Skocz do zawartości

[odblaski] Taśma/naklejki odblaskowe na obręcze, widelec i ramę

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu przykładam większą uwagę do swojego bezpieczeństwa na rowerze. W końcu kupuję kask, okulary, odpowiednią odzież na różne warunki pogodowe, wymieniłem lampki na zdecydowanie mocniejsze itd. Lampki zapewniają, że jestem widoczny z tyłu i przodu, jednak z boku nie widać mnie w ogóle, ponieważ od razu po zakupie roweru zdjąłem te paskudztwa ze szprych.

Pojawił się mojej głowie pomysł, by obręcz okleić jakimiś fajnymi naklejkami odblaskowymi - dodadzą nie tylko charakteru, ale przede wszystkim zwiększą bezpieczeństwo.

Przy okazji nie zaszkodziłoby nakleić jakichś drobnych elementów na widelec, ramę oraz kask.

Spotkaliście gdzieś naklejki w stylu tych: http://allegro.pl/odblaskowe-naklejki-na-kola-paski-na-felgi-i6666024136.html ale na większe koło?

Ewentualnie - czy możecie polecić jakąś dobrą taśmę odblaskową, z której sam będę mógł coś "wyrzeźbić"? Może macie na to jakieś inne patenty? Chętnie poczytam.:)

Napisano

Dzień dobry

Radzę sobie taśmą samoprzylepną odblaskową do oklejania naczep tirów. Tą zastosowałem w wąskich dość precyzyjnie przyciętych paskach na fabryczne naklejki na ramie (biała). Faktycznie nie widać, że coś jest naklejone. Taśma tego typu, której skrawki wyżebrałem w warsztacie, jest niestety dość gruba i na obłe powierzchnie nie specjalnie się nadaje. Coś takiego jak tutaj: http://allegro.pl/samoprzylepna-tasma-folia-odblaskowa-5cm-odblask-i6523095121.html?bi_s=ads&bi_m=p2,2&bi_c=197930

Istnieją też specjalne taśmy w rolkach do felg. Jeszcze nie miałem okazji przetestować. Link: http://allegro.pl/tasmy-paski-odblaski-na-kola-felgi-keiti-czarne-i5515699521.html?fromVariant=6604428851

Pozdrawiam, Grzegorz 

Napisano

Stylówa przed bezpieczeństwem? Co koledzy z osiedla powiedzą jak odblaski zobaczą? Liczysz gramy?

Gdybym mieszkał na osiedlu, to może i coś by w tym było...:)

Po prostu nigdy tego nie lubiłem i sądziłem, że łatwo znajdę jakąś alternatywę. Były nią lampki, ale na pewno kilka odblasków nie zaszkodzi.:)

Napisano

Mam czerwoną taśmę odblaskową kupioną od Chińczyka za 6 zeta z przesyłką, jeszcze nie używałem ale mogę przetestować jak się trzyma. Wg mnie obklejenie rurek tylnego trójkąta i ew widelca wystarczy, świetny efekt dają też opony z paskiem odblaskowym. 

Z naklejkami na krawędzie obręczy bywa tak że często się odklejają bo już nie raz taką widziałem. Najlepiej byłoby wyciąć okrąg z folii niż "objeżdżać" ją dookoła paskiem. 

Napisano

Są jeszcze odblaskowe "patyczki" na szprychy, ale z tym to się już na osiedlu na pewno nie pokażę. :(:P

W grę wchodzi jeszcze owinięcie kilku szprych taśmą/folią odblaskową na kawałku powiedzmy 5 cm. Tylko nie wiem, jak z ich wytrzymałością, stąd pytanie do Was.

Napisano

Na szprychach będzie problem bo dobre taśmy są zazwyczaj dosyć sztywne i nie będą chciały się aż tak ciasno owijać. Ale za to z obręczą nie będzie problemu. Przy porządnej taśmie założonej na podgrzaną, nietłustą powierzchnię będzie trzymać bez konieczności owijania elementu dookoła. Takie taśmy na ciężarówkach robią tysiące kilometrów w warunkach w których nawet najbardziej zapaleni rowerzyści chowają się po forach i mędrkują :P

Napisano

Ja mam odmienne doświadczenia. Z motocyklami które jeżdżą wyłącznie w szosowych warunkach, gdzie rant obręczy do przyklejenie naklejek jest szerszy. Naklejki wycięte "na wymiar" są lepsze chociaż wiadomo że obręcz mniejsza to łatwiej. Paski się nie sprawdzają choć i to pewnie zależy od konkretnego produktu. 

