honey Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam serdecznie po długiej przerwie. Wypadłem z rowerowego obiegu na prawie 4 lata i przyszedł czas na reaktywację starego MTB a właściwie ramy. Rower zbudowany na ramie Mongoos Tyax Elite 2008 (foto w załączniku). Na przełomie 2007-2012 rower przeszedł modyfikację: wymieniony amortyzator na Bomber MX Pro ETA, korba, manetki, przerzutki - Shimano XT, hamulce hydraulika - Shimano LX. Co do mojej osoby: wzrost 190 waga 120 kg preferowana jazda las, góry jak zapał pozwoli i ubędzie kilkadziesiąt kg może jakieś XC dla seniorów. Budżet do 800 zł. Bardzo proszę o sugestię. Dodam tylko, że chciałbym pozostawić jak najwięcej komponentów ze starego roweru (a najlepiej wszystkie). P.S Jeżeli nieodpowiedni dział przepraszam i proszę o przeniesienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 przy zmianie ramy na inną niż dla kół 26" konieczne będzie wymiana kół i amorka, reszta sprzętu od biedy może zostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Z jakiego powodu chcesz zmieniać ramę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Rama jest po małej kolizji pękł jeden ze spawów Tak na marginesie to odwiedziłem dzisiaj dwa "renomowane" sklepy w Szczecinie. W pierwszym doradzono mi zakup całego roweru i odsprzedanie komponentów. W drugim powiedzieli, że ramy 26 są mało dostępne więc doradzili mi tą, która była na stanie sklepowym (Accent Volt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Mam na sprzedaz rame 26 pod twoj wzrost i w dobrej cenie. Uderz na pw jesli jestes zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Ma ktoś doświadczenia z ramą Accent Volt bo chyba padnie właśnie na nią. Ewentualnie CUBE Analog. Jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dobrze to może inaczej. Jeżeli chciałbym przesiąść się na ramę 27,5 co ewentualnie mogłoby zostać ze starego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Solidne ramy i mieszczące się w budżecie to np. : https://www.bike-discount.de/en/shop/hardtail-26-8669/l-24 Odnośnie przesiadki na 27,5 to sama wymiana ramy, amortyzatora, kół z oponami już dyskwalifikuje pod względem efektywności ekonomicznej taki projekt a jeszcze pewnie dojdą inne wydatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Dziękuję kolego mike sugerujesz, że to dobra rama wobec tego 19 czy 21 cali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Min. 21. Będziesz potrzebował jeszcze tego: https://www.bike-discount.de/en/buy/ritchey-comp-drop-in-taper-is42-is52-10mm-162367 I bieżni redukcyjnej na widelec ale to w PL kupisz za kilkanaście zł. Pomyśl przy okazji o nowym suporcie. Może będzie potrzebny jeszcze adapter do hamulca. Szkoda, że miesiąc wcześniej nie pisałeś bo był większy wybór jak również roczniki 2015 i 2016 w lepszych cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 No szkoda, niestety budżet domowy nie bardzo pozwalał. Niemniej jednak dziękuję za radę jutro zamówię ramę. Co do suportu - powinienem go wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jeśli masz jeszcze fabryczny FSA i nie ma luzów na osi to nie zmieniaj. Zwróć uwagę na te stery co podlinkowałem bo taniej w PL raczej nie kupisz. Redukcja do nich ro coś w tym stylu: http://allegro.pl/redukcja-sterow-z-ahead-na-tapered-1-i-1-8-force-i6021078926.html?reco_id=6146aba5-e96c-11e6-bfbe-56847afe9799&ars_rule_id=201 Nie wiem też jaką masz obecnie sztycę być może ją też trzeba będzie wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 suport SM BB70 wymieniałem razem z korbą w 2013 roku jest mało jeżdżony więc nie ma luzów co do sztycy to 31,6 jak dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 2 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Suport zostaw. Sztyca jeśli masz 31,6 to będzie ok. Tak samo zacisk i przerzutka przednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honey Napisano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Jutro zamówię z dostawą do NIemiec taniej o 5 euro na ramie i przesyłka niecałe 10e. A jaka jest różnica między fusion a raptor tylko kolor? P.S 21 cali to nie za duża będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.