Nazwisko Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Mam Kandsa Maestro z 2015 roku, sprawdzam moje opcje w kierunku wymiany przedniego amora na sztywny widelec. NVX ma wg. producenta wysokość 493mm, raczej będzie mi ciężko znaleźć coś o podobnych wymiarach. Sprawdzałem rózne widelce force dedykowane pod koła 28" (do rowerów trekkingowych), ale brakuje im 40-50mm. Jest M3 od mosso z wysokością 470mm i zastanawiam się czy go nie brać, aczkolwiek musiałbym kupić również hamulce tarczowe. Jest ktoś w stanie doradzić jakiś inny widelec, najlepiej pod hamulce v-brake? Czy 23mm różnicy wysokości to dużo?
Tatanka Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Przyjmując że od wymiaru 493 należy odjąć wstępne ugięcie amortyzatora,to przy sztywnym widelcu 470 mm wyjdzie prawie na zero.
MikeSkywalker Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 Pamiętaj o tym że w amortyzatorze masz jeszcze ugięcie wstępne czyli SAG - musiałbyś sprawdzić ile ugina się NVX jak wsiądziesz na rower. Wystarczy zawiązać na górnej goleni kawałek gumki czy sznurka, wsiąść na rower i zmierzyć ugięcie. Według mnie Mosso M3 będzie okej.
Tatanka Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 W moim Shannonie,do którego dedykowany jest amortyzator o podobnej długości mam widelec Force o dł.450 mm i jak dla mnie geometria jest ok.
Nazwisko Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Napisano 30 Stycznia 2017 Saga raczej nie sprawdzę, bo amor ugina się dopiero jak go mocno docisnę. Zaniedbałem go strasznie, ale przez dwa lata jeździłem non-stop z blokadą. Dzięki Panowie.
Sertom Napisano 30 Stycznia 2017 Napisano 30 Stycznia 2017 W moim Shannonie,do którego dedykowany jest amortyzator o podobnej długości mam widelec Force o dł.450 mm i jak dla mnie geometria jest ok. O a możesz przybliżyć? Przymierzam się od roku już do shannona i pewnie na wiosnę zakupię i chciałem ze sztywnym.Ok tzn? Wiem, że to nie na temat, ale skoro już poruszony temat tej ramy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.