jakuborle Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Witam serdeczenie. Zamierzam lekko ulepszyc moj rower Romet Rambler 2.0 wymieniajac rometowski uginacz na suntorka xcm v3 najpewniej, z tym ze obecny widelec ma ~82-85mm skoku a xcm mam zamiar zamontowac 100mm, czy jest to jakaś przeszkoda ? A teraz problem. Od jakiegos czasu pojawily sie luzy mniej wiecej w te strone, mysle ze jest to jakies 1-1,5mm. http://i.imgur.com/zpA2F9c.jpg Postanowilem wiec wyjac widelec i sie trochę rozejrzec. http://i.imgur.com/GpJXVYJ.jpg Od lewej kolejnosc w jakiej wyciagalem poszczegolne elementy.( od góry) Oring( jezeli sie nie myle z nazwa) jest bardzo zniszczony. Na dole bylo tylko lozysko, ktorego nie wyciagalem. Na rurze sterowej jest malutkie jakby wciecie, miejsce gdzie byl luz, niestety nie mam zdjecia. Stery to pól zintegrowane vp-a42e Probowalem skasowac luzy mostkiem, odkrecalem gorna śrube, dokrecalem dwie dolne co rowniez nie pomoglo. edit: w czasie wprowadzenia roweru na miejsce zaówazylem pól lozyska lezacego na ziemi ;o Bez serwisu sie najpewniej nie obedzie jak przypuszczam :> Z góry dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Wygląda jak zabezpieczenie które się rozpadło. Kup nowe stery na łożyskach maszynowych i zapomnisz o temacie. Jesteś pewny kupna XCM? Nie wiem co jest w romecie ale na pewno nie jest dużo gorsze od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 rometowski uginacz na suntorka xcm v3 Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jak masz robić taki "upgrade" to lepiej uzbrój się w cierpliwość i dozbieraj co najmniej do XCR najlepiej w wersji Air. Jaki masz tam dokładnie widelec teraz? Romet nie produkuje amortyzatorów. Co do sterów to wygląda na to, że je zamordowałeś jazdą na zbyt dużym luzie, wiec raczej pozostaje Ci tylko ich wymiana. A luzy kasuje się zupełnie odwrotnie jak to robiłeś - luzuje się dolne śruby i dokręca górną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakuborle Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Romet nie produkuje amortyzatorów. Mozliwe, nie powiek Ci co to za uginacz bo oprocz naklejki romet i ostrzezenia bic innego tam nie znajdziesz, pod korkami oprocz ciemnosci pustka, nawt sie rozkrecic go nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Byś to chociaż wyczyścił do zdjęć. Taki korek (regulacji napięcia wstępnego) na amortyzatorze Zoom miał mój syn, wiec w tym przypadku każda zamiana wyjdzie na + Zobacz na YT jak kasuje się luzy sterów, bo inaczej każde następne doprowadzisz do ruiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Kup sobie nowe stery np. neco za kilka-kilkanaście zł. Patrząc na zdjęcia wynika, że półzintegrowane 1 1/8". Obecnie posiadany uginacz to zapewne jakiś zoom. Rozkręca się go wsadzając dłuuugiii imbus 5mm pod korki. XCM jak przedmówcy zaznaczali wiele lepszy nie będzie a po chwili jeszcze się rozklekocze (luzy na ślizgach). Jeśli chcesz odczuć zmianę to min. XCR 2016. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Po obejrzeniu na stronie Rometa aż ciśnie się na usta: porzuć ten projekt. Ja wiem, że nie każdego stać na jakiś lepszy sprzęt, ale ten rower to typowy prezent na komunie i jako taki jest jednorazowy, absolutnie nie pakowałbym w niego pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Tam jest wolnobieg? Jeżeli tak, weź pod uwagę że przy zmianie kół czeka Cie też zmiana napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakuborle Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Po obejrzeniu na stronie Rometa aż ciśnie się na usta: porzuć ten projekt. Ja wiem, że nie każdego stać na jakiś lepszy sprzęt, ale ten rower to typowy prezent na komunie i jako taki jest jednorazowy, absolutnie nie pakowałbym w niego pieniędzy.Jeszcze 1.5 roku nauki i wtedy nowa maszyne sie poszuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.