Skocz do zawartości

[Widelec] Bawił się ktoś z wymianą przedniego amortyzatora w Kandsie Maestro na sztywny?

Nazwisko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam Kandsa Maestro z 2015 roku, sprawdzam moje opcje w kierunku wymiany przedniego amora na sztywny widelec. NVX ma wg. producenta wysokość 493mm, raczej będzie mi ciężko znaleźć coś o podobnych wymiarach. Sprawdzałem rózne widelce force dedykowane pod koła 28" (do rowerów trekkingowych), ale brakuje im 40-50mm. Jest M3 od mosso z wysokością 470mm i zastanawiam się czy go nie brać, aczkolwiek musiałbym kupić również hamulce tarczowe. Jest ktoś w stanie doradzić jakiś inny widelec, najlepiej pod hamulce v-brake? Czy 23mm różnicy wysokości to dużo?

Napisano

Pamiętaj o tym że w amortyzatorze masz jeszcze ugięcie wstępne czyli SAG - musiałbyś sprawdzić ile ugina się NVX jak wsiądziesz na rower.

Wystarczy zawiązać na górnej goleni kawałek gumki czy sznurka, wsiąść na rower i zmierzyć ugięcie. Według mnie Mosso M3 będzie okej. 

Napisano

Saga raczej nie sprawdzę, bo amor ugina się dopiero jak go mocno docisnę. Zaniedbałem go strasznie, ale przez dwa lata jeździłem non-stop z blokadą.

Dzięki Panowie.

Napisano

W moim Shannonie,do którego dedykowany jest amortyzator o podobnej długości mam widelec Force o dł.450 mm i jak dla mnie geometria jest ok.

O a możesz przybliżyć? Przymierzam się od roku już do shannona i pewnie na wiosnę zakupię i chciałem ze sztywnym.Ok tzn? Wiem, że to nie na temat, ale skoro już poruszony temat tej ramy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...