grissley Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Jakie są różnice między tymi pedałami? To ma być moje pierwsze spd, buty najprawdopodobniej Shimano CT71. Na stronie Shimano napisane, że najlepiej pasują do MT50, ale te pedały ważą bite pół kilo ( ), a T700 "aż" 50g mniej. Platforma w MT50 sprawia już jednak lepsze wrażenie niż w T700 (w T700 wygląda jak najtańszy plastikowy badziew). Są jeszcze jakieś istotne różnice między tymi pedałami? T700 są po prostu "ciut lepsze i ciut droższe", czy może te pedały są jakoś ogólnie inne?
biker2 Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Zależy do czego chcesz ich używać. Ja poleciłbym Ci zobaczyć na Shimano PD-M540.
Ilia Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Pierwsze SPD i chcesz od razu tyle kasy wywalić. Nie bez powodu Sh ma tyle modeli głupich pedałów. Ja mam SPD od Kellysa za coś koło 80 zł od dwóch lat, patrząc na ceny Shimano lub Crank Brothers myślałem, że to jakieś tandety, a na razie nie zamierzam ich zmieniać. Tylko buty kupiłem jakieś polskie za 140 i potem zmieniłem na buty Specializeda. Jak porównuje moje pedała z SPD shimano to nie czuję jakiejś znacznej potrzeby ich zmieniać. Tylko jak buty zmieniłem to była zmiana jak niebo i ziemia. Jak założyłem Spece to nie mogłem wyjść z podziwu że ten but jest wygodniejszy niż te, w których przyszedłem. Jak chcesz mogę poszukać co konkretnie używam.
alagor96 Napisano 26 Stycznia 2017 Napisano 26 Stycznia 2017 Też nie polecam wydawać strasznie dużo. Swoje pierwsze spd wellgo kupiłem na olx za 10 zl i poza tym, ze są trochę podrapane nie widzę w nich wad. jeździ mi się w nich lepiej niż w nowych podstawowych modelach Shimano.
grissley Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Napisano 27 Stycznia 2017 Do spd przymierzam się od paru lat - i jak już mam kupić to coś, do czego się nie zrażę na starcie. Dlatego chcę click'r, no i dlatego też patrzę na te droższe pedały. Nie bardzo mogę jednak zidentyfikować różnic pomiędzy poszczególnymi modelami click'r - stąd ten wątek. Waga, cena, wygląd - to oczywiste. Ale czy coś jeszcze...?
CentrumRowerowe Napisano 27 Stycznia 2017 Napisano 27 Stycznia 2017 Z technicznego punktu widzenia Shimano PD-MT50 mają śrubę mocującą pedał do osi wykonaną z plastiku, podobnie jak popularne Shimano PD-M520. Droższe SPD Shimano PD-T700 oparte są o ośkę i łożyska z wyższych grup. Cyfra 7 w nazwie sugeruje, że konstrukcja ma związek z grupą XT, ale jaki konkretnie ciężko powiedzieć. Realne różnice w użytkowaniu będą niezauważalne dla początkującego. Jeszcze w kwestii inwestowania w system Click`R, czyli słabszą sprężynę SPD - do jazdy miejskiej i turystycznej ma to sens. Jeśli jednak zaczynamy przygodę z SPD w rowerze MTB, lepiej kupić tradycyjne modele z mocniejszą sprężyną i przy nauce ustawić ją w najsłabszej pozycji.
grissley Napisano 1 Lutego 2017 Autor Napisano 1 Lutego 2017 Po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że trzeba kupić albo na porządnie (T700), albo po taniości (T400). Opcja "pośrednia" (MT50) jest chyba bez sensu. Czy pomiędzy różnica w użytkowaniu pomiędzy T400 oraz T700 będzie zauważalna dla początkującego?
AkadaemiaStolarstwa Napisano 1 Lutego 2017 Napisano 1 Lutego 2017 Czy pomiędzy różnica w użytkowaniu pomiędzy T400 oraz T700 będzie zauważalna dla początkującego? Nie. W ogóle kupowanie tak miękkich butów spd wydaje mi się chybionym pomysłem, chyba że jeździsz tylko wycieczkowo po utwardzonych drogach albo po mieście, a koniecznie chcesz mieć spd "bo tak".
grissley Napisano 1 Lutego 2017 Autor Napisano 1 Lutego 2017 Jeżdżę 96% po asfalcie, trasy od 20 do 100km. Buty kupiłem ostatecznie Northwave Mission Plus. SPD chcę mieć faktycznie "bo tak" - nigdy nie miałem, chcę sprawdzić i się przekonać. Nie chcę kupować sprzętu kiepskiego, który mógłby mnie zniechęcić do spd - ale jeśli nie odczuję różnicy, to nie chcę też bez sensu przepłacać.
AkadaemiaStolarstwa Napisano 1 Lutego 2017 Napisano 1 Lutego 2017 Nie wiem jak jest z sztywnością tych northvawe, ale jeżeli jak z CT71 to bierz najtańsze spd shimano z platformą bo te bez mogą słabo podpierać podeszwę. Różnica w działaniu mechanizmu w codziennej jeździe raczej nie zauważalna. Zobacz sobie PD-M530.
grissley Napisano 1 Lutego 2017 Autor Napisano 1 Lutego 2017 Ależ wszystkie click'r mają platformę... northwave sztywnością porównałbym raczej do serii MT Shimano. Czyli jeszcze raz - rozpatruję wyłącznie system click'r.Odrzuciłem na razie pedały MT50, na placu boju zostały T700 oraz T400. Różnica w wadze 50g, różnica w cenie 150zł. w deszczu i błocie nie jeżdżę (o ile mnie w trasie nie złapie), więc uszczelnienia itp są mało istotne.Trwałość w sumie też nie jest kluczowa, bo jeśli kupię T400 i mi się spodoba, to najwyżej po zajeżdżeniu wymienię na lepszy już model. Czy jest coś, czym T400 mogą mnie wnerwiać (porównując z T700)?
AkadaemiaStolarstwa Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 T400 jak dostana po roku może dwóch luzu , to potrzebny będzie do rozkręcenia klucz shimano http://panrower.pl/klucz-tl-pd40-do-osi-pedalow-pd-m520-m545-shimano-p-108.html .
CentrumRowerowe Napisano 2 Lutego 2017 Napisano 2 Lutego 2017 Na początek moim zdaniem lepiej kupić tańsze pedały. PD-T400 są teraz w cenie poniżej 130 zł, a po paru latach może się okazać, że przydałaby się mocniejsza sprężyna i nie będzie szkoda kupować nowych pedałów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.