Skocz do zawartości

[Piasta szosowa] rower fitness i niestandardowa szerokość osi

kalorr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Jestem zadowolonym posiadaczem roweru Merida Speeder 300D z 2015 roku - to tzw. fitness, czyli szosa z nieco mniej agresywną geometrią oraz płaską kierownicą. Wyśmienicie mi się na nim jeździ, ale jako, że w dwóch pozostałych rowerach posiadam praktycznie bezobsługowe i dobrej jakości piasty na łożyskach maszynowych, to pomyślałem sobie, że i tutaj wymienię - póki co chociaż tylną piastę - na taką z łożyskami maszynowymi.

Rowery fitness opierają się zwykle na całkowicie szosowym osprzęcie, nie inaczej jest w tej Meridzie. Zakupiłem zatem piastę Novatec NT-D352SB - dedykowana do rowerów szosowych i przełajowych, z mocowaniem na hamulec tarczowy, wszystko ładnie pięknie. Szerokość osi: 130 mm, czyli typowo szosowa, zatem nie spodziewałem się problemów z kompatybilnością, dedukując - w moim mniemaniu zupełnie słusznie - że skoro rower bazuje na szosówce, to rama też będzie miała taką szerokość na tylnym widelcu.

Piasta przyszła, oddałem koło do przeplotki i... zonk! Widelec ma rozstaw 135 mm a piasta 130 mm - nie mogę zamontować koła, a nadwyrężanie ramy w ogóle nie wchodzi w grę. Co w tej sytuacji? Czy istnieją jakieś adaptery, których mogę użyć (widziałem wiele, ale akurat nie mogę znaleźć takiego)? Czy czeka mnie ponowna przeplotka koła, sprzedaż tej piasty i znalezienie czegoś innego? Ale czego, skoro kasetę mam stricte szosową, piasta musi mieć bębenek pod szosę, a szerokość osi ma rodem z MTB?

Prosiłbym o pomoc, bo mogę wielu rzeczy nie wiedzieć, ale jedyne, czego nie znalazłem, to właśnie takiej hybrydy, jak piasty szosowej/cyclocross o szerokości osi 130 mm...

Napisano

Niestety adapterów nie znajdziesz, czeka Ci przeplecenie koła na nowej piaście

I słusznie założyłeś żeby nie montować na siłę, bo było trochę przypadków z pękniętymi trójkątami przez te 5mm

Jeżeli nie masz w rowerze kasety 11s, to możesz użyć piasty Novatec F742

Jeżeli masz kasetę 11s, to kup Novatec CLD772. Ma co prawda mocowanie tarczy hamulcowej CenterLock, ale jest na tym mocowaniu gumowa osłona i nie rzuca się w oczy

Ta piasta posiada bębenek obsługujący kasety 11s

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Szkoda wydanych pieniędzy na przeplotkę, a i za piastę już tyle nie dostanę, co na nią wydałem... ale cóż...

Mam kasetę 10-rzędową, problemem jest tylko fakt, że obie te piasty, które mi zaproponowałeś, nie będą pasowały - pierwsza ze względu na kasetę, a druga - nie mogę znaleźć o niej informacji? Ma szerokość 135 mm i bębenek pod kasetę szosową? No i centerlock... chciałbym uniknąć wymiany tarczy, bo to winduje cenę całości dość znacznie...

W skrócie potrzebuję: piastę z osią o szerokości 135 mm, mocowanie tarczy na 6 otworów, łożyska maszynowe, 32 otwory, miejsce na kasetę 10s (lub 11s, gdy występuje adapter).

Napisano

Poza kasetami campagnolo nie ma rozroznienia na bebenki szosowe i mtb

Jezeli masz kasete shimano 10s to bedzie pasowac na kazdy bebenek shimano.

Jezeli Ci kaseta pasowala do nt d352, to spasuje tez do tych co podeslalem

Napisano

ja bym poszperał w internetach i spróbował zmienić samą oś..... z piast mtb (ew przeróbka tej osi). 

Szansa że ramie coś się stanie jak ściśniesz ją o 5 mm jest bliska zeru. Wyciągnij koło i zobacz jak duża jest elastyczność tylnego trójkąta ;-) 5mm to po 2,5 na stronę- niewiele. 

Napisano

Poza kasetami campagnolo nie ma rozroznienia na bebenki szosowe i mtb

Jezeli masz kasete shimano 10s to bedzie pasowac na kazdy bebenek shimano.

Dzięki za info. Proszę jeszcze o rozwianie moich wątpliwości - czy to znaczy, że w zasadzie mogę równie dobrze kupić dowolną piastę MTB o szerokości 135 mm z bębenkiem pod kasetę 10-rzędową Shimano i nałożę na nią tę kasetę którą mam aktualnie w rowerze (czyli Shimano CS-4600-10 12-28)? Jeśli tak, to w zasadzie wybór piast mam naprawdę szeroki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...