Skocz do zawartości

[Duży blat] zużycie falowanie?

Razill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Proszę o pomoc w ocenie zużycia dużego blatu korby oraz o pomoc w temacie falowania blatu, gdy patrzę na blat z góry w trakcie pedałowania mam wrażenie że lekko faluje na boki suport raczej nie wykazuje luzów.

post-160293-0-39449000-1485858299_thumb.jpg

post-160293-0-80467900-1485858304_thumb.jpg

post-160293-0-38107700-1485858310_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Zębatka jest już dość znacznie zmęczona, ale jeszcze trochę oblata. Odnośnie bujania na boki, sprawdź czy buja się także mniejsza, jak tak to:

- korba - oś - prawe ramię jeżeli to korba HT2

- suport lub to co wyżej jeżłei to jest octalink lub kwadrat.

- jeżeli buja sie tylko blat - jest krzywy.

Jeżeli obie zębatki falują równo, to krzywa jest korba prawdopodobnie, jak inaczej, lub jedna, zębatki zostały uderzone i trzeba jest lekko naprostować, np kombinerkami lub jakąś małą żabką.

Napisano

A moim zdaniem to zwyczajnie rama sie gnie. Sztywnosc ramy sie klania. Ja tez tak mam. Jak pedaluje lekko to kolo zebate nie "faluje" jak depne i mocno cisne to widac jak "faluje" na boki.

Napisano

trakcie pedałowania mam wrażenie że lekko faluje na boki suport raczej nie wykazuje luzów.

Jak dla mnie to normalne zjawisko.... każda korba w mniejszym lub większym stopniu się wygina na boki podczas przyłożenia siły. Zależy co u kogo jest lekko ;-))) jeśli jest to w granicach do 1 mm to bym się nie martwił. Poza tym jak zdejmiemy łańcuch i puścimy w obrót korby to jest wrażenie minimalnego falowania- te spowodowane jest ukształtowaniem zębów (wyfrezowaniem + rampy) które powtarza się w kilku miejscach blatu. Nie występuje w zębatkach NW bo one są symetryczne. 

• Mod Team
Napisano

każda korba w mniejszym lub większym stopniu się wygina na boki podczas przyłożenia siły.

Nie, nie każda ... natomiast nas nie stać na taki set heh.

Napisano

W rowerze żony Kross założył "wspaniałą" korbę Cyclone. Suport tradycyjny na wiankach. Patelnia to sobie chodzi na boki co najmniej milimetr na każda stronę przy kręceniu ręką. Właśnie się zastanawiałem czy to zębatki czy ośka suportu, a może mufa suportowa krzywo nagwintowana? Niestety korba nie rozbieralna. Ale przy rowerze "po bułki" w niczym to nie przeszkadza. No może trochę trudniej ustawić przednia przerzutkę, ale da się i nic nie ociera. Miałem kupić jakieś tanie Shimano ale widzę, że gwarancji, że będzie lepiej nadal nie ma ;-)

A to nie się buja dopóki się nie zedrze  :laugh:

• Mod Team
Napisano

a może mufa suportowa krzywo nagwintowana?

A pomyśl co ma do tego mufa ? :D korba sie będzie bujać jak coś jest krzywe ( np oś, ramiona lub same zębatki) lub się gnie. Nawet przy krzywej mufie korba by zwyczajnie była pod kątem ale powinna się kręcić prosto :P

Natomiast to o czym wspominasz to składowe słabej ramy + słaba korba + mocno slaby suport ... i efekt jest jaki widać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...