Skocz do zawartości

[350 DT] jaki smar do serwisu

kemot1974

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

od roku użytkuję szczęsliwie piasty DT 350 .

Ostatnio przy zmianie adapterów, rozebrałem wszystko, wyczyściłem ( zapadki, sprężyny, tuleje) .

Pytanie, jakim smarem ponownie to zabezpieczyć i czy stosuje się smar pomiędzy adapterami a łożyskami ( czytałem o smarach wypierających wodę np. Motorex)

Dodam, że przestudiowałem forum i nie ma jednej zdecydowanej odpowidzi, najczęsciej ,, nie smaruję niczym ,  lub smaruję oryginalnym DT Swiss, ale jest drogi,  są też podane dwa zamienniki.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Napisze krotko, kazdy, aby byl. I zacytuje @detonatora- lepiej czesto "gorszy", niz rzadko dobry. Natomiast udzielenie zdecydowanej odpowiedzi , ma byc XXX, badz RRR, wywola standardowo gownoburze z cyklu:

- absolutnie nie masz racji

-nie, od 83 lat stosuje do nich LLL i jest ok

- chlopcze jak dawalem TTT, to twoi rodzice jeszcze zaznajamiali sie z budowa klucza do nypli

- przepraszam szanowne grono oponentow, ale z wieloletnich badan mojej uczeli wynika, ze......

Dobry wieczór

lepiej czesto "gorszy", niz rzadko dobry.  

O toto!!! Mam 44 lata na karku i w dziadkowej, zabytkowej Ukrainie (z 60 lat zleciało w tej konstrukcji?) nie zmieniłem ani jednej kulki ;) Parafrazując słowa mistrza Słowackiego, ale nie Juliana i nie tego: "ŁT jest dobry, używać ŁT trzeba, kto używa ŁT ten pójdzie do nieba". Częsty i zgodny ze sztuką serwis robi robotę, niezależnie co stosujesz ;) 

Pozdrawiam, Grzegorz 

Osobiscie nie wiem jakbym jezdzil ale po roku zagladac do do dtswiss troche to jest przesada nawet jak ktos jest pedantem.To jak czyscic czyste mysle ze po 2 sezonach to mozna zajrzec jak ktos musi o nie moze wytrzymac.Na zapadki to jak nie ma sie odpowiedniego smaru to bym nic nie uzywal chyba ze tylko latem bedziesz jezdzil to stosuj smary o malej lepkosci.

Smar DT nie jest drogi, kosztuje 40 kilka złotych i starcza na wiele, wiele lat. Szczerze mówiąc im dłużej go używam tym większe mam wrażenie, że nie jest to cud świata. W połączeniu z brudem zdarza się, że tworzy dość twardą skorupę, ciężko go usunąć z pierścieni. Wg mnie doskonałym smarem jest Shimano dedykowany do bębenków (półpłynny, coś a'la Chris King choć nieco gęstszy). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...