiom? Czy warto sie w tej cenie za czymś innym rozejrzeć do 400 zl? Pasująca pod epicon 100mm 1,1/8". Koło 26".

Napisano

Ja bym kupił Peak'a z sterami z redukcją. Wyrwiesz tą ramę za około 550- 600 zł.

Napisano

Myślałem o niej, lekko po za budżet ale do ogarnięcia. Choc wyczytałem ze pękają, szczególnie 29". Natomiast Ranger mnie zastanawia, bo cena przystępna ale opinii troche brak.

Napisano

Tyle że wkładając koło 27,5' do amora 26' nie będzie miał odpowiedniej wartości a2c dla danego rozmiaru amora.

Napisano

Hmm możesz uzasadnić czemu 27,5? Z tego co wyczytałem to 26 jest zwinniejsze i zdecydowanie tańsze.

Napisano

Ale odchodzi powoli do lamusa i ciężej będzie dostać nowości. Ja sam w tym roku zmieniałem koła oraz amor i zostałem przy 26'. Przy sprzęcie ze średniej półki nie odczułem braku części i myślę że jeszcze chwilę to potrwa

Napisano

Axle to Crown- czyli wartość określająca odstęp pomiędzy osią a koroną widelca. Więc jeżeli wpakuje amor 26' do ramy 27,5' to ta wartość będzie nieco za mała aby została zachowana poprawna geometria roweru.

Czyli mówiąc krótko, amor pod 27,5' jest dłuższy od tego pod 26'

Napisano

Zgadza się, powoli odchodzi w nie łaskę ale to jeszcze sporo potrwa no i jest jeszcze rynek wtórny. Wiec będę się martwić dopiero jak juz żywcem zabraknie gumy na obręcz;) ps. Tez jestem ciekaw co to za wartość?

Napisano
  W dniu 2.02.2017 o 10:47, skom25 napisał:

Axle to Crown- czyli wartość określająca odstęp pomiędzy osią a koroną widelca. Więc jeżeli wpakuje amor 26' do ramy 27,5' to ta wartość będzie nieco za mała aby została zachowana poprawna geometria roweru.

Czyli mówiąc krótko, amor pod 27,5' jest dłuższy od tego pod 26'

W przypadku Peak-a różnica tej wartości między 26 a 27,5 to 1,5 cm.  Amortyzator 26 wrzuciłem do ramy od cube acid 27,5  i nie zauważyłem aby rower zachowywał się źle. 

W epiconie jest możliwość podniesienia skoku na 120 mm, wydłużyło by amortyzator do pożądanej długości.

To już zależy od autora na co się zdecyduje, a ram 26 w atrakcyjnej cenie jest sporo. 

Napisano

W dniu 2.02.2017 o 11:21, clavdivs napisał:
W przypadku Peak-a różnica tej wartości między 26 a 27,5 to 1,5 cm.

A tak zapytam, co ma rama do amortyzatora? A2C to parametr amortyzatora nie ramy. Zmienia się kąt główki, rower będzie nieco bardziej nerwowy, ale to tylko teoria.

Nie wiem czy zmiana skoku to jest rozwiązanie problemu. Nie dość że kolega będzie ograniczony rozmiarem opony to jeszcze będzie musiał kombinować ze skokiem itd.

Napisano

Teraz to już sam nie wiem. Amor ostatecznie mogę wymienić... ale czy naprawde to jest ten moment żeby iść w 27,5?

Napisano

Jak możesz amor wymienić to pewnie że warto iść w nowy standard, sam się przekonasz, że większe koło jest lepsze.

Nie ma co natomiast kombinować z amorem do 56 i kołami 27,5.

Napisano

Amor zamówiłem od eurobike na aledrogo. Jest niby epicon 27,5 ale troche po za budżet wychodzi, o jakies 200 zl plus wysylki. W tej cenie jest ewentualnie raidon 27,5.

Napisano
  W dniu 2.02.2017 o 11:36, skom25 napisał:

A tak zapytam, co ma rama do amortyzatora? A2C to parametr amortyzatora nie ramy. Zmienia się kąt główki, rower będzie nieco bardziej nerwowy, ale to tylko teoria.

Nie wiem czy zmiana skoku to jest rozwiązanie problemu. Nie dość że kolega będzie ograniczony rozmiarem opony to jeszcze będzie musiał kombinować ze skokiem itd.

A ja zapytam jak można mówić o geomerii bez amortyzatora? :). Jeszcze raz powtórzę, aby rama accent peak 27,5 zachowała poprawną geometrie musi mieć amortyzator dłuższy o 1,5cm  niż w przypadku 26 cali. Podniesienie epicon do skoku 120 mm  będzie miał taką samą długość jak amortyzator 27,5 z skokiem 100 mm.

Sam miałem obawy że zamontowanie epicona 26 cali do ramy 27,5 pogorszy charekterystykę roweru.  Czegoś takiego nie zauważyłem mimo że zachowałem skok 100mm.. Jedyny problem jaki pojawił się , że ograniczeniem jest rozmiar opony do wartości 2.0.

Trzeba pamiętać że rozmiar 27,5 2.0 to nie to samo co 26 2.0 

Napisano

Kurczę, przyznam, że jestem troche zdezorientowany. Może poprostu zostanę przy tym co planowałem. Może kupię rangera i mogę zostać jej oblatywaczem dzieląc sie opinią. A następny złożę juz na 27,5.

Napisano

Zostań przy 26', nie ma co cudować. Będziesz chciał założyć szersze opony i będzie problem wtedy przy kombinacjach.

Nie wolisz dorzucić do Peak'a ?

Napisano

Koniecznie z jakiego powodu? Czy to nie jest lekkie popadanie w paranoje?

Napisano

no pewnie, że nie, składa nowy rower, cenowo nie będzie dużej różnicy więc warto moim zdaniem iść w większe koło.

Nie ma sensu rozmawiać o zaletach większego koła,  bo było przerabiane wielokrotnie.

Napisano

A kiedy marketingowi kreatorzy potrzeb za rok wszystkim wytłumaczą jakie wielkie zalety ma małe koło to będziemy z powrotem zmieniać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.