P_A_B_L_O Napisano 1 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Cześć! Czym się różnią suporty szosowe i MTB w HTII? PABLO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Suport szosowy jest przystosowany do muf o szerokości 68 i nie ma już podkładek w komplecie.Tulejka też jest krótsza o 5 mm.Dodatkowo jest problem z kompatybilnością korb mtb z suportem szosowym lub odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_A_B_L_O Napisano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dzięki! A na czym polega ta niekompatybilność? Długość oś w MTB jest dłuższa, tak żeby pasowało i do 68 i do 73 - czyli zawsze muszą być jakieś podkładki? Czy teoretycznie nie dałoby się do korby szosowej i mufy szosowej (68mm) zastosować suportu MTB bez podkładek? PABLO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tatanka Napisano 1 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Oś w mtb jest dłuższa.W suporcie szosowym względem mtb jest jeszcze jakaś różnica z wymiarem misek.Korba jakoś inaczej się osadza.Kiedyś o tym czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Tulejka też jest krótsza o 5 mm. Jeszcze pasuje dodać ze same miski są minimalnie węższe. A na czym polega ta niekompatybilność? Korba szosowa została zaprojektowana do muf 68-70 natomiast MTB do 73. Co za tym idzie nie da się zamontować korby MTB w szosie bez podkładek pod miski, a korby szosowej nie zamontujesz do ramy z mufa 73mm. Same suporty się niemal nie różnią i sa zamienne w razie potrzeby, różnice to innej długości tunel-tuleja między miskami i delikatnie węższe miski szosowe. Jak by komuś padł suport w mtb a miałby do dyspozycji szosowy, może je zamienić i odwrotnie. Oczywiście piszę o shimano i suportach HT2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Mam w przełaju korbę Sora wsadzoną w łożyska od MTB. Wszystko pasuje, kręci się bez problemów. Dobrze nie pamiętam, ale przeróbki wymagała chyba tylko ta plastikowa tulejka łącząca obie miski. Pisałem gdzieś o tym na forum lub zakładałem nawet temat. Jak znajdę to wrzucę linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Lutego 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Ta tulejka nie jest nawet potrzebna, niby ma chronić przed woda i brudem, ale biorąc pod uwagę wytrzymałość wiekowości suportów to tylko dodatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.