Skocz do zawartości

[buty] Tanie Shimano: CT41 vs CT71 vs M41B

grissley

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - mam na tapecie takie trzy rodzaje butów. M41B to straszny staroć, ale jeszcze do dostania nowe, może nie najgorsze?

CT41 i CT71 mają identyczną podeszwę i generalnie ciężko mi wyczuć, czy czymś poza wyglądem istotnie się różnią.
Ktoś ma jakieś doświadczenie z którymiś z tych butów? Co wybrać? Cena +- ta sama.

Buty to pierwsze spd, zakładam, że mają być możliwie podobne do zwykłych adidasów w jakich dotychczas jeździłem, szukam więc jak najmiększej podeszwy.

Po pierwszym sezonie na spd może będę miał inne wymagania i poszukam czegoś innego/droższego, na razie jadę po taniości i komforcie chodzenia.

Jakieś porady?  :)

Nie kojarzę modelu M41B, ale np Sh MT41 już tak. Sera CT od wszystkich butów MT różni się wyraźnie miększą podeszwą. W butach CT odczuwa się uginanie przodu buta podczas chodzenia, takie jest zresztą założenie tej serii, ma to być but do całodziennego użytku dla rowerzysty miejskiego. Do tych butów najlepiej pasują pedały Click`R ze słąbszą sprężyną. Seria MT jest przeznaczona do turystyki, trekkingu i nadaje się do nieco bardziej sportowej jazdy, bo butów MT można używać ze "zwykłymi"  pedałami SPD.

Pardon - mój błąd. Chodzi o SH-MT41B.

Buty mają służyć na pedałach click'r, oraz być w miarę wygodne do chodzenia.
Z tego co napisałeś wnioskuję, że do tych celów lepiej podejdzie seria ct...

a różnice pomiędzy CT41 i CT71 - poza dizajnem i sznurówkami - są jakieś istotne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...