MrVoodoo Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Cześć! Nakręciłem się na napęd 1x11 - bo prościej, ciekawiej, a przerzutkę mam bez shadow, więc trochę wkurza i czas ją wymienić. I tu pojawia się pytanie, czy to ma sens przy kołach 26 cali? Najważniejsze - czy wózek przerzutki (M8000 GS) nie będzie zbyt nisko? Planowana kaseta 11-42. Nigdzie nie mogłem znaleźć na to odpowiedzi. Jeśli ktoś ma doświadczenia z taką mieszanką starego i nowego, bardzo proszę o odpowiedź. Dzięki!
gtb Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 A czemu nie miałoby mieć sensu ? 1x11 nie jest zarezerwowane dla 29r czy 650B , jeśli zakres ci wystarczy to śmiało zakładaj do 26r. Z wózkiem też nie będzie problemu , tu masz temat kolegi który ujeżdża 1x11 na 26" https://www.forumrowerowe.org/topic/211274-9750-kellys-hacker-xt-by-eldo/
Tatanka Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Średnie wózki są przecież w rowerach na kołach 26.To że największa zębatka jest taka duża,spowoduje że wózek pójdzie bardziej do góry(mocniej go napnie).Miejsca między ziemią a wózkiem będzie wystarczająco,jeśli o to Ci chodziło.
Arni220 Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Ogon tylnych widełek w 26" jest krótszy o ok. 20mm. Dodatkowo z racji 26" założysz pewnie sporawe 36z na korbie, nie wpłynie to pozytywnie na linię łańcucha, która i tak nie jest idealna w 11s, a to doprowadza do szybszego zużywania się zębatek. Oczywiście nikt nie jest w stanie wyliczyć w jakim % szybciej to następuje, ale jednak. Taka mała dygresja na temat trwałości jakby co.
MrVoodoo Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Napisano 30 Stycznia 2017 Tatanka - o to chodziło, ale nowa XT wydaje się być dłuższa od starej XT. W linku od gtb wygląda całkiem ok, dosyć nisko ale znośnie. Sainta pewnie też ktoś kiedyś na gałęzi urwał Arni220 właśnie też to miałem na uwadze, łańcuch wygina się w tym przypadku na krótszym odcinku więc z pewnością silniej naciska od boku na zębatki zarówno kasety jak i korby. Kurcze, kusi, bo fajny bajer, ale wad ma sporo.
Mod Team Puklus Napisano 30 Stycznia 2017 Mod Team Napisano 30 Stycznia 2017 Ja mam 1x11 na 26" kołach. fajna sprawa jednak napęd wąski, trzeba dobrze dobrać zębatkę.
MrVoodoo Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Napisano 30 Stycznia 2017 Hmm mam łagodne tereny, podjazdy jeśli są strome to są w większości krótkie, jednak często jeżdżę po mało uczęszczanych ścieżkach. Myślę, że w grę wchodzi 32 lub 34. Jakby co to na gorsze warunki mam jeszcze drugi rower z napędem 3x9 na slx. Puklus - a możesz podać z jakich części? Szczególnie mam problem z wyborem łańcucha - KMC X11 czy Shimano HG701. Gdzieś na tym forum chyba ktoś napisał, że KMC na dużych zębatkach chodzi bardzo źle, a Shimano dobrze (chodzi o zmianę przełożeń). Tylko że KMC wychodzi taniej, jest ładniejszy i dodają spinkę
Arni220 Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Myślę, że w grę wchodzi 32 lub 34. Żartujesz? W 29" ludzie zakładają chyba najczęściej 32z czego ekwiwalent dla koła 26" wyniesie ok. 35/36 zębów. A i to tak naprawdę nie powala na ziemię, ot taki turystyczny napęd jeśli chodzi o twarde przełożenia. Pomyśl sobie, że w kole 29" odpowiednikiem u ciebie (32z) była by tarczka 29z, ile % forumowiczów ma na korbie mniej niż 30z w dużym kole? 36z dla koła 26" to obowiązek wręcz tym bardziej, że masz łagodne tereny jak piszesz. Przemyślał bym nawet 38z.
phoe Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Są też tacy, co przy 27,5 jeżdżą na 28-30T. Kwestia preferencji i terenu po którym się przemieszczamy.
Arni220 Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Kwestia preferencji i terenu po którym się przemieszczamy. mam łagodne tereny, podjazdy jeśli są strome to są w większości krótkie, jednak często jeżdżę po mało uczęszczanych ścieżkach. Taki teren raczej nie determinuje potrzeby posiadania tak miękkiego przełożenia
MrVoodoo Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Napisano 30 Stycznia 2017 Arni dzięki za zwrócenie na to uwagi, faktycznie nie ma sensu zakładać tak małej zębatki i póki co w budżecie mam zakup tylko jednej. Gdzieś przeczytałem 26'=32t i się tego uczepiłem. Jednak 38 to może być dla mnie za dużo. 36 będzie wystarczającym bodźcem do rozwijania techniki podjeżdżania siłowego A na te moje zarośnięte kręte ścieżki trzeba będzie wrzucić niższy bieg. Dobrze, że nie skorzystałem z promocji na zębatki argon components, a żałowałem haha
Mod Team Puklus Napisano 31 Stycznia 2017 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2017 Puklus - a możesz podać z jakich części? Szczególnie mam problem z wyborem łańcucha - KMC X11 czy Shimano HG701. No ja tu mam pojechanie, bo mam kompletny napęd XX1, ale nie ja go składałem, po prostu kopiłem rower z tym napędem. Co o nim powiem, manetka wg mnie bije shimanoweskiego XTR 11sp choć jest on tez ciekawy. całość pracuje lekko i szybko. Łańcuch także mam xx1, i póki co jest on dość dobry. Nie przejechał za wiele bo to rasowy endurak, wiec po mieście nim nie za wiele śmigam , ale wspominałem o tym, ze wspinałem sie nim juz na spore, naprawdę spore górki, byłem nim na Zakarpaciu ukraińskim gdzie w nie najlżejszych warunkach zrobił sporo, i nadal sie trzyma dzielnie. Czy wymienił bym go na taki sam .. nie wiem, jest dobry ale nie jestem w tej chwili zorientowany w ofercie. Na pewno sam typowałem i na pewno KMX X11, a najlepiej z moich obserwacji seria e czyli np kmc x11e, Shimano także porównywałem do innych jak kmc, campagnolo, czy mój używany xx1 i wypadało blado, nie brał bym. u siebie mam obecnie zębatkę 28. W sumie wszędzie wjadę ale nie rozbujam sie za bardzo, dlatego ważne jest dobrze dobrać rozmiar lub mieć ich kilka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.