Napisano

Ponownie

Potwierdzam. Taśma z TIR-a ma bardzo mocny klej, ale jak wspomniałem jest gruba i raczej klejenie na płasko, ale wąskie paski trzymają się genialnie - mam na ramie i lagach amortyzatora oraz na błotnikach. Amor: przód - biała, boki - żółta, tył - czerwona, błotniki tył - czerwona. Trzyma się toto od jakichś od 3 lat. Dodatkowo w ramach eksperymentu wyciąłem zwykłym biurowym dziurkaczem kilka kropek. Trzymają się na felgach od pół roku, ale zarzuciłem pomysł. Kółka z dziurkacza są zdecydowanie za małe. Przydałby się maszynowy wycinak o większej średnicy (5 mm lub nieco więcej) lub jakieś drobne nietypowe kształty i mogłoby to wyglądać nawet ciekawie ;)

W rowerze siostry zrobiłem rzeźbę: taśma wypruta ze starej kamizelki odblaskowej taśma klejąca dwustronna (do montowania wykładzin) o mocnym kleju. Oklejona główka ramy od przodu (nie chciała zwykłego odblasku) i od pół roku nie odpadło. 

Myślę, że znaczenie może mieć rodzaj taśmy/ produkt i rodzaj kleju oraz oczywiście dobrze odtłuszczona powierzchnia. 

[EDIT] Filmik z odblaskami zrobionymi z tej taśmy (nie ja i nie mój): 

Pozdrawiam 

Napisano

Pisząc "taśma z TIR-a" macie Panowie na myśli taśmę konturową, jak mniemam.

Również o niej myślałem. I chyba to będzie najlepszy wybór. Te od 3M mają mocny klej. No i będę miał możliwość powycinania dowolnych kształtów - czy wąskich pasków na obręcz/szprychy, czy prostokątów (lub innych wymysłów wyobraźni) na ramę i widelec.

Gdyby coś Wam jeszcze przyszło do głowy, chętnie rozważę.:)

Napisano

Ja w motocyklu mam od kilku lat naklejone na felgach czarne odblaskowe paski. Kupione były kiedyś na alle..... jako dedykowane do kół. Były różne kształty i motywy. Moto użytkowane dość intensywnie myte często mocna myjka i mocna chemia.

Trzyma się kilka lat na motocyklu wiec myśle ze na rowerze może przeżyć rower. Ale podstawa to dobra aplikacja porządne odtłuszczenie itd.

Napisano
Pisząc "taśma z TIR-a" macie Panowie na myśli taśmę konturową, jak mniemam.

Tak, chodzi o ta konturową. 

Imho na szprychy się nie nada. Zauważyłem, że ze stalowych, gładkich czy też polerowanych materiałów ta folia potrafi "zjechać",  ale całą reszta do ogarnięcia. Trzyma bardzo dobrze

Pozdrawiam 

I jeszcze....

Doczytałem się na mojej, że producentem jest Reflexite, nawet nie wiedziałem. Idąc tym tropem sprawdziłem w Googlarce u dystrybutorów i okazuje się, że taśma ta występuje w 2 odmianach: na plandeki i na zabudowę furgonową (podłoża sztywne). Domniemywam, że ta na plandeki może być nieco bardziej elastyczna?

Napisano
@TheJW

najlepszym rozwiązaniem są opony odblaskowe, ja oprócz nich posiadam standardowe odblaski oraz białe (z przodu) i czerwone (z tyłu) opaski odblaskowe, ktore kupilem na allegro na metry :). taka taśma odblaskowa na 100 % trzyma się na aluminiowym błotniku

Napisano

W jakiej formie to kupiłeś, szablony na koło czy po prostu naklejałeś pasek po łuku?

Są gotowe paski wycinane po łuku w kilku odcinkach i wzorach.

Nie kosztuje to majątku. Firmy nawet ogłaszają się ze wycinają pod konkretny rozmiar obręczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...